SJD Pediatric Cancer Centre Barcelona
El nou centre especialitzat en càncer infantil començarà a operar a finals de mes.

Sant Joan de Déu obre el primer centre d’oncologia pediàtrica d’Espanya

El SJD Pediatric Cancer Center Barcelona podrà atendre 400 casos de càncer infantil a l'any i ha suposat una inversió de 37 milions d'euros, aportada per milers de donants

L’Hospital Sant Joan de Déu continua posicionant-se com a referent internacional en el tractament del càncer infantil amb la inauguració del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB), el primer centre d’oncologia pediàtrica d’Espanya, el segon d’Europa i un dels més grans del món. Després de cinc anys de treball, el projecte compta amb una inversió de 37 milions d’euros, aportada per milers de donants, i serà gestionat per un equip de 150 professionals.

Amb l’obertura prevista per a finals de mes, el PCCB permetrà consolidar el model de recerca, assistència i atenció en oncologia pediàtrica que Sant Joan de Déu porta desenvolupant des de fa més de 15 anys, marcant una fita en el tractament diferenciat dels tumors infantils respecte als dels adults. El càncer infantil està associat amb el desenvolupament de l’individu en els seus primers anys de vida, mentre que el càncer adult està relacionat amb l’envelliment, la qual cosa suposa que la biologia de totes dues malalties és totalment diferent i els fàrmacs per a adults serveixen de poc o res per als nens.

L’especialització impulsada des d’aquest hospital d’Esplugues de Llobregat permet modular el tractament sobre la base d’un diagnòstic de precisió, l’edat del pacient i la ubicació del tumor, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del tractament i les seves seqüeles. A més, amb el nou edifici pediàtric, Sant Joan de Déu augmentarà la seva capacitat. L’any 2021, l’hospital va atendre un total de 300 casos nous de càncer infantil, xifra que creixerà fins als 400, un 35% més. Els nous pacients seran locals, però també de fora, tenint en compte que el PCCB neix amb la voluntat de potenciar la internacionalització de Sant Joan de Déu, referent a Catalunya i a la resta d’Espanya, però també amb una presència important a Amèrica Llatina. De fet, amb el tractament de pacients internacionals s’espera augmentar la capacitat investigadora, tenint en compte que el càncer infantil és una malaltia minoritària i, per avançar en l’estudi, cal un nombre suficient de casos.

El nou centre també permetrà avançar en la recerca de nous tractaments menys agressius, a més de poder formar a oncòlegs pediàtrics, una especialitat inexistent. “Apliquem un model de recerca traslacional que combina l’assistència amb la recerca perquè els pacients es puguin beneficiar com més aviat millor dels tractaments més avançats”, exposa el director científic del PCCB, Jaume Mora.

En aquest sentit, la recerca ha de servir per continuar avançant en la reducció de l’índex de mortalitat per tumors infantils, que ha anat disminuint amb els anys. “El 1960, no es podia curar a cap nen; en els 2000, el 70% dels pacients es curaven, i avui se salven més del 80%”, assenyala Mora, “si seguim per aquest camí, algun dia veurem a tots els pacients curats”. Actualment, el Sant Joan de Déu té actives vuit línies de recerca, amb les quals han generat cinc assajos clínics propis, així com està immers en l’elaboració de teràpies CAR-T de la mà de l’Hospital Clínic.

Una superfície de 14.000 metres quadrats

El nou centre està situat en un edifici independent, connectat amb l’Hospital Sant Joan de Déu mitjançant una passera elevada. Amb una superfície de 14.000 metres quadrats, el PCCB es distribueix en cinc plantes.

El 70% de l’espai està dedicat a l’assistència mèdica i el 30% restant, a espais per a la recerca i el desenvolupament. En concret, compta amb 37 habitacions individuals, vuit càmeres per al trasplantament, 26 boxs per a l’Hospital de Dia i 21 consultes externes. També disposa de Servei de Medicina Nuclear i teràpia metabòlica, quiròfans i laboratoris de recerca.

El nou centre està situat en un edifici independent, connectat amb l’Hospital Sant Joan de Déu mitjançant una passera elevada

Tot l’entorn ha estat dissenyat amb la implicació dels pacients i les famílies, pensant espais comuns acollidors, amb molta llum i amplitud per afavorir el seu benestar. En concordança amb les últimes ampliacions de Sant Joan de Déu, també s’han inclòs àrees de joc interactives, una sala per als pacients adolescents o sales d’espera amb elements manipulables.

Els recursos per construir el nou centre s’han obtingut a través de donacions. Més del 80% ha estat aportat pels 15 donants fundadors, entre elles la Fundació Leo Messi, la Fundació Barça, la Fundació La Caixa, Esteve, Andbank, Atrys, la Fundació Nou Mil·lenni i l’Associació de Famílies i Pacients de Sant Joan de Déu. També han col·laborat econòmicament centenars d’empreses i més de 100.000 particulars.

Interior SJD Pediatric Cancer Centre Barcelona
L’interior s’ha dissenyat tenint en compte les necessitats dels pacients i les seves famílies.