Future Tourisme World Summit Camaras de España
El secretari general de l'OMT, Zurab Pololikashvili, i el president de la Fundación INCYDE de les Cámaras de Comercio Españolas, José Luis Bonet, amb els principals participants a Future of Tourism World Summit, a Barcelona.

La cooperació entre països, clau per recuperar el turisme internacional

La cooperació entre països, la sostenibilitat, la desestacionalitat i les aliances publicoprivades són alguns dels aspectes que s'hauran de fomentar per garantir la recuperació del turisme internacional, segons han posat de manifest més d'una desena de països que participen en les jornades Future of Tourism World Summit, que se celebren a Barcelona

Deixar de veure’s com a rivals a la recerca del nombre més gran de visitants estrangers i fomentar la cooperació entre països en matèria de turisme és una de les propostes que aquest dimarts s’han posat de manifest a Barcelona per fomentar la recuperació del sector a nivell internacional. En el marc dels debats plantejats al Future of Tourism World Summit, que organitza la Fundació Advanced Leadership, la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç d’Espanya i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), els ministres de turisme de més d’una desena de països han demanat més col·laboració i normes compartides entre territoris per treure a la superfície una activitat econòmica molt castigada per la crisi de la pandèmia i que suposa gairebé l’11% del PIB mundial.

El futur ha de ser cooperativista i més sostenible, han argumentat tots els participants en exposar en quina situació es troba actualment el sector turístic i quines mesures estan aplicant per recuperar visitants. Aposten per integrar destins i treballar amb grans proveïdors per guanyar competitivitat i rendibilitat.

Des de Grècia a Laos o Birmània, passant per Panamà o Jordània, per citar-ne alguns, tots els països han defensat que cal reinventar el turisme per fer de la pandèmia una oportunitat que garanteixi la viabilitat del sector i han coincidit en la necessitat de fomentar la digitalització, la desestacionalitat i la diversificació de zones turístiques, treure rèdit dels recursos naturals i la biodiversitat i impulsar les col·laboracions publicoprivades, entre altres aspectes. En el cas dels estats europeus, els seus representants han insistit que els fons europeus Next Generation són una gran opció per recuperar infraestructures, invertir a adaptar-les amb criteris de sostenibilitat i digitalitzar-les.

Des de Grècia a Laos o Birmània, passant per Panamà o Jordània, per citar-ne alguns, tots els països han defensat que cal reinventar el turisme per fer de la pandèmia una oportunitat que garanteixi la viabilitat del sector i han coincidit en la necessitat de fomentar la digitalització, la desestacionalitat i la diversificació de zones turístiques, treure rèdit dels recursos naturals i la biodiversitat i impulsar les col·laboracions publicoprivades, entre altres aspectes. En el cas dels estats europeus, els seus representants han insistit que els fons europeus Next Generation són una gran opció per recuperar infraestructures i  invertir en adaptar-les amb criteris de sostenibilitat i digitalitzar-les.

En el debat també hi ha participat el secretari d’Estat de Turisme del Govern espanyol, Fernando Valdés, que ha reclamat fons publicoprivats per aconseguir que el turisme sigui “més rendible” i ha explicat que, per aconseguir un turisme més sostenible, cal “desestacionalitzar” i “diversificar els viatges” —que en el cas d’Espanya passa per incloure les destinacions d’interior per als viatgers estrangers—, a més d’incloure “tot el teixit turístic, també les empreses petites i mitjanes” a les que ha animat a integrar-se per guanyar dimensió.

Per part seva, l’amfitrió de l’esdeveniment, el president de la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç Espanyoles, José Luis Bonet, ha considerat que una de les bases “de l’èxit” de la recuperació del turisme serà la col·laboració publicoprivada i ha insistit a “protegir el talent” que, en el cas d’Espanya, considera que passa per un pacte d’Estat per l’educació.

Tot i les mostres d’esperança, el fòrum també ha posat de manifest que el context actual de la pandèmia mostra encara moltes incerteses sobre el turisme a curt i mitjà termini, i que el baix nivell de vacunació en algunes zones del planeta és encara un fre per a la mobilitat massiva dels viatgers —com han expressat especialment els membres de països d’Amèrica Llatina o Àfrica—.

La col·laboració publicoprivada és un altre dels aspectes a potenciar per poder recuperar el sector

En aquest sentit, el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Zurab Pololikashvili, sí que s’ha mostrat optimista i ha assegurat que l’any 2022 “serà completament diferent i normal” per al turisme. Pololikashvili ha insistit que serà necessari lideratge, solidaritat i cooperació per a aquesta nova etapa i que “faran falta socis de desenvolupament multilateral, assistència al desenvolupament i ajudar a integrar noves idees de negoci”, sumant-se així a la demanda conjunta de tots els països.

Sens dubte, aquests aspectes es reflectiran al manifest final del Future of Tourism World Summit que es donarà a conèixer aquest dimecres, que s’anomenarà Declaració de Barcelona, ​​al final de les jornades, per difondre les solucions als desafiaments que planteja el turisme a nivell mundial després de la covid-19, desenvolupar sistemes de col·laboració perquè aquesta crisi es converteixi en una oportunitat de progrés compartida i contribuir a la reactivació econòmica global del sector.

Future Tourisme World Summit en Barcelona
El secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, en una de les seves intervencions al fòrum de debat.