‘Una notícia per al record’

Tot i l’Alzheimer, la Dolores no havia oblidat l’èxit de Manolo Escobar trenta anys enrere. El Raimundo ja no era capaç de recordar què havia fet el dia abans, però recordava perfectament el Mundial de futbol del 82. La Carmen no va poder oblidar mai, ni quan la malaltia ja li havia pres gairebé tots els records, la impressió que li va fer el terratrèmol de Guatemala del 76.

La Fundació Pasqual Maragall es proposa donar un titular que, com les cançons de l’Escobar, els gols del Mundial o la devastació a Guatemala, es recordi durant dècades: “Neix el laboratori per a la detecció precoç de l’Alzheimer”. Per fer-ho possible, ha posat en marxa una campanya de captació de fons que porta per títol Una notícia per al record i que protagonitzen familiars de persones amb Alzheimer. S’hi poden fer aportacions fins el 15 de desembre.

L’Alzheimer es va descobrir a començaments del segle XX i encara no té cura. De fet, avui dia, encara es diagnostica tard, quan l’afectat ja presenta símptomes evidents de la malaltia, i després de proves invasives i costoses. Detectar-lo precoçment i de forma senzilla, ens diuen els experts, permetrà provar nous fàrmacs i millorar les possibilitats d’èxit dels tractaments enfocats a frenar l’avanç de la malaltia en les fases més primerenques.

Estic segur que, quan Barcelona disposi del laboratori més punter d’Espanya i un dels més sofisticats del món dedicat a fer possible la detecció de l’Alzheimer de manera precoç a través d’una simple anàlisi de sang, es convertirà en titular destacadíssim de portada a The New Barcelona Post perquè serà una d’aquelles notícies que ens farà sentir orgullosos de la nostra ciutat. Per Barcelona, que el 2017 no va aconseguir convertir-se en la seu de l’Agència Europea del Medicament, disposar d’aquest equipament també és una gran oportunitat per consolidar-se com a ciutat de referència en el sector de ciències de la vida i la salut en general i, en particular, en la malaltia de l’Alzheimer.

No crec que sigui fer volar coloms: el 2012, la Fundació Pasqual Margall, amb el suport de la Universitat Pompeu Fabra, va crear el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), un centre d’investigació dedicat a la prevenció de l’Alzheimer. Com que fa un parell d’anys que col·laboro amb la fundació, he tingut la sort de visitar les instal·lacions del BBRC. Potser per això, perquè conec de primera mà la feina excel·lent que s’hi fa, penso que han de disposar sí o sí d’aquest nou equipament.

Tenint, com tenim els barcelonins, qui va ser l’alcalde més important en la història recent de la ciutat afectat per l’Alzheimer, té tot el sentit que Barcelona jugui un paper clau en el combat contra aquesta malaltia. Som lluny encara de poder derrotar l’Alzheimer, però com va dir el mateix Pasqual Maragall: “Enlloc no està escrit que hagi de ser invencible”.