Influents de la setmana desembre 2021 4
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
CARME PINÓS
Arquitecta
L'arquitecta Carme Pinós (Barcelona, 1954) ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Arquitectura 2021, promogut pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Es tracta del màxim guardó atorgat a Espanya al camp de l'arquitectura i distingeix persones que amb la seva obra han contribuït de manera extraordinària a l'enriquiment de l'arquitectura i l'urbanisme. Segons el jurat, la trajectòria de Pinós, a més de ser sòlida i prolífica, es caracteritza per la seva excel·lència en l'execució i per la responsabilitat social i la sostenibilitat perseguida en els seus projectes. També es fa esment al diàleg establert amb altres disciplines i la seva gran capacitat divulgativa tant dins com fora de les nostres fronteres.
Pinós va aconseguir el reconeixement internacional al costat d'Enric Miralles, amb projectes com el Parc-Cementiri d'Igualada o les instal·lacions olímpiques per a Tir amb Arc a Barcelona. El 1991 va fundar el seu propi estudi, dedicant-se a camps tan diferents com el de les reformes urbanes i obres públiques o el disseny de mobiliari. A Barcelona, per exemple, va projectar la reforma de la Plaça de la Gardunya i la nova Escola Massana, juntament amb la façana posterior de la Boqueria. Guardonada amb nombrosos premis internacionals, l'arquitecta barcelonina ha compaginat la seva activitat amb la docència, i és professora convidada a múltiples universitats europees i nord-americanes.
DAVID MARÍN
Vicepresident de FemCat
L'empresari David Marín serà designat en les pròximes setmanes nou president de FemCat, fundació de la qual ha estat un dels quatre vicepresidents en aquest últim mandat que, de forma excepcional, ha durat tres anys en comptes de dos a conseqüència de la pandèmia. Marín substituirà a Elena Massot, que va accedir al càrrec el mes de gener de 2019 prenent el relleu de Pau Relat. FemCat és una entitat que treballa a favor de la competitivitat i projecció internacional de Catalunya i de la que són membres un centenar d'empresaris i directius tant de grans com de petites empreses. Amb l'objectiu de fomentar la innovació, l'emprenedoria i la cohesió social, els socis de FemCat duen a terme diferents programes centrats, per exemple, en despertar l'esperit emprenedor a les escoles, en la promoció del multilingüisme i les professions Stem o en la detecció de les millors pràctiques internacionals traslladables a Catalunya gràcies als viatges de benchmarking que fan a diferents països del món.
David Marín és soci i conseller delegat de l'empresa Inaccés Geotècnica Vertical, que va fundar amb el seu germà l'any 1993 fruit d'una joint venture amb una multinacional italiana. Inaccés és una companyia especialitzada en la consolidació i estabilització de terrenys i talussos i en projectes de protecció contra els despreniments de pedres, les esllavissades i les allaus de neu. Treballa habitualment pels grans grups del sector de la construcció i té presència internacional en diversos països, mitjançant delegacions o realitzant-hi projectes i obres. El futur president de FemCat és Diplomat en Ciències Empresarials per la UB, Màster en Direcció de Màrqueting per EADA i ha cursat un Programa d'Alta Direcció d'Empreses (PADE) a l'IESE.
SERGI BELBEL
Director de teatre
Nascut a Terrassa l’any 1963, Sergi Belbel és autor, director i traductor teatral. Va estudiar Filologia Romànica i Francesa a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va ser un dels membres fundadors de la seva Aula de Teatre. Va guanyar el Premi Marqués de Bradomín amb Caleidoscopios y faros de hoy el 1985, convertint-se en el primer a fer-se amb aquest guardó. Un any després, va estrenar l’obra. La seva carrera es va ampliar afegint la direcció i, a partir del 1988, la docència a l’Institut del Teatre de Barcelona. També va ser director del Teatre Nacional de Catalunya entre 2006 i 2013.
Belbel ha escrit una vintena d’obres teatrals, amb exemples com Tàlem, Carícies, Després de la pluja i Morir. Algunes de les seves obres han estat traduïdes a una quinzena d’idiomes. Ha dirigit obres d’autors clàssics i contemporanis, com Shakespeare, Calderón, Molière o Beckett. També ha participat en la creació de sèries de televisió, com Nissaga l’herència (TV3) o Sin identidad (Atresmedia). La seva primera novel·la, Morir-ne disset, li ha servit per guanyar el Premi Sant Jordi d’Òmnium Cultural, imposant-se a 50 originals presentats. És el guardó més ben dotat de la literatura catalana, amb 60.000 euros. Aquest és un dels molts premis que suma Belbel, que també ha guanyat els premis nacionals de Literatura Dramàtica de la Generalitat i del Govern central, el Premi Nacional de Teatre, el Molière i el Max, entre d’altres.