La refundació de Fira de Barcelona l’any 2000 —amb la creació de l’actual estructura de governança basada en la col·laboració publicoprivada— va marcar un autèntic punt d’inflexió en la trajectòria de l’entitat, ja que va suposar l’inici d’un exitós període de creixement que ha dut a la capital catalana a jugar a la Champions League del sector firal europeu i a ser-ne un referent internacional. Estem, doncs, davant d’un autèntic moment estel·lar de la història recent de la ciutat i, per això, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, serà aquest mes d’octubre el convidat del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post i presentat pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira.
La cinquena sessió del cicle, que compta amb la col·laboració de Must Media Group, CASA SEAT i Barcelona Global, se celebrarà el dilluns 10 d’octubre a les 18.30 hores a l’auditori de CASA SEAT. Per assistir com a públic i poder formular preguntes al ponent és necessari reservar plaça prèviament. Per aconseguir la teva entrada, fes clic aquí.
La conversa entre Toni Aira i Pau Relat per analitzar el rol de Fira de Barcelona com a motor de l’economia de la ciutat serà enregistrada i es podrà recuperar posteriorment en format podcast a Spotify o en format vídeo al nostre canal de Youtube. Teniu ja disponibles els quatre primers capítols de Moments Estel·lars, protagonitzats per Juan Antonio Samaranch, Lluís Bassat, Joan Laporta i pel tàndem que van formar Maite Esteve-Joan Oliveras el passat 5 de setembre.
Nascut a Montcada i Reixac l’any 1968, Pau Relat és llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i va cursar també un MBA a l’IESE Business School. Gairebé tota la seva trajectòria empresarial ha estat vinculada al grup MAT Holding, del que és conseller delegat des de l’any 2004, tot i que la seva vinculació amb l’empresa es remunta a 1994, quan es va incorporar al departament comercial de Industrias Químicas del Vallès (IQV), una de les principals companyies que integren aquest grup familiar català. Amb el seu lideratge, MAT Holding s’ha convertit en una companyia que factura més de 300 milions d’euros, esdevenint un líder global en la fabricació i la comercialització de sals de coure per a l’agricultura i en un dels referents en sistemes de conducció i control d’aigua per als sectors agrícola i industrial.
Relat forma part dels òrgans de govern de Fira de Barcelona des de l’any 2011, quan va ser nomenat vocal del Consell General de l’entitat en representació de la Cambra de Comerç de Barcelona. El Consell General, que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és el màxim òrgan de govern de la institució firal, en el que hi estan representades a més a més de la Cambra les dues administracions públiques de qui depèn la Fira: l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.
Aquestes tres institucions es van posar d’acord a finals de l’any 2018 per nomenar a Pau Relat president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona en substitució de José Luis Bonet, que va ocupar el càrrec durant 14 anys. El primer president després de la refundació, anterior a Bonet, va ser Jaume Tomàs. A diferència del Consell General, en el Consell d’Administració no hi participen les administracions públiques, ja que està integrat exclusivament per empresaris, que són els que prenen les decisions i dissenyen les estratègies de creixement de l’entitat. D’executar tots aquests plans i del dia a dia de la Fira se’n ocupa el director general, Constantí Serrallonga, amb el seu equip directiu.
Gràcies al bon funcionament d’aquest model de governança instaurat l’any 2000, Fira de Barcelona ha viscut dues dècades de fort creixement consolidant-se com un dels principals motors de la ciutat i en peça clau per la internacionalització de les empreses catalanes. La construcció del nou recinte firal de Gran Via; l’èxit de salons històrics com Alimentaria, Nàutic i Automobile; el llançament de nous certàmens com Smart City Expo i IOT Solutions; i l’atracció de grans fires internacionals com el MWC, l’ISE i Seafood són només algunes de les fites aconseguides per la Fira aquestes últimes dues dècades. La integració del CCIB i la firma d’acords per exportar coneixement i organitzar certàmens a l’estranger o gestionar palaus firals a altres països com Cuba i, més recentment, la Xina són també exemples d’aquesta fase expansiva de l’entitat que es va veure interrompuda per la pandèmia.
Amb Pau Relat parlarem sobre com la Fira ha gestionat aquests dos anys de crisi i també del fort procés de represa de l’activitat firal i congressual, amb més de cent esdeveniments programats fins a finals d’any. Però, sens dubte, el gran èxit que marcarà el seu mandat és l’acord de renovacions automàtiques signat amb el Mobile World Congrés, fet que significa que Barcelona es converteix en la seu permanent d’aquest important esdeveniment mundial, que preveu atraure a entre 70.000 i 80.000 assistents l’any que ve.
Fira de Barcelona, que enguany es va fixar l’objectiu d’ingressar 170 milions d’euros, té per davant molts altres reptes que abordarem en la conversa, com l’ampliació del recinte firal de Gran Via, la captació de nous grans salons i la remodelació i posada al dia de tot el conjunt històric de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal de 1929.