TheNBP Factory

Unes 200 empreses van participar en l'acte d'exposició dels 21 reptes que es plantegen al Programa de Compra Pública d’Innovació.

El Govern fomenta la innovació tecnològica a través de la contractació pública

En el marc del Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030, l’administració catalana ha presentat 21 projectes, cofinançats amb fons europeus, perquè les empreses ofereixin solucions innovadores en àmbits com la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement

La Generalitat ha posat en marxa la primera edició del Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030. Es tracta d’un instrument de foment de la innovació tecnològica del teixit empresarial a través de la contractació pública que vol impulsar la col·laboració publico-privada. Alhora que possibilita l’obertura de nous mercats per a empreses innovadores de base tecnològica (startups) i consolida el procés de transformació de l’Administració Pública basat en la innovació.

El programa s’ha estructurat en 21 projectes de desenvolupament i adaptació de tecnologia, dissenyats per diferents unitats i departaments del Govern, que es posaran a disposició de les empreses tecnològiques interessades en àmbits molt diversos com ara la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement.

La iniciativa està cofinançada amb fons europeus provinents del Programa operatiu del FEDER de Catalunya 2021-2027 i estableix que l’import de la licitació és d’un total de 4,2 milions d’euros (200.000 euros per projecte, IVA inclòs).

L’import de la licitació puja a un total de 4,2 milions d’euros

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, destaca del programa que “suma idees per avançar. Volem que un programa intel·ligent com aquest doni respostes intel·ligents als reptes de la Catalunya del futur”.

Entre les possibles solucions innovadores que poden beneficiar-se del programa estaria, per exemple, el disseny de drons per millorar la gestió de les emergències i la seguretat, el treball amb intel·ligència artificial (IA) per aspectes tan diferents com la millora de la gestió de l’aigua o la prevenció d’escenaris de risc en centres penitenciaris. També hi figuraria la creació d’un programa de reducció de la contaminació acústica, la implementació de tecnologia per detectar animals a la carretera i reduir els accidents de trànsit, la posada en marxa de bessons digitals d’institucions públiques al metavers, el posicionament per satèl·lit en ferrocarrils, una plataforma de gestió de comunitats energètiques, el disseny d’una aplicació mòbil per millorar la comunicació entre escoles i famílies, o el desenvolupament de tecnologia capaç de monitoritzar bestiar en zones d’alta muntanya amb problemes de cobertura.

Les empreses interessades tenen fins al proper 24 de maig per presentar els seus projectes.

El passat 4 de maig el Govern va fer un acte públic a Barcelona per presentar el Programa de Compra Pública d’Innovació. A modus de consulta de mercat preliminar, hi van participar més de 200 empreses que, abans del 24 de maig, poden presentar les seves propostes als 21 reptes que es plantegen. A partir d’aquestes idees, l’administració catalana dissenyarà les condicions dels contractes. El procés continuarà amb la publicació dels plecs de licitació aquest proper estiu, prèvia a l’adjudicació a la tardor dels contractes, que s’han d’executar i implementar en fase pilot durant l’any 2023.

La primera edició del Programa ha estat impulsat pel Departament d’Economia i Hisenda, en coordinació amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori i amb la col·laboració dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Educació, Empresa i Treball, Interior, Justícia, Recerca i Universitats.

La RIS3CAT, un projecte europeu     

L’objectiu de la RIS3CAT 2030, una eina de la Generalitat per al foment de la recerca i la innovació, és afavorir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, basat en el coneixement i la innovació, dins d’un model més verd, digital, resilient i just, tal com marquen les directrius de la Comissió Europea (CE).

Dins d’aquesta estratègia, en el període 2014-2020, la Generalitat ja va impulsar projectes per valor de 936 milions d’euros, executats per 563 entitats. En el marc financer europeu 2021-2027, la Generalitat ha actualitzat el programa amb la RIS3CAT 2030, que s’aprovarà el primer semestre de 2022. Una de les primeres i més importants accions del RIS3CAT 2030 és el Programa de compra pública d’innovació.

El programa abasta àmbits molt diversos com ara la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement.