BWAW 2022
La trobada BWAW s'ha inaugurat coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Les expertes de la BWAW reclamen polítiques actives per a la igualtat de gènere

Aquesta i d’altres propostes sobre el camí a seguir cap a la paritat i la garantia d’oportunitats al sector empresarial i industrial i, especialment, a la nova economia han centrat els primers debats en la segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, s’ha iniciat la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), la trobada virtual que vol contribuir a l’assoliment de la igualtat de gènere en tots els àmbits i que, en aquesta segona edició, es focalitza en les barreres existents a l’àmbit empresarial i industrial i en diferents sectors de l’economia.

En la primera jornada de debats organitzats pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, les expertes reunides han reclamat una estratègia i polítiques actives que permetin avançar més ràpidament cap a la paritat i han posat de manifest la necessitat de visibilitzar referents femenins en totes les àrees econòmiques i socials per trencar amb els biaixos de gènere.

Les taules rodones han girat al voltant de temes com el talent i la feina de les professionals sènior, el paper de la dona en l’educació i la situació de la dona més enllà d’Occident.

Els diferents participants han coincidit en denunciar la discriminació per edatisme quan el talent sènior aporta molt valor a l’activitat productiva i la necessitat de trencar amb la visió de la vellesa com una amenaça per a la societat.

En línia amb els perjudicis dels estereotips encara existents, l’àmbit de l’educació també ha pres protagonisme a BWAW, en una taula en què s’ha evidenciat que tot i que a les aules hi ha una important presència femenina, posteriorment, ni en el món educatiu ni en el laboral es mantenen aquests percentatges de representació.

En aquest debat, moderat per Blanca Sorigué, directora general del CZFB i de la BWAW, qui ha destacat que “la igualtat de gènere ja forma part de les competències clau transversals en els currículums d’educació de tots els països de la Unió Europea”. No obstant això, els ponents han insistit en què hi ha molt camí per córrer ja que, per exemple en el cas de les escoles de negocis, a nivell mundial, en màsters, MBA o formació de directius només hi ha entre un 32% i un 35% de dones, mentre que a la formació universitària supera el 50%, malgrat que és en aquesta mateixa esfera universitària on no hi ha cap centre superior a Espanya que tingui més d’un 35% de catedràtiques i el que sovinteja és que no arribin ni al 10% de tot el cos docent.

BWAW 2022
La taula sobre el papel de la dona a l’educació ha evidenciat que cal avançar en la igualtat.

Respecte a la divulgació de referents femenins, s’ha posat de manifest com de difícil és que els mitjans de comunicació comptin amb representants femenines com a font d’informació, com a expertes o com a opinadores, entre d’altres vessants.

L’acte d’inauguració de BWAW el va presidir Maria Eugenia Gay, delegada del Govern de Catalunya, qui ha destacat la importància de “lluitar de manera col·lectiva per reivindicar els drets de les dones, les quals estem participant de manera molt activa en el creixement econòmic”. “En l’àmbit empresarial —ha manifestat—, encara ens enfrontem a un terra enganxós i un sostre de vidre que contribueixen a la formació d’una piràmide la base de la qual compta amb una gran presència femenina, que va disminuint a mesura que s’escala en llocs de responsabilitat”.

Per la seva part, Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, ha valorat la tasca de l’entitat per fer “una promoció econòmica amb caràcter inclusiu”. Mentre que, José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya i la Fundació Incyde, ha esmentat “la pandèmia com una etapa molt dura, especialment per a les dones, ja que la igualtat de gènere ha patit una reculada, donant lloc a més problemes de conciliació i augmentant la bretxa salarial. En aquest sentit, caldrà redoblar esforços per buscar la paritat a l’àmbit econòmic”.

BWAW 2022
L’acte d’inauguració de la segona edició de BWAW ha estat presidit per Maria Eugènia Gay i ha comptat amb la participació de la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; Pere Navarro; José Luis Bonet i Blanca Sorigué.