Construmat edició 2024
El saló Construmat se celebrarà del 20 al 22 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Construmat abordarà la manca d’habitatge social i la sostenibilitat en l’edició més internacional

El saló de la construcció comptarà amb més de 350 expositors d'una vintena de països, amb la previsió d'atraure 22.000 assistents al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona

La sostenibilitat, la manca d’habitatge assequible i la incorporació de talent i tecnologia com la intel·ligència artificial són els principals reptes que enfronta actualment el sector de la construcció. Uns reptes que marcaran els eixos principals de Construmat, el saló que convertirà, del 20 al 22 de maig, el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en l’aparador més gran i transversal de la indústria de la construcció. En la seva 24a edició, la fira augmenta un 24% el nombre d’empreses participants i un 15% la superfície expositiva ocupada, superant els 350 expositors i els 12.000 metres quadrats.

Amb solucions i propostes innovadores, que van des de la maquinària, materials, eines i construcció industrialitzada fins a l’urbanisme o el disseny d’espais interiors, el saló, amb la previsió de superar els 22.000 visitants al pavelló 2 del recinte firal de Gran Via, convertirà Barcelona en l’epicentre de la construcció d’Espanya. L’oferta comercial estarà centrada en la sostenibilitat i la millora de l’eficiència, amb solucions innovadores en àmbits com els paviments, murs, façanes i cobertes, cuines, banys, il·luminació, fusteria, serralleria o protecció solar, entre d’altres.

La 24a edició de Construmat creix en nombre d’empreses participants, amb 700 marques representades, que cobreixen de forma transversal tots els àmbits implicats en la construcció. Així, el saló comptarà amb la participació de firmes líders del sector, com Alsina, Technal, K-line, Urbidermis, Jung, Greco Gres, Exlabesa, Deceuninck, Grupo Valverde, Cosentino, StilCondal, Indalsu, Alufactory, Fischer, PMP, Molins, Saltoki Offsite, Lahyer, Evowall, Tq Tecnol, Renolit, Dakota, Steico, Saloni, KLH o A. Solanes.

El saló, el més longeu del sector de la construcció de tot Espanya, complementarà la seva oferta expositiva amb un extens programa de 120 activitats

D’entre les empreses expositores, un 35% provenen de fora d’Espanya. Concretament, hi participaran 120 empreses internacionals, un 140% més que en la seva darrera edició, provinents d’una vintena de països com França, Alemanya, Portugal, Xina, Marroc, o Egipte, entre d’altres. Enguany Turquia serà el país convidat a la fira amb la participació d’una vintena d’expositors, majoritàriament fabricants de materials i de maquinària per a la construcció, i una notable presència a les conferències i activitats de la fira, durant les quals Limak, l’empresa turca encarregada de la construcció del Camp Nou, presentarà alguns dels seus projectes.

La resposta als reptes actuals del sector la construcció també passen per la innovació i l’aplicació de tecnologies disruptives. Per aquest motiu, Construmat ha duplicat el nombre de startups participants en l’esdeveniment, que passaran de les 20 empreses emergents de l’anterior edició a les 40 en la d’enguany, que presentaran solucions tecnològiques disruptives per optimitzar processos i reduir costos. Entre les propostes, destaquen sensors per monitorar en temps real la resistència del formigó o sistemes per analitzar infraestructures mitjançant drons i tecnologia 3D.

Construmat comptarà amb 350 expositors i 700 empreses.

El saló, el més longeu del sector de la construcció de tot Espanya, complementarà la seva oferta expositiva amb un extens programa de 120 activitats, entre les quals destaquen les sessions del Sustainable Building Congress. Amb més d’un centenar de ponents nacionals i internacionals, les conferències abordaran tres grans temàtiques: l’habitatge social assequible, la salut i biohabitabilitat dels edificis —que estudia com la salut física i mental es pot veure afectada per l’espai on es viu o es treballa— i les aplicacions pràctiques de la intel·ligència artificial a l’arquitectura i l’edificació. Entre els ponents destaquen noms com David Adjaye, el despatx barceloní Peris+Toral centrat en habitatge públic i urbanisme, Stephen Bates i Mohammed Adib.

