CaixaForum Macaya
Accés a l'entrada interior de l'antic Palau Macaya, ara CaixaForum Macaya, de la Fundació La Caixa.

CaixaForum Macaya és el nou ‘think tank’ mundial de ciències socials i humanitats de la Unesco

El centre de la Fundació La Caixa es convertirà en un laboratori d'idees global, integrant-se en una xarxa mundial d'excel·lència, per contribuir a la implementació de les prioritats estratègiques, els programes i les agendes de desenvolupament de l’Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura

La Conferència General de la Unesco ha ratificat la designació de l’antic Palau Macaya, ara anomenat CaixaForum Macaya, com al primer centre d’aquesta organització al món per a les ciències socials i humanitats. Així, el centre de la Fundació La Caixa es convertirà en un laboratori mundial d’idees, think tank, i contribuirà a posar en pràctica les estratègies de la Unesco davant els reptes contemporanis en l’àmbit social, econòmic, industrial i tecnològic, humanístic i mediambiental.

La determinació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, per acordar que CaixaForum Macaya desenvolupi aquesta labor, reforça la trajectòria d’aquest centre com a espai de debat i reflexió a l’entorn de les oportunitats i desafiaments de la societat actual. Una tasca que l’espai de la Fundació La Caixa, al Passeig de Sant Joan, a Barcelona, porta realitzant des de fa anys amb el foment i l’intercanvi d’idees amb els diversos actors de la societat civil catalana i internacional.

Amb aquests objectius, la fundació va impulsar l’Observatori Social, per divulgar el coneixement en ciències socials i humanitats, i és la seu de l’Escola Europea d’Humanitats, que treballa la vessant més humanística dels canvis socials. A més, acull la seu a Barcelona del Club de Roma, que té com a missió actuar com a catalitzador independent per identificar i investigar els problemes més crucials de la humanitat i traslladar-los a càrrecs públics, responsables privats i públics, en general.

La designació de CaixaForum Macaya ha estat aprovada sota la presidència de la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay; del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; i del ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

La directora general de l’organització mundial, Audrey Azoulay va assenyalar que aquesta designació és “una demostració dels valors compartits” entre les dues institucions, i alhora “una aliança” que es converteix en “un estímul per a institucions de reputació impecable”.

La designació reforça la trajectòria de CaixaForum Macaya com espai de debat i reflexió

Des de la Fundació La Caixa, que presideix Isidre Fainé, és té en consideració la convergència dels valors, objectius i línies d’actuació de les dues institucions, en àmbits com la inclusió social, l’educació, la ciència i la cultura, especialment en un context socio-econòmic com l’actual.

CaixaForum Macaya
Façana del Palau Macaya, un edifici modernista construït per Josep Puig i Cadafalch, el 1901.