San Miguel de Allende streets. Photo by Jorge Garrido / Alamy Stock Photo

San Miguel de Allende, Poble Màgic

Cosmopolita i sofisticat, és una destinació gastronòmica i cultural per si mateixa. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2008, ha rebut un reconeixement més a la seva gran llista, i l’any passat va ser distingida com la Millor Ciutat del Món segons els premis World’s Best Awards 2017. I no és estrany, perquè malgrat el temps ha sabut conservar-se com una tranquil·la i petita localitat colonial amb la vitalitat d’una gran ciutat que amaga alguns dels secrets arquitectònics, històrics i culinaris més interessants de Mèxic.

Fundada el 1542, el centre històric roman intacte des de fa 250 anys. Als seixanta San Miguel es va convertir en el lloc preferit per passar el cap de setmana de molts mexicans i en el paradís d’americans i europeus que li han donat un toc cosmopolita i eclèctic. Va ser llavors quan van aparèixer els restaurants gurmet, les botigues de disseny i les galeries d’art. L’encant d’aquest Poble Màgic recau en la forma en què manté la tradicional cultura mexicana en la versió contemporània en cada un dels elements. Recórrer els carrers empedrats és tota una experiència per si sola, la pau que s’hi respira i els colors de Mèxic estan presents en cada cantonada i cada pedra. Conté més de 2.000 portes darrere de les quals hi ha patis interiors i els capvespres en alguna de les terrasses són inoblidables.

VEURE A SAN MIGUEL DE ALLENDE
La plaça principal amb la famosa parròquia de San Miguel Arcángel, l’església de San Francisco, la capella de la Santa Cruz, la Casa del Mayorazgo, el Museo Histórico Casa de Allende, el Centro Cultural Nigromonte, el teatre Ángela Peralta, Las Monjas, l’Instituto Allende o el Museo de las Máscaras són algunes de les visites obligades.

Pedestrians passing Templo de la Concepcion on San Miguel de Allende’s Canal Street. Photo by Dennis Cox / Alamy Stock Photo

DORMIR I MENJAR A SAN MIGUEL DE ALLENDE
Dôce 18 Concept House. Un espai que reuneix el millor del disseny, moda, art i gastronomia. L’única edificació jueva de la tota la ciutat, la Casa Cohen. Compta amb un petit i exclusiu hotel boutique, L’Ôtel, amb tan sols 10 habitacions a la planta superior de la casa. I un concept store creat especialment per allotjar el millor del disseny mexicà: una botiga de flors, una galeria d’art, objectes de decoració, vaixelles de ceràmica de Michoacán, una llibreria i un food court gourmet formen part d’aquest projecte. El restaurant és un dels millors: Jacinto 1930 neix per sorprendre amb la seva proposta gastronòmica i estètica que rescata tècniques de preparació d’aliments amb base a l’ingredient més representatiu del menjar mexicà: el panís. La cuina està a càrrec del xef Israel Loyola, d’origen oaxaqueny. Els sabors de Mèxic –el jalapeño, el mole i la xocolata– es barregen amb destil·lats com el tequila i el mescal per crear delicioses combinacions amb tons mexicans i detalls europeus.

Dos Casas és un casalot d’arquitectura colonial que va ser convertit en un agradable hotel amb encant i toc modern. Compta amb 12 habitacions i cada una és diferent. Les suites tenen magnífiques vistes a la famosa parròquia i de la ciutat. A més és la llar del restaurant Áperi, del llatí “obert”, que descriu a la perfecció la proposta del restaurant. Una experiència culinària única; menjar per als cinc sentits, preparat amb els més frescos ingredients de la regió i la passió i excel·lència que caracteritza el seu xef, Matteo Salas.

Hotel Matilda és un digne hereu del costat més avantguardista de San Miguel. L’hotel aprofita l’exterior colonial d’un antic casalot i l’incorpora a un modern edifici central, que acull les habitacions d’estil minimalista. També hi ha una altra delícia gastronòmica, Maxi, creat per Enrique Olvera, reconegut com el millor xef del país. L’experiència gastronòmica és espectacular: des del primer moment fins a l’últim un se submergeix en els sabors del Mèxic contemporani.

Cumpanio és imprescindible visitar-lo: restaurant, bar i fleca diferent, dirigit per una família francoitaliana rebostera que va arribar a Mèxic fa més de 100 anys.

COMPRAR A SAN MIGUEL DE ALLENDE
Código Postal Design. Dissenyat amb el gran estil de Luis Fabián Flores de Casa Armida. La casa acull tres boutiques de dissenyadors mexicans: Colektiva Hoja Santa (marques de roba dissenyada artesanalment), Elisheva & Constance (joieria feta amb materials locals i per mans mexicanes) i Casa Armida (mobles, impactants llums i objectes retro exclusius). La selecció no és a l’atzar, el propòsit d’aquest lloc és impulsar els empresaris joves perquè tinguin visibilitat i crear tendències. De nou al projecte se suma un restaurant, Bovine, una brasserie enfocada a la carn de sabors inigualables. El concepte va ser creat per Bruce James, director de l’Hotel Matilda, mentre que el menú està firmat pel reconegut xef australià Paul Bentley. Basat en ingredients locals per exaltar sabors que només es cuinen a les brases.

Tao Studio és un laboratori galeria d’objectes únics. El seu director creatiu, l’espanyol Miguel Arregui, ha aconseguit unir tradició i contemporaneïtat, sentiments, pensaments, sorpresa i estètica treballant mà a mà amb els millors mestres artesans. Pedra, metall, fusta i fibra són els materials que utilitza per crear les seves col·leccions.

KM 33. Reuneixen el talent de dissenyadors de moda emergents, principalment mexicans. Estan ubicades a les destinacions turístiques preferides pels influencers internacionals: Tulum, Punta de Mita, San Miguel de Allende. A totes les seves botigues, es poden trobar boniques peces i accessoris que en si mateixos semblen contenir una història que ressalta el millor de la cultura mexicana. Les ments darrere de KM 33 són Sara Galindo, experta en moda mexicana, i Gael Deboise, amb una increïble sensibilitat en el món del luxe que ha treballat per a grans marques internacionals. La boutique és dins del sofisticat hotel Casa No Name, de tan sols sis habitacions.

Notus. Una òptica moderna i contemporània oberta fa molt poc, dirigida per un italià que treballa amb marques internacionals artesanals i que formarà part d’un projecte més ampli que inclou una galeria d’art i un cafè.

Anotat a la nostra agenda: “Reservar tres dies per visitar San Miguel de Allende.”