Helena Oller participa en Barcelona 2040
Product Manager en Filmin. Roger March
BARCELONA GLOBAL YOUNG TALENT

“Les noves generacions tenim el poder i la responsabilitat de modelar el futur de Barcelona”

Entrevistem a Helena Oller Biurrum, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global, Barcelona 2040, i ara Product Manager de Filmin

The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Helena Oller Biurrun, una de les joves que participen en el Barcelona 2040, el programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global. L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders comparteixi la seva visió sobre la Barcelona del futur a la qual aspiren, així com les seves propostes d’impacte per millorar-la.

Oller és actualment Product Manager a Filmin. L’objectiu d’Oller és contribuir a la innovació i transformació de la indústria audiovisual, unint la seva experiència en estratègia empresarial i el seu interès en la Intel·ligència Artificial.

— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?

— De la Barcelona del 2040 espero evolució, innovació i sostenibilitat, sense perdre la seva essència. No n’hi ha prou amb ser admirats internacionalment; també és important que els que vivim aquí sentim que formem part d’aquest progrés. Aspiro a una ciutat que creixi amb equilibri, on els seus habitants puguin gaudir d’una millor qualitat de vida mentre continuem sent un referent global.

— Amb quina ciutat compararies Barcelona?

— Barcelona té una idiosincràsia única que la fa difícil de comparar directament amb altres ciutats. La seva mescla d’història, cultura mediterrània i esperit innovador li dona una identitat pròpia reconeguda mundialment. No obstant això, en alguns aspectes podem pensar en altres ciutats europees com Lisboa, pels reptes en l’habitatge i el seu caràcter costaner; Berlín, per la seva capacitat d’atreure talent internacional i innovar; o Amsterdam, pel seu enfocament en la sostenibilitat i mobilitat urbana. No obstant això, Barcelona continua sent incomparable en la seva essència i caràcter.

— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se Barcelona?

— Podem inspirar-nos en ciutats com Copenhaguen o Amsterdam pel seu enfocament en la mobilitat sostenible, la qualitat de vida i la integració d’espais verds. Al mateix temps, és fonamental que Barcelona respecti la seva identitat i atengui les seves necessitats específiques, equilibrant innovació, sostenibilitat i benestar ciutadà.

“Barcelona té una idiosincràsia única que la fa difícil de comparar directament amb altres ciutats”

— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?

— L’habitatge i el turisme són dos dels principals reptes que enfronta Barcelona. És essencial que les polítiques busquin un equilibri entre el creixement econòmic i la qualitat de vida dels ciutadans, per a evitar morir d’èxit. Encara que tots dos són problemes complexos, una gestió coordinada és clau per a assegurar la sostenibilitat i el benestar urbà.

— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?

— Les noves generacions hem de jugar un paper fonamental en el desenvolupament de Barcelona. Tenim el poder i la responsabilitat de modelar el futur de la ciutat, i la nostra implicació és clau per garantir una evolució sostenible i inclusiva. No es tracta només que ens donin veu, sinó d’involucrar-nos activament en la presa de decisions i en els processos de co-creació que definiran el rumb de Barcelona.

La nostra capacitat per innovar, la nostra visió oberta i la nostra passió pel canvi són essencials per mantenir a Barcelona com una ciutat referent a nivell global. No sols aportem energia i creativitat, sinó també una sensibilitat cap als desafiaments actuals, com el canvi climàtic, la mobilitat sostenible i l’equitat social. És la nostra responsabilitat oferir solucions innovadores a aquests reptes, i és tasca de les generacions anteriors facilitar-nos les eines i els espais per fer-ho.

“L’habitatge i el turisme són dos dels principals reptes que enfronta Barcelona”

— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?

— La cultura és el nucli de Barcelona, on resideix la nostra veritable identitat. No és només un sector més, sinó l’espai on la ciutat evoluciona, reflectint la seva diversitat social. La cultura té un paper fonamental en la cohesió social i la inclusió, creant espais de trobada que mostren la riquesa de la nostra diversitat. Un bon exemple és el Clúster Audiovisual de Catalunya, que integra la creativitat i la innovació tecnològica, i que ha permès que Barcelona es posicioni com un referent en la producció audiovisual.

Impulsar sectors com aquest no només enforteix la nostra competitivitat global, sinó que també reafirma la cultura com el pilar fonamental de la nostra essència, cohesionant a la societat i celebrant la diversitat que ens defineix.