Placas solares en el Hotel La Hacienda.
Plaques solars sobre l'Hotel La Hacienda d'Ohtels, a La Pineda.
FINANÇANT EL FUTUR

Ohtels avança cap a un model de turisme més sostenible

El grup, present a Catalunya i Andalusia, ha equipat nou dels seus 13 hotels amb un total de 2.680 plaques fotovoltaiques

La sostenibilitat s’ha convertit en un repte transversal per a tots els sectors. No obstant això, en el cas del turisme, pren especial rellevància pel seu gran impacte a diferents nivells: mediambiental, social —tant per ser una activitat intensiva en mà d’obra com pels efectes en la població local—, urbanístic, etcètera. La sostenibilitat en el cas del turisme, per tant, depèn de l’equilibri de múltiples factors.

Sota aquesta premissa, la cadena hotelera Ohtels ha traçat un pla de sostenibilitat que recentment ha comptat amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF), que té com a prioritat finançar aquest tipus d’inversions verdes. Concretament, l’organisme públic ha ajudat a finançar en condicions més favorables de les que oferia el mercat la instal·lació de 200 plaques fotovoltaiques (100KWp) a l’hotel La Hacienda de La Pineda (Vila-seca), repartides entre la coberta de l’edifici, les pèrgoles d’estacionament exteriors i la teulada.

Aposta per les renovables

A més, també s’han instal·lat carregadors per a vehicles elèctrics, i el 2022 es va substituir la màquina de climatització central de l’hotel, que és la font més important de consum elèctric, per sistemes d’alta eficiència. L’aposta per la sostenibilitat i les energies renovables de la cadena ja té certa trajectòria i, en total, compta amb 2.680 plaques fotovoltaiques —nou dels seus 13 hotels en tenen—, que equivalen a 220 kW de potència i generen anualment 1,5GWh, el que suposa un estalvi de 1.500 tones de CO2 a l’any.

“En un sol dia de temporada alta tenim al voltant de 3.500 famílies allotjades als nostres establiments. Això significa que cada jornada de màxima ocupació generem un impacte equivalent al d’una família durant gairebé 10 anys. Fem servir aquesta dada com a referència per ser conscients de fins a quin punt la nostra empremta ambiental és rellevant”, explica Quim Oliva, director de projectes d’Ohtels.

Horitzó 2032

Ohtels va llançar el seu pla de sostenibilitat el 2022 amb l’objectiu de culminar-lo en una dècada. El grup s’ha marcat com a fita no generar cap residu en la seva activitat el 2032 i, per a això, està reduint els envasos i embalatges als seus hotels i oficines. Pel que fa al malbaratament alimentari, Ohtels col·labora des de tots els seus establiments amb l’app Too Good To Go per donar sortida als excedents dels seus restaurants. 

Hotel La Hacienda de Ohtels.
Hotel La Hacienda d’Ohtels, amb plaques solars sobre la seva teulada.

Un altre dels compromisos d’Ohtels és “reduir la dependència energètica fins a un 50%” l’any 2032, a través de l’optimització de l’ús de les instal·lacions, la inversió en tecnologies més eficients i la producció d’energia renovable. “Intentem traslladar i involucrar els clients en tot aquest procés a través de la comunicació i les activitats d’animació, en les quals donem consells sobre com reduir el malbaratament d’aliments i ser més eficients en l’ús de l’electricitat, i intentem que siguin conscients del perjudici que suposa la contaminació per plàstics al Mediterrani”.

L’empresa factura actualment 65 milions d’euros anuals i dona feina a 1.500 persones

Ohtels va néixer el 1986 amb la construcció de l’hotel Belvedere, a Salou. El 2002 va construir el seu segon establiment, el Vil·la Romana, també al municipi i, a partir d’aquest moment, va començar a especialitzar-se en l’administració d’hotels de tercers i a expandir-se per la Costa Daurada. El 2014 va començar a encarregar-se de la gestió d’un hotel a Andalusia i, des de llavors, el grup s’ha expandit geogràficament per aquesta regió fins a arribar a un total de 13 hotels sota la marca Ohtels.

Actualment, l’empresa factura 65 milions d’euros anuals i dona feina a 1.500 persones. “Hem tornat als nivells d’ocupació prepandèmia, però amb un augment molt gran dels costos”, afirma el director de projectes d’Ohtels. De cara al futur, el grup es marca com a objectiu seguir invertint en els establiments per mantenir-los actualitzats i millorar la seva sostenibilitat.


Creix la inversió creditícia en projectes d’eficiència i sostenibilitat

L’any 2022 l’Institut Català de Finances (ICF) va aprovar un pla estratègic per al període 2022-2025 que situa en el centre de la seva actuació els objectius mediambientals, així com els socials i de governança. En aquest sentit, el full de ruta de l’entitat catalana de banca pública té com a prioritat promoure el finançament de projectes que tenen com a finalitat la mitigació o adaptació als efectes
del canvi climàtic. L’objectiu del pla estratègic és que, com a mínim, el 35% de la nova activitat sigui considerada sostenible.

“Ara més que mai, la transició cap a un model econòmic més respectuós amb el medi ambient i la societat és una necessitat urgent i real. El Grup ICF no és aliè a aquestes qüestions. El sector financer té un paper clau en aquest procés i nosaltres formem part de la solució. Perquè, com a entitat financera pública, la gestió ètica i responsable forma part de la nostra raó de ser. En aquest sentit, tenim dos grans reptes sostenibles de cara als pròxims anys: acompanyar el teixit empresarial en la transició cap a un model de negoci sostenible i integrar d’una manera transversal criteris de sostenibilitat en el model de gestió del Grup ICF”, explica la consellera delegada de l’entitat, Vanessa Servera.

L’any 2022, l’ICF va finançar més de 470 empreses, per un import global de 479 milions d’euros. D’aquest volum, 159 milions d’euros es van destinar a finançar projectes que impulsen l’eficiència energètica, l’economia verda i la sostenibilitat; 38 milions d’euros de finançament per a projectes d’habitatge de lloguer social i 2 milions d’euros a projectes relacionats amb la cultura, la salut, la cura de les persones i les ciències de la vida. En total s’han formalitzat 145 operacions relacionades amb el medi ambient i 105 amb l’àmbit social.