Wallets per guardar criptomonedes: la casa i les claus de casa

L’emmagatzematge i gestió de les criptomonedes com el Bitcoin és molt més senzill. Imagina una clau pública, com la direcció de casa teva, i una clau privada, com les claus de casa

Les matemàtiques ens fan por. Els números semblen aterridors per a una gran majoria de nosaltres. La criptografía no és gaire diferent. Son números coberts de secrets. Afortunadament, l’emmagatzematge i gestió de les criptomonedes com el Bitcoin és molt més senzill. Imagina una clau pública, com la direcció de casa teva, i una clau privada, com les claus de casa. Aquest és el principi bàsic de les wallets o carteres de criptomonedes.

Les carteres de criptomonedes són la forma per guardar els codis que conformen cada criptomoneda. Si perds la clau privada, només pots recuperar-la amb una combinació llarga de paraules. D’altra forma, els fons es perden per sempre. Aquest és l’avantatge del blockchain: és més segur i privat a la vegada que més susceptible a pèrdues irrecuperables. Hi ha dos mètodes principals per guardar criptomonedes com el Bitcoin, Zcash o Ethereum: els anomenats Hot Wallets i els Cold Wallets.

 

HOT WALLETS

Les carteres calentes fan referència a l’emmagatzematge de criptomonedes en plataformes online que permeten transaccions i accés en qualsevol moment. És com un compte corrent d’un banc a la xarxa. És considerat un mètode menys segur per guardar les inversions en criptomonedes, malgrat la facilitat d’ús i transacció instantània. Ja que els comptes estan centralitzats en els servidors de la companyia, són susceptibles a atacs cibernètics com el que va patir Mt.Gox, on van desaparèixer centenars de milions en Bitcoin.

 

COLD WALLETS

L’emmagatzematge en fred de criptomonedes fa referència a tots aquells mètodes d’emmagatzematge desconnectats de la xarxa. És la forma més segura per guardar quantitats significatives de criptomonedes i en casos on no hi ha necessitat de transacció regular. El sistema més usat són els wallets USB, que permeten guardar els fons en un USB mitjançant aplicacions natives per a l’ordinador. En els casos que es requereix seguretat màxima, es poden imprimir els codis de cada criptomoneda en paper i guardar-los en una caixa forta.

El món de les criptomonedes està en constant evolució. Una de les tendències principals es el creixement dels exchanges descentralitzats. Són sistemes en el blockchain que permeten transaccionar criptomonedes de forma P2P, es a dir, entre persones i sense cap intermediari. Aquests exchanges permeten una estructura de costos més eficient i menys mal de caps legals ja que eviten les regulacions financeres que apliquen a exchanges com Coinbase. Aquestes són solucions recomanades per a persones expertes en el sector i que saben com afegir capes de seguretat addicionals a la protecció dels seus fons.  

Com podem triar el mètode més ideal per a nosaltres? Si necessitem fer transaccions de forma usual, és recomanable mantenir una cartera online de criptomonedes. Si tenim una quantitat molt gran de criptomonedes i no necessitem fer gaire transaccions, llavors es recomanable fer servir un cold wallet. Per triar una cartera online es recomanable accedir als serveis més coneguts i sense un historial d’atacs cibernètics exitosos. Aquests exchanges son Coinbase, Binance, Kraken, Bittrex o Binance. Per guardar els nostres Bitcoins o Ethereum a llarg termini, podem comprar un wallet USB com LedgerWallet o Trezor.

Binance va anunciar l’any passat uns beneficis substancialment superiors als de Deutsche Bank. Binance té menys de 200 treballadors i Deutsche Bank més de 97.000. Això ens indica el potencial d’un sector que, com alguns experts han indicat, està en un estadi naixent com va ser la Internet de 1995. El que és ben segur és que, com qualsevol novetat, cal de fer passes amb precaució i posar molta atenció a la seguretat dels nostres diners.