Visitants a una atracció de realitat virtual al Mobile World Congress de Barcelona 2017. ALBERTO ESTÉVEZ/EFE/lafototeca.com

Onze claus sobre el Mobile World Congress 2018 de Barcelona

L’edició d’aquest any del Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà del dilluns 26 de febrer al dijous 1 de març del 2018, farà que Barcelona sigui de nou, durant uns quants dies, el centre d’atenció mundial del sector tecnològic.

Més de 2.300 companyies participen en el MWC d’aquest any. Entre elles, i per ordre alfabètic, hi ha Alibaba, AT&T, BMW, China Mobile, Cisco, Deutsche Telekom, Ericsson, Facebook, Google, HTC, Huawei, Intel, Lenovo, LG, Mercedes-Benz, Microsoft, NTT DOCOMO, Nokia, Oracle, Orange, Qualcomm, SAP, SEAT, SK Telecom, Telefónica, Toyota, Vivo, Vodafone, Xiaomi o ZTE. Aquí es pot consultar la llista completa d’empreses participants o buscar-les per àrea d’activitat, país o paraula clau.

No és fàcil orientar-se en un esdeveniment de la grandària i les característiques del MWC. Per això, a The New Barcelona Post hem volgut destacar onze idees clau sobre l’edició d’aquest any del Mobile World Congress que poden servir de guia per a qui vulgui seguir l’activitat del congrés.

5G
Són moltes les promeses de la cinquena generació de xarxes mòbils, coneguda amb el nom de 5G, que ha d’oferir als usuaris unes capacitats i velocitats de connexió majors que les de l’actual 4G, a més d’una comunicació entre dispositius millor i més àmplia. La 5G ha de ser, també, la base que permeti un desenvolupament ampli de l’anomenat Internet de les coses (“Internet ofThings” o IoT per les seves sigles en anglès).

A The New Barcelona Post  hem publicat l’article “El 5G i el futur de Barcelona”, de Carlos Grau, on s’explica que “l’arribada de la 5G planteja una de les majors transformacions tecnològiques de les últimes dècades”, comparable “al pas de la telefonia analògica a la mòbil”. 

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL
La intel·ligència artificial és, sense cap dubte, un dels temes de moda en molts sectors, i ho serà també al Mobile World Congress, en què un dels eixos del programa gira precisament al voltant de la intel·ligència artificial aplicada.

A la presentació d’aquesta part del programa s’assenyala que “moltes de les solucions ja habilitades avui dia semblen tretes directament de la ciència-ficció, i el potencial de disrupció i innovació sembla gairebé il·limitat”. No obstant això, com també s’assenyala des de l’organització del MWC, la intel·ligència artificial és una eina de tecnologia i negocis que encara es troba “en la seva infància”. Entre els assumptes a tractar es parlarà del fet que “la IA és la clau per administrar, usar i escalar els rics conjunts de dades facilitades per les tecnologies connectades”. 

INTERNET DE LES COSES (IoT)
La interconnexió digital entre tot tipus d’objectes, concepte batejat amb el nom d’Internet de les coses (“Internet of Things”) o IoT per les seves sigles en anglès, és un element clau per al desenvolupament futur de moltes indústries. Ens dirigim cap a una societat automatitzada gràcies al creixement de les tecnologies connectades, motiu pel qual un dels eixos del programa del MWC d’aquest any es titula “La Quarta Revolució Industrial”, de la qual es diu que “és una de les revolucions més complexes, inclusives i automatitzades que ha vist la nostra societat, i al seu cor es troba la mobilitat”.

L’automatització afecta aspectes essencials de la nostra vida quotidiana, com ara el transport —els vehicles connectats seran, de manera específica, centre d’atenció al MWC d’aquest any— o la manera en què ens comuniquem, i ja permet crear serveis intel·ligents que es tradueixen “en una nova forma de viure la vida”. Aquesta revolució afecta tant empreses de tot tipus com ciutats i governs.

LA BATALLA PEL CONSUMIDOR DIGITAL
Aquesta és una de les claus essencials de l’èxit o el fracàs de qualsevol empresa en l’actualitat: la seva capacitat per connectar amb el nou consumidor digital. “La forma en què els consumidors interactuen i realitzen transaccions amb empreses a través de canals digitals està evolucionant ràpidament, impulsada per una connectivitat constant i rica i per dades que creen nous serveis i interfícies”, es diu a la presentació del programa del MWC, dedicat al consumidor digital.

