Una nova illa de la mida de 12 camps de futbol està emergint a 45 quilòmetres de la costa belga. Serà la primera illa artificial energètica del món, i la major infraestructura marina civil construïda en alta mar a Europa. Ho farà com un projecte transnacional que connectarà els parcs eòlics del Mar del Nord, amb la voluntat de generar energia sostenible. En lloc d’alçar-se sobre un desert de sorra sobre el fons marí, la infraestructura s’ha concebut amb la intenció que contribueixi a generar vida marina. Amb aquest objectiu, el desenvolupador del projecte, l’operador belga Elia, ha triat a la startup barcelonina Ocean Ecostructures per a instal·lar la seva tecnologia de bioregeneració, amb mòduls que reprodueixen les condicions d’esculls naturals i permeten crear ecosistemes complexos i resilients en entorns afectats per infraestructures vinculades a l’activitat humana.
“Haver estat escollits per a un projecte tan gran i emblemàtic a nivell europeu ens aporta credibilitat i visibilitat, i acredita la nostra solució i la nostra potència”, ha defensat Ignasi Ferrer, fundador i CEO d’Ocean Ecostructes. La startup, fundada el 2021, s’ha adjudicat un contracte per un valor de més de 1,2 milions d’euros en una primera fase, en la qual instal·larà 500 dels seus mòduls regeneratius a les cantonades de la infraestructura. Després d’aquesta primera fase, “la idea és anar expandint el projecte fins a arribar a tota l’illa”, la superfície de la qual superarà les sis hectàrees, equivalents a 12 camps de futbol.
El projecte, desenvolupat per Elia, està sent dissenyat i edificat per TM Edison, joint venture de les constructores Deme Group i Jan De Nul Group. L’illa, que estarà operativa a l’estiu de 2026, exercirà com a punt d’interconnexió elèctrica entre Bèlgica, el Regne Unit i Dinamarca. En concret, la infraestructura es convertirà en un centre de transformadors compartit, que permetrà reduir l’impacte respecte al que representaria que cada Estat posés en marxa les seves pròpies instal·lacions exclusives. Com a mostra de la seva magnitud, l’anomenada Princess Elisabeth Island disposarà d’instal·lacions com un port propi i una base per a helicòpters.
Per instal·lar aquests 500 mòduls inicials, Ocean Ecostructures ha treballat per adaptar-los a les condicions extremes del Mar del Nord, que poc s’assemblen a les de les infraestructures en les quals opera habitualment, principalment en ports d’aigües tranquil·les i amb dics de recer. Així, el projecte implica noves condicions per a l’empresa, i també l’entrada per primera vegada en el sector energètic, la qual cosa li permet guanyar “visibilitat dins d’un ecosistema diferent”.
Amb la visibilitat que ha anat adquirint des de la seva fundació el 2021 i a través de la seva tecnologia única a nivell mundial, Ocean Ecostructures ha guanyat múscul, i ha passat de tancar 2023 amb una facturació de 100.000 euros a tenir contractes signats per valor de 2,2 milions. La startup, que ha entrat a un programa del Nasdaq Entrepreneurial Center i opera des del hub barceloní de l’acceleradora sueca Norrsken, va donar entrada al seu accionariat al Banc Sabadell, Ship2B Ventures i Inclimo Climate Tech a finals de l’any passat, a través d’una ronda de finançament de 1,6 milions d’euros.
La plantilla ha crescut en paral·lel, i ha passat dels quatre treballadors inicials a les 21 persones que seran al setembre. L’equip, liderat per Ferrer amb les cofundadores Mireia de Mas i Anna Lloveras, està integrat principalment per biòlegs i enginyers; els muntadors i fabricants són sempre locals, amb la intenció de reduir l’impacte mediambiental evitant desplaçaments de materials i personal. Amb aquesta vintena de treballadors, la plantilla actual podria tornar a ampliar-se durant els pròxims mesos: l’empresa està pendent de diversos projectes relatius a infraestructures tant nacionals com internacionals, que valoren instal·lar la tecnologia pionera d’Ocean Ecostructures.
Aquesta tecnologia inclou tant els mòduls de regeneració marina com el seu monitoratge a través de drons submarins amb càmeres, sondes i IA, i la generació d’informes amb les dades recollides. Aquestes dades conclouen que les més de 165 unitats que Ocean Ecostructures ha instal·lat ja en 22 ports han generat 2.185 quilos de biomassa en un any, han evitat una tona de CO2 i han contribuït a guanyar un centenar d’espècies en el global dels seus ecosistemes.
Amb la seva tecnologia, anomenada Bio Booster System, l’empresa aspira a generar un canvi de paradigma en el qual les infraestructures humanes passin de ser “enemigues de la mar, a ser regeneradors de la vida marina”. Deixar de restar per passar a sumar, objectiu que la companyia ambiciona continuar portant a més punts a nivell mundial, i és que vol arribar a 20.000 infraestructures marines el 2030.