Aire Fresco és la primera, i única (fins al moment) aplicació en espanyol que ha demostrat tenir efectes beneficiosos sobre el benestar i la personalitat dels seus usuaris. Ho avala la Universitat de Burgos en un estudi publicat a la revista científica International Journal of Environmental Research and Public Health de Suïssa.
Si hi ha un tema que ha estat en voga aquests últims mesos és el de la salut mental. Els noms de Naomi Osaka o Simone Biles els sonaran. L’ansietat, la depressió o, simplement, la pressió d’estar a l’altura del que s’espera de nosaltres són alguns dels problemes més freqüents que veiem en el nostre dia a dia. No fa falta ser un atleta d’èxit per a sofrir-los. És més, l’OMS ja va alertar el 2017 que una part important de la població general els patia, però no disposava de recursos per a tractar-los (WHO, 2018).
Victor Coutin, conscient de la problemàtica, va fundar un any més tard a Barcelona Aire Fresco, una aplicació de meditació mindfulness que avui té al voltant de 1.200 usuaris actius mensuals i 37.000 registrats. La majoria, d’entre 24 i 50 anys. 53% dones i 47% homes que comparteixen la necessitat de trobar un espai que els permeti alliberar estrès, tenir més estabilitat mental i, en definitiva, ser més feliços emocional i professionalment parlant.
La Universitat de Burgos ha descobert que “utilitzant durant 14 dies l’app Aire Fresco es troben beneficis sobre característiques de personalitat relacionades amb un desenvolupament laboral exitós i una millor salut mental”, explica l’investigador principal de l’estudi, Juan Pablo Pizarro-Ruiz. L’aplicació basa la seva metodologia en el mindfulness, una pràctica que consisteix a centrar tota la nostra atenció en una sola cosa. La clau és la respiració. Aquesta pràctica pot dur-se a terme de moltes maneres, a Aire Fresco s’han decantat per les sessions tipus podcast, que es divideixen per temàtiques —calma, autocontrol, estrès, autoestima, etc.— i nivells segons l’experiència.
El mindfulness és una pràctica de meditació que consisteix a centrar tota la nostra atenció en una sola cosa. La clau és la respiració
Els usuaris tenen 8 sessions gratuïtes per a tota la vida. Les altres, són de pagament. La subscripció setmanal costa 2,50 euros, la mensual 7 euros, la trimestral 19 i l’anual 50. Cada cert temps, Aire Fresco renova els seus continguts amb noves sessions, elaborades per un equip de psicòlegs i professionals del sector. A més, també treballen amb universitats espanyoles i llatines per a “corroborar que els programes tinguin un impacte en els usuaris”, detalla el conseller delegat.
Paral·lelalement a l’app, Aire Fresco també ofereix un servei d’assessorament i acompanyament per a empreses. A través de masterclasses virtuals, Coutin i la seva plantilla dissenyen sessions personalitzades segons les necessitats de les companyies. Tracten problemes relacionats amb la baixa motivació, la falta de lideratge o l’absència de sentit de pertinença. “Fem un treball de diagnòstic i després el solucionem mitjançant la meditació”, explica el CEO. A Espanya, des d’aquest mateix any, les entitats que no cuidin la situació psicosocial i els impactes de l’estrès en els seus empleats podran ser sancionades per la Inspecció de Treball amb multes de fins a 820.000 euros.
Algunes de les empreses client amb què ara compta Aire Fresco són Oracle, aquí a Barcelona, i el Col·legi d’Estudis Superiors d’Administració (CESA) a Colòmbia, país natal del fundador. En general, la majoria són companyies de sectors tecnològics, sanitaris o educatius. Aquest tipus de servei representa avui el gruix de la seva activitat.
Aire Fresco té presència a Espanya, Colòmbia i l’Argentina, principalment. Per això, el seu equip està dividit entre Llatinoamèrica i el territori espanyol. A part de Coutin, fa un any es va unir al projecte Diego Martínez, que ara és cofundador i director comercial. El 2018, quan el CEO va fundar l’app, va invertir més de 100.000 euros a fer-la realitat. Tot, capital propi que va aportar amb l’ajuda d’externs.