El poeta Joan Margarit.

L’Institut Cervantes crea el Premi Internacional de Poesia Joan Margarit

El guardó compta amb el suport de l'editorial La Cama Sol i la família del poeta català

L’Institut Cervantes ha creat el Premi Internacional de Poesia Joan Margarit per distingir anualment a “poetes estrangers amb una trajectòria consolidada internacionalment, amb una obra que contribueixi a la difusió i estima de la llengua espanyola i la cultura”. L’acord de col·laboració que ha fet possible el guardó ha estat firmat pel director de l’Institut Cervantes, Luís García Montero, el fundador de l’editorial La Cama Sol, Javier Santiso, i la filla del poeta català, Mònica Margarit.

Amb aquest premi, que té una dotació inicial de 7.000 euros, la família de Margarit i l’editorial La Cama Sol, que va publicar obres conjuntes del poeta, volen respondre a l’interès que l’autor sempre havia tingut en donar a conèixer les seves dues llengües, el català i el castellà, als seus poetes preferits, entre ells, Thomas Hardy, Rainer Maria Rilke o Elizabeth Bishop, als que tant es va esforçar a traduir.

El jurat de la primera edició del guardó estarà format pel director de l’Institut Cervantes, Luís García Montero; el director de l’editorial La Cama Sol, Javier Santiso; la filla del poeta; Mònica Margarit; el professor de l’Università d’ella Calabria, Nuccio Ordine, i la directora de la Biblioteca Nacional d’Espanya, Ana Santos. “Volíem a algú d’un altre país que fos defensor de la cultura i la literatura. Per això agraïm la presència del professor, escriptor i filòsof Nuccio Ordine”, ha sostingut Mónica Margarit en declaracions a The New Barcelona Post. “I, per descomptat, la col·laboració d’Ana Santos, la directora de la biblioteca que guarda el llegat com arquitecte i poeta de Joan Margarit”, ha afegit.

Podran presentar les candidatures les ambaixades a Espanya de qualsevol país del món, les ambaixades espanyoles a l’exterior, els directors de l’Institut Cervantes a escala internacional i altres entitats culturals. ”Aquest premi suposa una alegria per a tota la família i una manera de recordar-lo”, ha conclòs Mónica Margarit.

Segons l’acord, l’Institut Cervantes col·laborarà també en la difusió de l’obra literària de Joan Margarit, que va morir el passat 2021 a Sant Just Desvern. La seva extensa obra poètica, original en castellà i català, ha sigut traduïda en diversos idiomes acumulant més de 20 premis. Entre les distincions rebudes, es troben el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura (2008) i el Premi Cervantes (2019).