L'ICF manté obertes diverses línies de suport financer per la pandèmia.

L’ICF mobilitza més de 1.000 milions per apuntalar el teixit productiu davant l’impacte de la covid

L'Institut Català de Finances manté obertes diverses línies de suport financer a pimes, entitats i autònoms afectats per la pandèmia.

La Generalitat, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), ha posat a disposició d’empreses, entitats i autònoms més de 1.000 milions d’euros per fer front a les necessitats de liquiditat derivades de la crisi del coronavirus. Durant aquest any, el banc públic ha activat diverses vies de finançament per recolzar i donar múscul al teixit productiu català que ha necessitat recursos addicionals per sortejar les conseqüències que ha suposat la covid.

Entre aquest paquet de crèdits figura la línia de préstecs ICF Eurocrèdit covid-19, que compta amb una dotació de 70 milions d’euros i està finançada al 100% pels fons europeus de desenvolupament regional (Feder) de la Unió Europea. Amb el suport del Departament de Vicepresidència i d’Economia, el Govern vol mitigar els efectes negatius sobre les empreses i preservar la continuïtat de l’activitat econòmica durant i després de la covid.

Des de principis d’abril, pimes i autònoms poden sol·licitar també els préstecs ICF Avalis Liquiditat, amb crèdits que van des dels 50.000 euros al milió d’euros, o recórrer als ICF Crèdit covid-19, una línia de préstecs i avals dotada amb un fons de 700 milions d’euros.

Aquestes línies, així com altres destinades a aquells sectors més afectats per la pandèmia, han permès fer costat al teixit empresarial i atendre les diferents necessitats de les empreses no només mirant el present sinó també el futur.

El banc públic ha activat diverses vies de finançament per recolzar i donar múscul al teixit productiu català durant la covid.

Luis Alonso, director financer d’Atrápalo: “Passar el tsunami de la pandèmia”

El portal d’oci i viatges Atrápalo ha patit tres grans conseqüències derivades de la pandèmia: la paralització total de l’activitat, les cancel·lacions i haver perdut tota l’activitat i treball fet els mesos anteriors a la temporada d’estiu. Per a Alonso, el gran repte és superar ara la incertesa i els dubtes que encara planegen sobre el camí de retorn a l’activitat.

El préstec ICF Crèdit covid-19 per facilitar la liquiditat els ha permès mitigar aquests tres factors. “Sobretot ens ha donat seguretat per assegurar la solvència i el futur de la companyia”. El directiu d’Atrápalo considera que ara estan més preparats per fer front al que hagi de venir i poder superar el tsunami que ha suposat la pandèmia.

Jordi Herreruela, director el Festival Cruïlla: “Ens hem hagut de reinventar”

La pandèmia va agafar desprevinguts als organitzadors d’un dels esdeveniments més destacats de l’escena i agenda musical de Barcelona. Els festivals de música acollien actes amb milers de persones, diversos escenaris i diversos dies programats. Amb la covid tot va canviar. El director del Cruïlla explica com el festival ha hagut de reinventar-se. Primer, van crear el Cruïlla XXS, una nova proposta de format per a 200, 400 o 800 persones en nou espais de la ciutat.

També van retornar els diners al públic que així ho va preferir després de la cancel·lació de l’edició habitual. A través de l’ICF Cultura Liquiditat, préstec per a empreses culturals, han pogut retornar l’import d’aquestes entrades i projectar un nou format adaptat a la realitat del moment.

Francesc Bargalló, gerent d’Olis Bargalló: “Hem finançat una part del risc i molt ràpid”

El sector de la restauració suposa pràcticament el cent per cent de la facturació d’Olis Bargalló. Un petit percentatge correspon al sector retail. Amb la covid aquesta empresa familiar ha vist com ha perdut el 90% de les seves vendes i han optat pel finançament extern per superar la crisi i poder pagar als proveïdors, mentre la plantilla estava en expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTE).

Bargalló ha recorregut a l’ICF-Avalis Liquiditat covid-19, préstec amb aval del 100%, per finançar part del risc al qual es van veure abocats per la situació. “Va ser molt ràpid, en pocs dies vam obtenir el finançament i ha anat molt bé”, explica el gerent de la companyia.

Elvira Garcia, gerent d’Inoxforma: Volíem disposar de més tresoreria”

Aquesta empresa industrial catalana treballa especialitzada en acer inoxidable. I ho fa per a tres sectors: alimentació, elèctric-electrònic i valvuleria. La irrupció del virus ho va paralitzar tot d’un dia per l’altre. I, com explica la seva gerent, Elvira Garcia, la nova situació, amb setmanes de confinament, va provocar que s’hagi tornat a treballar en unes condicions que no són les habituals. Inoxforma va sol·licitar l’ICF Eurocrèdit covid-19, préstec amb fons europeus, per disposar d’una millor tresoreria per eventuals problemes que poguessin sorgir. Si la situació millorés abans del que es preveu destinarien aquest import a inversions.

Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus Cooperativa: “Ens han donat l’impuls que necessitàvem”

Gairebé un milió de socis, sis-cents treballadors i una història de més de cinquanta anys. Abacus Cooperativa compta amb una trajectòria empresarial reconeguda. No obstant això, els més de cinquanta establiments que té oberts al públic van abaixar persianes durant gairebé tres mesos. I això va impactar en tota l’organització. Encara que l’aposta estratègica pel canal online els va permetre que la situació millorés una mica no va servir per compensar el tancament de botigues.

“Hem patit una situació molt difícil, millor que altres empreses del sector comerç”, explica el seu director, Miquel Àngel Oliva. Abacus va sol·licitar l’ICF Crèdit covid-19, un aval davant d’altres entitats financeres. A través de la Caixa d’Enginyers han pogut rebre l’impuls que necessitaven per sortejar una situació que defineixen com altament complexa.

L’equip de l’ICF al Biz Barcelona de 2016.