Circuit de Barcelona-Catalunya
Carrera d'F1 a Montmeló. © Circuit de Barcelona-Catalunya

Els cotxes de Fórmula 1 envairan Passeig de Gràcia

El pròxim 19 de juny la ciutat veurà com els seus carrers substituiran el trànsit habitual per monoplaces i pilots

Les administracions volen evitar que la Fórmula 1 abandoni Montmeló i tot suma. Amb contracte fins al 2026, tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat van a totes, tal com s’evidencia amb el recent fitxatge de Fira de Barcelona per sumar noves activitats a les instal·lacions, com ara concerts i fires. Ara s’afegeix l’espectacle automobilístic que organitzaran a les portes de la pròxima carrera, prevista entre el 21 i el 23 de juny al Circuit de Barcelona-Catalunya. Passeig de Gràcia es convertirà en circuit i els cotxes d’F1 correran pel seu asfalt la tarda del pròxim dimecres 19 de juny. “Farem vibrar la ciutat”, remarca el regidor d’Esports, David Escudé, “volem popularitzar un esport que els veïns tenen dificultats d’anar a veure i, per això, l’acostarem”.

Amb els boxs que tantes vegades s’han vist a televisió situats a la Ronda de la Universitat a l’altura de Plaça Catalunya, els cotxes pujaran i baixaran la part baixa de Passeig de Gràcia, fins a arribar al carrer d’Aragó, on no es tallarà el trànsit. A la Casa Ametller, s’instal·larà una zona VIP per seguir l’exhibició. Serà un circuit tancat i curt on els barcelonins, i segur que també els turistes, podran veure de prop els vehicles i animar els pilots. Avui dia, la previsió és que només uns tres o quatre monoplaces participin en la carrera urbana. “És un esdeveniment sense precedents”, sosté el conseller d’Empresa i Treball en funcions, Roger Torrent.

“Serà un anunci de la ciutat per al món”, defensa Escudé, qui fa temps que treballa perquè els grans esdeveniments esportius tornin a la capital catalana, amb la gran promesa de la Copa de l’Amèrica a l’horitzó o la sortida de la Vuelta Ciclista de fa un any. “Volem tornar a posar a Barcelona al mapa”, emfatitza el regidor socialista, no només com a element de promoció econòmica i turística sinó també esportiva, amb l’objectiu d’animar els veïns a ser més esportistes.

La carrera del dimecres 19 de juny s’acompanyarà amb un gran desplegament a Plaça Catalunya. Durant vuit dies, des del dissabte 15 fins al dissabte 22 de juny, es muntarà un fan village per conèixer aquest món, pensat tant per als seguidors més acèrrims com per al ciutadà corrent. S’ampliarà el que tradicionalment es muntava al Port Vell, de dimensions molt més reduïdes, amb la previsió de poder atreure a entre 70.000 i 90.000 persones.

Al nou espai, s’exposaran monoplaces d’F1, es podrà pujar a simuladors de vehicles i es replicarà un podi —sense el cava—, fins i tot s’aprendrà com es canvien les rodes. També es programaran concerts cada nit i hi haurà parades amb menjar i botigues amb marxandatge. A més, serà aquí on els pilots que correran per Passeig de Gràcia s’acostaran una vegada acabi la carrera per conèixer els fans. “Serà un gran festival de l’F1”, resumeix Escudé. 

A la presentació de la primera edició de les activitats ciutadanes per al gran premi automobilístic, ha participat la responsable de Carreres i Desenvolupament de Mercat de Fórmula 1, Kate Hodgkinson, qui no ha defugit la gran pregunta que sobrevolava la sala, la seva continuïtat a Montmeló després d’anunciar una nova carrera a Madrid. “Els fans espanyols són molt importants per a nosaltres. Hem de considerar tots els aspectes. No s’ha pres cap decisió encara”, assenyala Hodgkinson, sense donar moltes pistes sobre quin serà la resolució final per a una infraestructura que està trepitjant l’accelerador.