El president de Derby Hotels Collection, Jordi Clos, davant la nova col·lecció de vidre d'Art Nouveau de l'Hotel Bagués. ©Arduino Vannucchi

L’Hotel Bagués s’apuntala com a pol modernista amb una col·lecció de vidre d’Art Nouveau

Situat en La Rambla, l'establiment del grup Derby Hotels Collection reforça la seva vinculació amb el modernisme, amb una exposició permanent de 27 gerros del prestigiós Émille Gallé i d'artistes contemporanis

Des de la seva obertura el 2010 en plena Rambla, l’Hotel Bagués s’ha erigit com a tribut al modernisme. Aquesta ambició de l’establiment no va partir d’una decisió o voluntat, sinó que li va venir donada pel passat de l’immoble que ara alberga les seves 30 habitacions. En la confluència entre l’emblemàtica avinguda barcelonina amb el carrer del Carme, s’alçava la joieria-taller Bagués-Masriera, referent del modernisme fet joia. Aquest passat de l’immoble va portar a Derby Hotels Collection, presidida per Jordi Clos, a convertir el modernisme en l’eix transversal de l’hotel, que ara fa un pas més enllà amb la incorporació d’una nova col·lecció de vidre d’Art Nouveau. 

Els 27 gerros de cristall de la col·lecció són els nous protagonistes de la sala-museu de l’hotel. Prop de la meitat de les peces són del prestigiós artista Émile Gallé, mentre que la resta són d’artistes contemporanis. Tot i la diversitat en l’autoria de les peces, totes elles es caracteritzen per l’abundància del color i per complexes tècniques que empren l’ús de capes de vidre i d’àcids per a fer emergir gravats de formes capritxoses, majoritàriament vinculats a la natura. 

La major part de les peces prové d’una subhasta en la qual va participar Clos personalment, i en la qual “va arrasar” amb l’objectiu d’aconseguir totes les peces que es van oferir, provinents d’una “família noble” de la qual no van transcendir detalls. De detalls, tampoc se n’han concretat sobre el preu de la nova col·lecció: “No importa els diners, importen les històries que hi ha darrere de les peces”. I també importa un altre element, i és que Clos ha posat en valor la importància que Barcelona, referent del modernisme, compti amb aquesta col·lecció de vidre d’Art Nouveau, que Clos no descarta ampliar. 

Els gerros ocupen un espai en el qual s’exhibien joies de Bagués-Masriera, que estaven cedides a l’hotel. Ara tornen als seus propietaris i a l’establiment del qual disposen en els baixos de la també modernista Casa Ametller del Passeig de Gràcia. El passat joier de l’hotel es cola en l’establiment i les seves habitacions, amb antics motlles i joies de l’històric taller. Les referències al modernisme també travessen les seves instal·lacions, des del mobiliari de les habitacions fins al disseny dels espais, amb corbes sinuoses, línies fluides i asimètriques, ornamentació floral i detalls inspirats en la natura.

Les noves peces se sumen a les més de 5.400 que han reunit Clos i el seu equip al llarg dels anys. Estan distribuïdes al Museu Egipci de Barcelona, fundat també per Clos, i pels establiments de Derby Hotels Collection. Fundada el 1968, la cadena compta amb 22 establiments de luxe en edificis emblemàtics a Barcelona, Madrid, Londres i París, que alberguen col·leccions i peces d’estils i procedències tan diverses com l’Antic Egipte, la cultura clàssica, civilitzacions precolombines i art tribal africà. “No sabem si som museístics o hotelers”, ha proclamat Clos al costat del director de l’Hotel Bagués, Greg Behn. 

Terrassa de l’Hotel Bagués, amb vistes a Barcelona des de La Rambla.

La nova col·lecció d’Art Nouveau tindrà com a visitants no només als clients de l’hotel, ja que l’establiment l’obrirà al públic en dies puntuals. A més, des de l’hotel no impediran l’entrada a qui s’hi acosti expressament a contemplar el minuciós treball sobre vidre que reuneix la col·lecció. Així, contemplar aquestes peces pot ser el motiu i l’excusa per a endinsar-se en aquest entorn modernista, però no és l’única raó per a fer-ho. L’hotel amaga en el seu terrat una terrassa amb vistes privilegiades que donen una perspectiva inusual de Barcelona i del Gòtic. Presidides per la l’Església de Betlem del carrer del Carme, representen un balcó sobre La Rambla des del qual contemplar pausadament l’avinguda sense ser partícip de l’enrenou i de l’incessant pas de visitants i barcelonins. Un oasi que de maig a octubre posa el seu bar i cocteleria al servei de qualsevol visitant, mitjançant una proposta discreta, gairebé secreta, que aspira a mantenir un ambient exclusiu com a mirador ocult de l’avinguda més visible de la ciutat.