Jaume Plensa UB
Jaume Plensa amb l'escultura que ha cedit a l'UB. © Eli Don/ACN

Plensa s’instal·la a l’Edifici Històric de la UB

L'escultor cedeix una de les seves creacions a la universitat, sumant un nou espai amb el seu segell a la ciutat

A Jaume Plensa, les columnes que s’alcen al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) li recorden a les arrels dels arbres. Això va pensar quan va entrar en l’espai que anava a ocupar una escultura seva, trobant així el nom per a un dels seus homes formats per lletres de diferents alfabets. Des d’aquest dimecres, Arrels observa a aquells que s’endinsen a la universitat, lloc també conegut pels veïns de la zona que voten aquí.

A falta de tenir la seva gran escultura a la ciutat, l’artista català va sumant cada vegada més espais que porten el seu segell. Va començar amb una escultura molt tímida al Passeig del Born de la qual pocs s’adonen, amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992. Va seguir amb aquesta Carmela davant del Palau de la Música que encara no se sap si es podrà quedar per sempre a Barcelona i després va venir el repte de donar-li unes portes al Liceu.

Fins i tot, s’atreveix a deixar marques temporals, com la seva intervenció a la Pedrera el curs passat amb motiu de l’exposició que li van dedicar i el seu cor gegant que va envair fa poc la façana de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, on viu de manera permanent una de les escultures, cedida per agrair la feina del personal sanitari durant la covid.

Ara, Plensa acaba de sumar una nova parada a la seva ruta barcelonina. Ni que sigui, Arrels s’hi quedarà a la UB durant 8 anys, tot i que la voluntat actual és que s’hi quedi molt més. El nou membre de la universitat es tracta d’una peça de bronze fos de dos metres d’alçada. L’escultor la va crear al seu taller de Sant Feliu de Llobregat l’any 2018 i no s’havia exposat fins ara. Com sempre, el seu creador anima a tocar-la, acariciant-la això sí, per poder arribar a sentir-la i entendre-la una miqueta més. No és la primera vegada que l’artista exposa en una universitat, després d’haver-ho fet al MIT o Harvard. A principis de l’any que ve també arribarà a la belga Leuven.

Tags from the story