Toni Aira amb Esther Sarsa i Belén Viloria en la sessió de 'Moments Estel·lars'. ©Marc Llibre

Directes al ‘chachachá’

Ens apropem al 2030 i no podem dir que, respecte del compliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per Nacions Unides, el més calent sigui a l’aigüera, però de la conversa d’aquesta setmana en el marc del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, una idea me’n va quedar clara: hauríem de fer una accelerada gran per arribar-hi amb un percentatge digne respecte del propòsit fixat.

 

Me’n va convèncer, Esther Sarsa, sòcia de Sostenibilitat de Miura Partners, que en conversa amb Belén Viloria, directora executiva de B Lab Spain i del Moviment B Corp (ara apuntaré de què van aquests conceptes), va formar un tàndem d’aquells que entusiasma i que genera contagi respecte d’una causa. Quina és la d’elles? Passar del propòsit a l’acció. És a dir, fer possible que els OSD vagin més enllà d’un compromís, en el seu àmbit de dedicació, les empreses.

I aquí, de nou, amb una mirada glocal, en terminologia del professor Manuel Castells, Barcelona lidera una Catalunya que alhora acull un nombre internacionalment referencial d’empreses que se sumen a iniciatives com el Moviment B Corp i que formen part del B Lab. Es tracta de facilitar i d’acreditar que les empreses assoleixen fites i la incorporació dels ODS, camí d’esdevenir veritablement sostenibles, i així sumar a l’avenç social que en conjunt ens cal per, entre tots plegats, mirar de salvar el planeta. O, com a mínim, per parar de “gastar-lo” al ritme que ho fem ara i que és insostenible.

Parlen de valors, de fites i de responsabilitats col·lectives, però com bé va dir un dels assistents a la xerrada, són exemple (elles i allò que impulsen) de “poc blablabla i de molt chachachá”. Chachachá, com a eufemisme de moviment. Ens en cal, ben dirigit i a gran ritme. Professionals com Sarsa i Viloria ens hi enfoquen.

Us deixo aquí els enllaços per poder recuperar la conversa per Spotify o Youtube.