Futuro espacio restauración Port Olímpic
Així es veurà el nou espai de restauració del Port Olímpic, cobert per quatre pèrgoles fotovoltaiques.

El Port Olímpic posa rumb a un futur basat en la nàutica i l’economia blava

Barcelona inicia la tramitació del nou pla d'usos de la infraestructura, que apostarà també per la gastronomia i per una major integració amb la resta de la ciutat. S'incentivarà la presència d'emprenedors, empreses de serveis nàutics i entitats de recerca i de foment de l'economia circular. La remodelació haurà d'estar llesta per la Copa Amèrica 2024.

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la tramitació del Pla Especial Urbanístic d’Ordenació i d’Usos del Port Olímpic. Els objectius del consistori per a aquesta infraestructura són avançar cap a un espai “sense barreres” i més ben connectat, un espai que “impulsi l’economia blava i la gastronomia” i que “democratitzi l’accés a les activitats marines”. Aquest document constitueix el marc sobre el qual s’ha de basar la nova etapa que l’Ajuntament impulsa per al Port Olímpic des que en va assumir la gestió, l’any 2020. El nou pla especial actualitza el de l’any 2006 i recull qüestions com la delimitació perimetral del Port Olímpic, la regulació de l’edificació i els usos urbanístics.

L’àmbit del pla té una superfície de 180.925 metres quadrats, dels quals 103.561 corresponen als sòls de la infraestructura portuària –inclosos els Molls de Mestral, Marina, Gregal, Xaloc i el Dic de Recer– i 77.363 a la làmina d’aigua abrigada. A més, es proposa un sostre total de 32.700 metres quadrats.

Segons l’Ajuntament, el pla “confirma l’aposta” per la nàutica, l’economia blava i la restauració com a “eixos centrals” de l’activitat del nou Port Olímpic. En aquest darrer àmbit, delimita l’activitat gastronòmica al Moll de Gregal, on es concentrarà el nou model de restauració vinculat al projecte del Balcó Gastronòmic. Un total de dotze empreses es van presentar al concurs públic per explotar un dels onze locals que es van treure a licitació i que ja se s’han adjudicat.

Pel que fa a l’economia blava, es promouen activitats nàutiques de formació, de divulgació i recreatives “perquè els barcelonins tornin al Port Olímpic i petits i grans guanyin més relació amb el mar”. També s’incentivarà la presència d’emprenedors i empreses de serveis nàutics, així com d’entitats que promoguin la innovació, la recerca i l’economia circular en l’àmbit dels sectors blaus, informa ACN.

Proposta del passeig del dic i els nous locals i pallols del Port Olímpic

Un altre accent del pla es posa sobre les millores previstes per fer del Port un espai més accessible, com la construcció de nous accessos cap al barri de la Vila Olímpica i la platja o la generació d’espai públic especialment dissenyat per al passeig, l’estada i la pràctica esportiva. El consistori assenyala, en aquest sentit, que avancen “a bon ritme” les obres del nou accés des de la ronda litoral, l’adequació dels locals del Moll de Mestral i la urbanització del Dic de recer. Alhora anuncia que s’estan licitant els treballs de rehabilitació del Centre de Vela.

El pla especial també insisteix en la “necessitat” d’afavorir la presència del verd i d’apostar per les energies renovables i la gestió de residus, entre altres mesures per combatre el canvi climàtic i incrementar el compromís amb la sostenibilitat.