Seu corporativa de CaixaBank a Barcelona.

CaixaBank i Microsoft creen un laboratori d’innovació a Barcelona

Com seran les oficines bancàries al Metavers? A aquesta i a moltes altres preguntes tractaran de donar resposta els professionals de l'AI Innovation Lab, un centre que desenvoluparà noves aplicacions d'Intel·ligència Artificial per al sector financer i que investigarà en entorns virtuals immersius.

Aliança tecnològica entre Microsoft i CaixaBank. La multinacional nord-americana i el banc han decidit treballar conjuntament en el desenvolupament de noves aplicacions d’Intel·ligència Artificial (IA) per al sector financer i també investigaran el potencial que ofereix per a la banca el nou entorn virtual immersiu que aporta el Metavers.

El nou laboratori d’innovació en intel·ligència artificial i Metavers s’anomenarà AI Innovation Lab i estarà ubicat a Barcelona. Ara com ara, no està previst que aquest centre de desenvolupament disposi d’unes instal·lacions específiques i tampoc que tingui una plantilla pròpia. La idea de CaixaBank i Microsoft és nodrir el laboratori amb professionals de les dues companyies que treballaran conjuntament per executar els diferents projectes que es volen desenvolupar. “L’AI Innovation Lab funcionarà amb diferents grups de treball a mida, formats per professionals de totes dues organitzacions i vinculats a cada projecte”, expliquen des de l’entitat financera.

El banc vehicularà aquesta aliança a través de CaixaBank Tech, l’empresa que presta els serveis tecnològics al grup financer i que compta amb una plantilla de més de 600 persones. A aquesta societat, creada el 2021 a partir de l’antiga Silk, s’hi han incorporat recentment també els professionals de l’àrea tecnològica de Bankia i ja disposa d’un equip especialitzat en Intel·ligència Artificial aplicada a la banca i amb un Centre d’Excel·lència propi per impulsar la innovació en aquest àmbit.

El nou laboratori actuarà en coordinació amb el hub d’R+D en Intel·ligència Artificial que Microsoft ja té a Barcelona i que està integrat per un centenar de desenvolupadors de software, científics de dades i especialistes en machine learning. Segons el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados, aquest “acord estratègic d’innovació conjunta” facilitarà “el desenvolupament de solucions que transformaran l’experiència dels clients de serveis financers”.

En aquest sentit, un dels projectes que es podrien abordar és el disseny sobre com han de ser les oficines bancàries a espais virtuals immersius i interactius com el Metavers. També es treballarà en la posada en marxa d’espais de treball híbrids. “El Metavers pot tenir múltiples possibilitats al sector financer, des de la creació d’un nou canal d’interacció amb els clients fins a la creació de models de col·laboració interna en oficines virtuals, passant per la incorporació i el desenvolupament de talent”, assenyalen CaixaBank i Microsoft.

La idea és que al laboratori es facin proves de concepte, prototips i casos d’ús disruptius, fruit de l’aplicació de la IA i amb l’objectiu de millorar l’eficiència dels processos, la satisfacció dels clients o la ciberseguretat.

“Unir forces amb Microsoft a IA ens ajudarà a accelerar la creació de productes i solucions reals, aplicant la tecnologia més innovadora que existeix en aquest àmbit”, apunta el director de Mitjans de CaixaBank, Luis Javier Blas Agüeros. Segons el directiu, CaixaBank utilitza la IA des de fa més d’una dècada i ha llançat iniciatives en aquest àmbit “que han suposat una novetat mundial”.

CaixaBank també disposa a Barcelona d’un hub especialitzat en el desenvolupament de noves tecnologies vinculades als mitjans de pagament. Al Payment Innovation Hub, ubicat al Pier 01 de Tech Barcelona, ​​el banc té com a socis Visa, Samsung, Arval i Global Payments. Paral·lelament, dins de la seva estratègia d’innovació oberta, l’entitat col·labora amb diferents startups, i ha llançat, en aliança amb altres socis de referència, programes de cocreació com Zone2boost i Start4big.