Cirque du Soleil
Escena de l'espectacle Luzia, produït pel Cirque du Soleil. © Matt Beard. Vestuari: Giovanna Buzzi

El Cirque du Soleil torna a l’activitat després de la pandèmia

L'Hospitalet és la primera ciutat europea en la qual actua amb un espectacle dedicat a la màgia de Mèxic

El Cirque du Soleil torna als escenaris aquest dijous després de l’aturada pandèmica. Des de fa unes setmanes, la seva gran carpa es prepara per a aquesta estrena, que es fa des de L’Hospitalet de Llobregat. És la primera ciutat europea en la qual es pot veure l’espectacle Luzia després que la covid ho parés i demostrant, una vegada més, que el circ no està mort. Fins al 15 de maig, es podrà gaudir d’aquesta proposta artística, amb unes primeres setmanes en les quals ja queden poques entrades disponibles.

“Luzia és un quadre pictòric dedicat a un Mèxic màgic, als seus colors, la seva llum, i les seves històries, que es poden trobar en qualsevol racó del país”, explica el seu director, Daniele Finzi Pasca, en declaracions a The New Barcelona Post. L’espectacle aborda el misticisme d’aquest país, amb qui el director guarda una relació especial després d’haver-hi viscut deu anys, i ho fa “a través d’un viatge visual i sensorial, on la música condueix molt”.

Aquesta història comença amb un paracaigudista que arriba a aquest Mèxic màgic que li presenta la seva cultura, naturalesa i mitologia en un viatge entre els somnis i la realitat. Una papallona, colibrís i cactus es barregen amb salts, piruetes, malabars i acrobàcies, enmig de referències al Dia dels Morts, el paper picat, lluitadors emmascarats i el futbol. Aquells que coneguin el país protagonista de Luzia reconeixeran els seus cenotes, uns gorgs naturals subterranis molt típics del Yucatán.

Una de les novetats en aquest espectacle del Cirque du Soleil és l’aigua. Luzia és la primera vegada en la qual s’integra aquest element sota la carpa, on s’ha construït un estany i s’han creat cortines d’aigua. D’aquí, el títol, que barreja les paraules llum i pluja en castellà. Per a l’espectacle, s’utilitzaran 6.000 litres d’aigua, reciclats durant tot el temps que sigui a la ciutat.

Un total de 115 persones viatgen amb Luzia, entre les quals una cinquantena són els artistes. Finzi Pasca defineix la carpa que els acompanya com “un petit poble” en el qual hi ha una mica de tot, no només la zona destina a l’actuació, amb capacitat per a 2.600 persones. També inclou una cuina, oficines i espai per als artistes. Fins a vuit dies fan falta per muntar-ho tot. Per la cuina, i si la covid ho permet, passaran els estudiants del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO), per conèixer el seu funcionament, que s’adapta a múltiples dietes segons les necessitats de cada artista. A la carpa també preveuen anar els estudiants de circ de l’escola Pep Ventura, també de L’Hospitalet, per veure un assaig en directe i conèixer als artistes.

Després de L’Hospitalet, Cirque du Soleil s’anirà cap a Ginebra. Tornarà a Espanya al juliol, fent parada a Alacant. També passarà per Madrid al novembre. Per aquells que mai hagin vist un dels espectacles d’aquesta companyia canadenca, Finzi Pasca defensa que es tracta “d’una experiència molt especial, amb sorpreses”. “Som artesans que construïm amb molt d’afecte. En el món de l’espectacle, el circ sobresurt per la forma artística i per la cura de cada producció”, conclou.