Es tracta de saber oferir “experiències gratificants als clients” durant tot el procés de relació amb un producte o servei, i de potenciar la confiança digital. Aquesta qüestió es tractarà en diverses sessions del congrés amb l’objectiu de mostrar com evoluciona aquesta relació de les companyies amb els seus clients “impulsada per dades, automatitzada, intel·ligent i personalitzada”.

4YFN
El món dels emprenedors és el gran protagonista de 4 Years From Now, la plataforma de negocis organitzada per Mobile World Capital Barcelona, que celebra aquest any la cinquena edició i que comptarà amb la presència de més de 650 empreses emergents.

4YFN posa en contacte empreses emergents, inversors, institucions públiques i corporacions amb l’objectiu d’engegar nous projectes conjunts durant el MWC 2018. Aquesta plataforma pretén enfortir l’ecosistema emprenedor i “posicionar Barcelona com un hub de referència en emprenedoria digital”.

WOMEN4TECH
El MWC ofereix per segona vegada el fòrum Women4Tech, un espai amb el qual pretén conscienciar el sector sobre la necessitat de fomentar una major presència de la dona en la indústria tecnològica i mòbil. Seran quatre dies de conferències, debats i activitats centrats en la diversitat i igualtat en aquest sector. Una dada que ofereix l’organització del MWC és que les dones representen el 24 % del públic assistent al congrés.

PRESENTACIÓ DEL NOU MÒBIL DE SAMSUNG
Tots els ulls de la indústria estaran posats en la presentació de Samsung prevista per al diumenge 25, un dia abans de l’inici oficial del MWC, i en la qual està previst que la multinacional coreana doni a conèixer el seu nou model, el Galaxy S9.
El vídeo previ a la presentació se centra en les noves possibilitats que oferirà la seva càmera.

 

FERNANDO ALONSO I LA FÓRMULA 1 
El dimarts 27 de febrer, a les 16.45 h, està prevista la intervenció del pilot espanyol de Fórmula 1 de McLaren, Fernando Alonso, com un dels ponents principals del MWC. Alonso compartirà escenari amb el director executiu de McLaren Tecnology Group, Zak Brown. Els dos parlaran sobre la seva visió quant a la intersecció entre l’automobilisme i la tecnologia mòbil d’avantguarda. La sessió, titulada “La Quarta Revolució Industrial” es podrà seguir, com en el cas de la resta de conferències principals, en temps real a través de Mobile World Live.

És la primera vegada que la Fórmula 1 estarà present al Mobile World Congress amb la seva pròpia àrea al congrés: un estand de 450 metres quadrats on els visitants podran conèixer quina és l’aposta de la Fórmula 1 en les plataformes digitals.

REALITAT VIRTUAL, DRONS I ROBOTS
Aquest any, els avenços en àrees com la realitat virtual, els drons o els robots gaudiran d’un protagonisme especial al llarg del MWC, tant en el programa de conferències com en els productes i serveis que mostraran les empreses expositores.

PREMIS GLOMO 2018
Cada any, la GSMA concedeix els Global Mobile Awards (premis GLOMO), uns guardons amb els quals vol “mostrar de quina manera la tecnologia mòbil continua inspirant nous nivells d’enginy, innovació i assoliment”, segons ha explicat el director de Màrqueting de la GSMA, Michael O’Hara. Aquí es pot consultar el llistat complet de finalistes en les diferents categories dels GLOMO.

El president i director executiu de CCS Insight, Shaun Collins, ha estat nomenat president del jurat dels GLOMO des del 2018 fins al 2020. Segons el seu parer, “no hi ha dubte que la connectivitat serà tan important per a la societat al segle XXI com ho va ser l’electricitat al segle XX, i l’amplitud d’aquests premis és un testimoniatge d’aquest impuls”.

YoMo BARCELONA, EL FESTIVAL PER A JOVES
Per segon any consecutiu, els joves estudiants comptaran amb un espai pensat específicament per a ells. Es tracta del Youth Mobile Festival Barcelona (YoMo Barcelona), que tindrà lloc des del dimarts 27 de febrer fins al divendres 2 de març al recinte La Farga de l’Hospitalet. Entre moltes altres activitats, YoMo Barcelona oferirà l’“SDG Trail”, un recorregut interactiu que pretén formar els estudiants sobre els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i el seu impacte en la societat, així com el “Teacher Track”, un programa de tres dies amb tallers i esdeveniments pensat per a professionals de l’educació.

Més informació: