L’Ajuntament de Barcelona ha recuperat el Palau del Marquès d’Alcarràs, als jardins del Laberint, després d’anys de deteriorament i, finalment, unes obres per assegurar l’estructura. Paral·lelament, s’organitzen visites els dimecres i els diumenges fins al pròxim mes de gener amb reserva prèvia. La visita és altament recomanable, ja que permet conèixer un espai molt oblidat de la ciutat i imbuir-se d’un edifici les obres de rehabilitació del qual no han deixat enrere la seva estètica de decadència i que permet transitar pels seus deu segles d’història.
El palau va ser un dels escenaris de la pel·lícula El perfum, del 2006, que narra la història d’un assassí en sèrie els anys previs a la Revolució Francesa que busca la fragància perfecta. A l’àmplia terrassa de l’edifici i a les sales nobles de la primera planta és on es van rodar algunes de les escenes del film. Tot i això, resulta molt difícil reconèixer aquestes últimes, en part perquè van ser decorades per a l’ocasió, però també perquè entre la pel·lícula i l’inici de les obres de rehabilitació, el 2022, el grau de deteriorament del palau va ser notable. Tot i així, l’experiència val la pena.
El palau té el seu origen a la torre Sobirana, un punt de vigilància elevat construït al segle XI. A partir de la torre, es van anar afegint estructures, fins que es va convertir en una masia fortificada on es produïa vi i que va quedar molt malmesa durant la Guerra de Successió. No fou fins al segle XVIII que Joan Antoni Desvalls, marquès d’Alcarràs, començà a construir el casalot que finalment esdevingué palau residencial de la família, especialment a l’època d’estiu.
Els descendents dels Desvalls van conservar la finca fins al 1967, any en què va ser adquirida pel consistori, amb l’objectiu d’integrar els jardins a la xarxa de parcs públics de la ciutat. A més del palau, l’element més singular del parc és el laberint de xiprers del segle XVIII, el disseny dels quals va ser encarregat pels Desvalls a l’arquitecte italià Domenico Bagutti, al jardiner francès Joseph Delvalet i als mestres d’obres Jaume i Andreu Valls. Actualment, el laberint està en fase de rehabilitació.
En els darrers temps, el palau va romandre tancat per qüestions de seguretat, ja que l’estructura presentava moltes deficiències. Per això, les obres de rehabilitació tenien com a objectiu principal assegurar l’edifici. També s’han rehabilitat les façanes exteriors, d’estil neoàrab, s’ha arreglat la coberta i s’ha dotat l’edifici d’instal·lació elèctrica i els desguassos.

La visita comença al jardí circular exterior i s’hi accedeix per la porta principal per recórrer algunes de les estances de la planta baixa. Entre altres coses, es pot contemplar l’estructura de la torre Sobirana, especialment les restes de la base romànica a la part més baixa. A la primera planta, hi ha un ampli menjador i les sales nobles on es va rodar part d’El perfum. Allí es poden admirar les restes de la decoració, bàsicament pintures del segle XIX molt desgastades, però que no deixen de mostrar la bellesa de la decadència i permeten intuir com van ser els anys d’esplendor del palau.
Cada estada del pis condueix a una àmplia terrassa amb vista als jardins i Barcelona. En aquesta terrassa va ser on es va rodar una altra de les escenes de l’esmentada pel·lícula, un banquet per a l’alta societat parisenca, ja que el film transcorre principalment a la capital francesa. També s’accedeix al jardí interior del palau, conegut com Boixos, amb una important mostra d’arbres de diferents procedències del món.

Les obres de rehabilitació han costat 4,7 milions d’euros. No s’havia actuat a l’edifici des de la dècada del 1980, quan es va condicionar l’ala dreta per destinar-la a centre de formació de jardineria de Parcs i Jardins, activitat que continua. L’Ajuntament estudia ara l’ús futur del palau. S’ha parlat en algun moment que es podria instal·lar la Casa del Marroc o un centre d’interpretació de Collserola.
Mentre esperem què s’acabarà decidint, és una bona oportunitat per aprofitar les visites gratuïtes. És una activitat molt recomanable.
