L'Smart City Expo es converteix aquest any en l'Smart City Live, un esdeveniment virtual adaptat al context de la covid-19.
L'Smart City Expo es converteix aquest any en l'Smart City Live, un esdeveniment virtual adaptat al context de la covid-19.

Fira de Barcelona reafirma la seva aposta per les ciutats intel·ligents amb l’Smart City Live

L'entitat firal adapta l'Smart City Expo World Congress, la cimera internacional més important sobre ciutats intel·ligents, al context de la covid-19 i crea un esdeveniment digital.

L’Smart City Expo World Congress (SCEW), organitzat per Fira de Barcelona, és la principal cimera internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents. Aquest any, l’entitat firal vol adaptar el saló a la realitat imposada per la covid-19, sense deixar de reafirmar la seva clara aposta per l’Smart City Expo. És per això que Fira ha decidit impulsar l’innovador Smart City Live, un esdeveniment digital que se celebrarà els dies 17 i 18 de novembre. El saló presentarà un nou format virtual amb l’objectiu de proporcionar una plataforma de coneixement per debatre sobre els principals reptes de les ciutats a l’actual situació i continuar sent el referent mundial en innovació urbana.

 

L’Smart City Live tornarà a reunir un any més els principals protagonistes, institucions i experts internacionals sobre ciutats intel·ligents. Ho farà a través d’una plataforma tecnològica, que permetrà emetre els continguts en directe i visualitzar vídeos a la carta. El programa s’estructura en dos blocs. El dia 17 de novembre s’emetrà un programa de televisió en directe a través de la pàgina web de l’esdeveniment i les seves xarxes socials, que analitzarà l’impacte del coronavirus a les ciutats a través d’entrevistes, debats, informes i històries d’èxit. El dia 18 de novembre es faran tallers i side events per debatre els principals reptes que tenen les urbs més enllà de la pandèmia.

Assistents d'edicions anteriors de l'Smart City Expo World Congress.
Assistents d’edicions anteriors de l’Smart City Expo World Congress.

El director del SCEW, Ugo Valenti, defensa que l’objectiu principal d’aquest any és “oferir una plataforma per accelerar la recuperació dels ecosistemes urbans”. “Sense cap mena de dubte, la situació actual canviarà les ciutats i el seu funcionament, però pot fer-ho ajudant-nos a construir metròpolis capaces de dotar amb millors serveis i recursos als seus habitants i d’estar preparades per respondre noves amenaces. Smart City Live és la nostra contribució a aquest projecte col·lectiu”, exposa Valenti.

De cara a l’any que ve, Fira de Barcelona preveu que el SCEW torni al seu format habitual i se celebri conjuntament amb l’Smart Mobility Congress i Retail & Brand Experience World Congress, del 16 al 18 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Parag Khanna, Saskia Sassen, Carlo Ratti i Sameh Wabah, els ponents principals

L’edició més digital de l’Smart City comptarà amb referents internacionals com Parag Khanna, Saskia Sassen, Carlo Ratti i Sameh Wabah. Tots ells analitzaran l’impacte global de la pandèmia i, en particular, com ha afectat les ciutats i com s’estan redefinint per adaptar-se a aquesta nova realitat. A més a més, els ponents de l’Smart City Live interactuaran i respondran a les preguntes dels assistents i les seves conferències quedaran registrades a la plataforma creada específicament per l’esdeveniment.

Parag Khanna és un dels principals analistes geopolítics del món, especialitzat en el paper global clau de les ciutats al planeta i en com les metròpolis hiperconnectades estan construint una xarxa pròpia que podria convertir-se en el principal motor global en el futur. Saskia Sassen és professora de Sociologia a la Universitat de Columbia i ha estudiat les ciutats, la immigració i els estats en el marc de l’economia mundial, amb la desigualtat, el gènere i la digitalització com a variables que defineixen el seu pensament.

L'experta en ciutats Saskia Sassen serà una de les ponents principals de l'Smart City Live.
L’experta en ciutats Saskia Sassen serà una de les ponents principals de l’Smart City Live.

Carlo Ratti és el director del Senseable City Lab del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i soci fundador del despatx Carlo Ratti Associati de disseny i innovació, a més de ser un expert mundialment reconegut en matèria de ciutats intel·ligents. Per últim, Sameh Wabah és el director mundial de l’oficina d’Urban, Disaster Risk Manegement, Resilience and Land del Banc Mundial i un expert en planificació urbana i enginyeria arquitectònica.

A més d’excel·lents ponents, l’Smart City Live reunirà representants del sector públic i privat. En primer lloc, participaran representants de ciutats, regions i països, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l’alcaldessa de Chicago, Lori Lightfoot; l’alcalde de Medellín, Daniel Quintero; l’alcalde de Berlín, Michael Müller; l’alcalde d’Al Hoceima, Mohamed Boudra; el ministre de Transformació Digital, Seguretat Social, Sistema Tributari i Política en Tecnologies de la Informació del Japó, Takuya Hirai; i el Chief Digital Officer de Londres, Theo Blackwell.

També participaran delegacions de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Icex, Aicep-Portugal, Alemanya, Bèlgica, Dit+Bournemouth (Regne Unit), Enterprise Estonia, Kotra (República de Corea), Luxemburg, Països Nòrdics i la regió de Zhejiang (Xina).

La cimera de ciutats intel·ligents també comptarà amb la presència de destacats representants del sector privat, com Alcatel Lucent, AMB, Axis, China Unicom, Deloitte, Enel-X, Engie, FIA, Huawei, Keolis, Mastercard, Microsoft, Nokia, RACC, SAP, Seat, Siemens, Shanghai Oriental Group, Smart Ports i Sorigué, per mostrar algunes de les eines i estratègies que han desenvolupat en els últims mesos.

Una plataforma 365 dies l’any

Coincidint amb la celebració del nou Smart City Live, Fira de Barcelona en col·laboració amb el grup Mediapro, ha llançat una gran plataforma digital amb l’objectiu de crear un hub permanent de coneixement per al sector de les ciutats intel·ligents. Tomorrow.City retransmetrà les conferències i ponències de l’Smart City Live en directe però perdurarà més enllà del certamen i vol oferir a empreses i administracions públiques recursos sobre tecnologia, formació, investigació i inversió durant tot l’any. Amb un enfocament multidisciplinari i a partir de la intel·ligència col·laborativa, el seu objectiu és accelerar el desenvolupament de ciutats sostenibles i inclusives i s’articularà a través de quatre àmbits d’acció diferents: el coneixement, els negocis, la formació i el talent, i la difusió.

Ugo Valenti, en el plató televisiu creat per retransmetre l'Smart City Live.
Ugo Valenti, en el plató televisiu creat per retransmetre l’Smart City Live.

El director del SCEWC, Ugo Valenti, espera que Tomorrow.City sigui la base per a un hub de coneixement sobre ciutats intel·ligents i un referent per a la distribució global de continguts: “El llançament de Tomorrow.City ens permet anar molt més enllà dels esdeveniments que organitzem tant a Barcelona com a d’altres punts del planeta. La nova plataforma concentra tot el coneixement de l’àmbit de les ciutats intel·ligents, l’actualitza de manera constant i l’ofereix a tots durant 365 dies l’any a tots els actors implicats en la transformació urbana a nivell global. I a més, ho fem a través d’eines de divulgació, de formació, de reflexió conjunta i de promoció de nous projectes i de negoci”.