festival Circuit  LGTBIQ+
La icònica festa del Circuit Festival a Illa Fantasia, a Vilassar de Dalt.

Barcelona, capital del turisme LGTBIQ+ gràcies al Circuit, que atraurà 60.000 persones

El grup Matinée organitza del 5 al 13 d'agost la catorzena edició d'un festival de referència a l'escena gai internacional. El 80% dels assistents són estrangers i la despesa mitjana puja a 250 euros al dia.

Barcelona es tornarà a reafirmar aquest mes d’agost com una de les principals capitals mundials del turisme LGTBIQ+ gràcies al Circuit Festival, que celebra la catorzena edició. Aquest esdeveniment de referència internacional organitzat per l’empresa barcelonina Matinée Group preveu atraure aquest any més de 60.000 persones, superant lleugerament el nombre d’assistents del 2022. El festival ha suposat la contractació directa de 500 persones i més de mil de manera indirecta.

Al llarg de vuit dies, des del 5 al 13 d’agost, se succeiran les festes de música house i electrònica en emblemàtiques discoteques de la ciutat, com Razzmatazz, Down Town, Input Club (al Poble Espanyol) i Safari, encara que l’esdeveniment central, el dissabte 12 d’agost, se celebrarà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Al costat de les maratonianes sessions nocturnes, dinamitzades pels DJs internacionals més reconeguts de l’escena gai, el Circuit organitza també pool parties diürnes al complex Go Beach Club (a Port Forum) i al parc aquàtic Illa Fantasia (a Vilassar de Dalt), on té lloc cada any la festa més icònica i massiva del festival, amb 10.000 persones ballant a la piscina central d’onades.

S’estima que el 80% dels assistents al Circuit són turistes internacionals, procedents de més de 80 països i amb una despesa mitjana diària d’uns 250 euros per persona, sense comptar l’allotjament que, majoritàriament, es fa en hotels i apartaments de la ciutat, fet que contribueix de manera molt significativa a incrementar la taxa d’ocupació hotelera de la ciutat. “El Circuit és el festival LGTBIQ+ més important del món i corona Barcelona com a referent turístic”, assenyalen des de Matinée, després d’apuntar que l’esdeveniment no només dinamitza el centre de Barcelona, sinó també diferents barris com Poblenou, Besòs i Sants-Montjuïc.

Matinée fa valdre que el Circuit s’ha convertit “en un lloc de pelegrinatge anual” per a gais procedents de tot el món que busquen gaudir durant uns dies de les vacances i de la música que més els agrada en un espai de llibertat i tolerància com el que troben a Barcelona. En aquest sentit, destaquen que molts dels visitants procedeixen de països on l’homosexualitat encara està penada i perseguida, com la Xina o els països àrabs, que se situen al top 10 del rànquing per origen. Altres països de referència en nombre d’assistents són els Estats Units, Taiwan, Corea del Sud, Qatar, Kuwait, Israel, Brasil i Colòmbia.

De les dotze festes programades, ja s’ha penjat el cartell de complet, per exemple, per la sessió de nit del Water Park Day. L’esdeveniment a Illa Fantasia comença a les deu del matí i es prolonga fins a les cinc de la matinada, amb l’actuació d’una desena de Dj com Flavio Zarza, Enrico Meloni o Phil Romano. Tampoc queden entrades per a la festa de Pervert a Razzmatazz de dijous 10. A més de les sessions pròpies de Matinée, creadora de marques com Pervert i La Leche, el cartell del festival acull festes d’altres promotors internacionals com Forever Tel Aviv (Israel), Megawoof (Regne Unit), Rápido (Holanda), Guapo (Brasil) i Papa (Israel). Altres dels Djs que marcaran el ritme del Circuit són GSP, Abel, Allan Natal, Allison Nunes, Anne Louise, Chris Bekker, Karsten Sollors, Mor Avrahami, Sagi Kariv, Pagano o Tom Stephan (abans Superchumb), entre d’altres.

L’any passat al Water Park Day d’Illa Fantasia es van reunir 10.000 persones.

Fundat per Manolo Soria fa 26 anys, el grup Matinée s’ha convertit des de Barcelona en un referent mundial en lleure per al col·lectiu LGTBIQ+, ja que al llarg de tot l’any organitza festes temàtiques a desenes de capitals internacionals a través del Matinée World Tour. Al costat del Circuit, el seu altre gran esdeveniment anual és el Matinée Easter Weekend, per Setmana Santa, i el Circuit Àsia, que se celebrarà a Tailàndia del 7 al 9 de juny de 2024.