Construir més habitatge assequible i atraure talent

Per abordar la manca d’habitatge assequible, Construmat també ha treballat amb les principals associacions sectorials per elaborar el document Una mirada constructiva. Decàleg per abordar l’escassetat d’habitatge a Espanya, que recull les mesures necessàries per resoldre aquesta problemàtica. Un decàleg que es presentarà en la sessió inaugural del congrés i es lliurarà als diferents representants de les administracions que visitin la fira, ja que consideren essencial la col·laboració publicoprivada per augmentar la producció d’habitatges assequibles. En aquest sentit, des de Construmat reclamen l’aplicació de mesures com l’agilització i millora dels processos de concessió de llicències per a la construcció o la formulació d’un Pacte d’Estat per l’Habitatge.

L’habitatge social, la biohabitabilitat i la intel·ligència artificial seran els tres eixos del Sustainable Building Congress.

Així, el decàleg recull la necessitat d’incrementar la construcció en 220.000 habitatges anuals, per compensar el dèficit que pateix Espanya actualment. “Les iniciatives que es presenten en el marc de Construmat permeten que la construcció dels habitatges sigui més eficient i menys costosa”, ha assegurat el president del saló, Xavier Vilajoana, qui ha remarcat la urgència de “construir més i millor perquè l’habitatge assequible pugui ser també saludable i eficient”.

Un altre dels reptes que afronta el sector de la construcció és la incorporació de joves i dones. Amb el propòsit de captar nou talent i presentar l’arquitectura i l’edificació com una opció laboral atractiva, el saló s’obrirà a universitats i centres formatius el 22 de maig amb el Dia del Talent. El programa inclourà visites guiades i diferents sessions per conèixer els tipus de professionals que demanda la indústria i un marketplace organitzat conjuntament amb Barcelona Activa. Així mateix, el saló comptarà amb una construcció de fusta denominada La Plaza, projectada per dos joves estudiants i emprenedors, fundadors de Blue Containers Company, que van guanyar el Concurs d’Idees pel disseny d’aquest espai adreçat a l’alumnat d’universitats i cicles formatius relacionats amb l’arquitectura i la construcció.

“Les activitats s’han dissenyat amb un enfocament pràctic per promoure l’intercanvi d’idees entre els diferents perfils professionals que visiten la fira, amb l’objectiu que puguin aplicar-les en el seu treball i projectes”, ha emfatitzat Roger Bou, director de Construmat. Amb aquest objectiu, la 24a edició del saló estrenarà un nou espai, el Construmat Experience, on tindran lloc les conferències i jornades més sectorials, i on s’analitzaran projectes inspiradors de països com Marroc, Portugal, Itàlia, França i Turquia, i s’abordaran qüestions com solucions constructives resilients davant catàstrofes naturals o estratègies de reconstrucció després de la DANA.

Xavier Vilajoana, president de Construmat, i Roger Bou, director del saló.

En el marc del saló també tindran lloc diverses masterclasses certificades pel Council for International Accreditation of Architecture & Design (CIAAD), en les quals es parlarà de sostenibilitat social i patrimoni arquitectònic, així com de l’ús de la intel·ligència artificial en el disseny d’espais més sensibles i conscients. D’altra banda, un altre espai central serà la mostra de materials sostenibles Rethink, elaborada per la biblioteca de materials dels Emirats Àrabs, així com la mostra de materials avançats que presenta l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). Les mostres estan dissenyades perquè els professionals del sector coneguin de primera mà solucions innovadores com les alternatives ecològiques al ciment, la fusta o el cuir, o el contraxapat a base de palmera o una rajola de grafè-ciment capaç de percebre els fluxos de vianants i vehicles, rastrejar posicions i reconèixer gestos.

Així mateix, durant el saló també tindrà lloc l’entrega dels Premis Construmat d’arquitectura sostenible i saludable, comissariats per la Fundació Mies van der Rohe, que reconeixen els edificis projectats per minimitzar l’impacte ambiental i augmentar el benestar de les persones usuàries.

Tags from the story