Sònia Molina, coordinadora de la delegació de Fiare Banca Ètica a Barcelona
Sònia Molina, coordinadora de la delegació de Fiare Banca Ètica a Barcelona.

Fiare Banca Ética vol consolidar el seu posicionament a Catalunya

La cooperativa de finances, que ha mantingut una tendència de creixement en la concessió de crèdits durant els darrers quatre anys, guanya visibilitat amb la nova oficina ecològica que ha obert al carrer de Còrsega de Barcelona. L’entitat té més de 3.000 socis al conjunt d’Espanya i gestiona estalvis per valor de 245 milions d’euros.

Fiare Banca Ética, una entitat cooperativa dedicada a les finances ètiques, vol enfortir la seva presència a Catalunya i ha buscat una millor visibilitat amb una nova oficina a Barcelona. Oberta a mitjans de 2020, en plena pandèmia, la instal·lació s’ha inaugurat oficialment aquest mes de desembre com un espai obert i de trobada de tots els socis de l’entitat.

Sònia Molina, coordinadora de la delegació de Barcelona, explica que aquesta nova oficina “convida a la transparència, que és al que nosaltres li donem molta importància. Volem un espai de trobada cap als clients, les nostres entitats sòcies i les persones sòcies. En aquesta oficina el que s’ha intentat és crear un espai on puguin reunir-se aquestes persones sòcies; estigui l’oficina oberta o no. Sempre tenen accés a l’espai, en funció de les seves necessitats”.

Per això, les instal·lacions de Fiare Banca Ética ubicades al carrer de Còrsega s’han adequat sota criteris mediambientals i de salut, tant per a les persones que fabriquen els materials com per a les persones que les utilitzaran, potenciant l’eficiència energètica i la sostenibilitat. La nova oficina, completament renovada per l’estudi sAtt, especialitzat en arquitectura ecològica, és un local de 297 metres quadrats en una única planta, amb accés directe des del carrer.

L’entitat té més de 3.000 socis i gestiona estalvis per valor de 245 milions d’euros a Espanya, on ha concedit més de 80 milions d’euros en préstecs

La cooperativa va néixer com a fundació el 2003 a Bilbao, impulsada per diversos grups interessats en les finances ètiques i va obrir la seva primera oficina a Barcelona el 2007. Posteriorment, el 2014, va començar a operar com a entitat financera amb fitxa bancària del Banc d’Espanya i sota el paraigües de la italiana Banca Popolare Etica.

Actualment, al conjunt d’Espanya, l’entitat té més de 3.000 socis i gestiona estalvis per valor de 245 milions d’euros. L’últim any ha concedit més de 80 milions d’euros en préstecs. “Els números reflecteixen solidesa i independència i ens permeten augmentar l’impacte transformador perquè avaluem les nostres accions no només des del punt de vista econòmic, sinó també amb criteris socials i mediambientals”, recorden des de l’entitat.

Insisteixen en què una altra manera de fer banca no és una utopia, perquè ja existeix, i que els diners que gestionen tenen un impacte positiu en la societat, el medi ambient i l’atenció a les persones, entre d’altres vessants.

oficina barcelona de Fiare Banca Ètica
Accés a les noves oficines del carrer de Còrsega.

El sector a Espanya

En el sector de la banca ètica a Espanya, en la seva terminologia més estricte, operen quatre entitats: Coop57, Triodos Bank, Fiare Banca Ètica i Oikocredit. Segons l’Observatori de les Finances Ètiques, aquestes entitats van concedir préstecs per més de 1.720 milions d’euros el 2020, incrementant un 16,02% en relació amb l’any anterior. Així mateix, la taxa de morositat de les entitats de finances ètiques va ser de l’1,52% l’any passat, xifra que suposa la morositat més baixa des que es recullen dades.

A finals del 2020, gairebé 190.000 persones físiques i jurídiques van ser clients de les entitats bancàries i parabancàries de les finances ètiques. Això suposa un lleuger descens del nombre de persones usuàries del 2,46% en relació amb l’any anterior.

També amb dades de l’any passat, el capital social captat per les entitats de finances ètiques se situa lleugerament per sota dels 190 milions d’euros, cosa que és fonamental per poder continuar finançant projectes transformadors d’una manera més sòlida.