Resultados Puerto Barcelona 2024
El director general del Port de Barcelona, Álex García, el president, José Alberto Carbonell, y la subdirectora general, Miriam Alaminos.

El Port de Barcelona supera per primera vegada uns ingressos de 200 milions

La infraestructura es prepara per culminar obres posposades amb la Copa Amèrica, competició nàutica que li va provocar unes pèrdues de 3,5 milions d'euros

A l’espera de l’impacte del nou gir comercial dels Estats Units, el Port de Barcelona ha tancat un exercici 2024 superant per primera vegada uns ingressos de 200 milions d’euros, xifra rècord per tercer any consecutiu per a la infraestructura. Una facturació que ha portat a uns beneficis de 63 milions d’euros, un 26% més en comparació amb l’any passat. Per primera vegada, l’autoritat portuària haurà de pagar l’impost de societats, per una quantia al voltant dels tres milions d’euros.

Els bons resultats s’han sustentat en un total de 69,7 milions de tones mogudes pel port, acostant-se a la xifra més alta de la sèrie històrica, l’aconseguida el 2022 amb gairebé 71 milions de tones. En els resultats de 2024, va ser clau, especialment, el comportament dels contenidors, amb un creixement del 18,5% en comparació amb l’any anterior, arribant fins als 3,89 milions de TEU —unitat de mesura dels contenidors que equival a 20 peus—. Ha estat una conseqüència de la guerra a Gaza, que ha paralitzat el canal de Suez, la principal porta d’entrada al Mediterrani per als vaixells provinents d’Àsia. La ruta alternativa passa per Gibraltar, amb els vaixells parant en els enclavaments més propers per descarregar mercaderies, deixant imatges de cues de vaixells esperant a atracar a Barcelona. Per a un vaixell que vingui a la ciutat des de Shanghai, s’han sumat més de 10 dies a la ruta.

El dinamisme dels contenidors, especialment en el trànsit, es va acompanyar de creixements en la resta d’activitats, amb una única excepció, els vehicles, que van registrar una caiguda de gairebé el 14%, fins a les 682.000 unitats després d’anys de moltes pujades. Una mostra més de l’alentiment que viu el sector per la baixa adopció del vehicle elèctric, així com pels aranzels imposats per la Comissió Europea davant la competència deslleial dels fabricants xinesos. Al Port de Barcelona, amb més de 187.000 cotxes importats, la meitat procedeixen del gegant asiàtic. Millor li va anar a l’exportació de vehicles, amb un 5,5% més gràcies al bon comportament de Seat.

Malgrat aquest refredament en la indústria de l’automoció, Espanya continua sent el segon país productor de cotxes a Europa i el vuitè del món, per la qual cosa continua atraient noves inversions. Una d’elles serà la nova terminal de vehicles que construirà NYK al moll Príncep d’Espanya, la primera que tindrà la naviliera japonesa al país. Per al port, serà una oportunitat per augmentar la capacitat d’emmagatzematge i atreure nous trànsits. Es preveu que entri en funcionament a finals de 2026.

Altres trànsits que també van créixer van ser els de passatgers, un cop superada completament l’aturada per la pandèmia. Els ferris es van mantenir estables en els més de 1.700 passatgers, però els creuers van tornar a augmentar. Després del rècord de fa un any, amb 3,5 milions de creueristes, la xifra ha pujat fins als 3,6 milions de creueristes, un 2,4% més. Davant el creixent malestar ciutadà, la solució per a l’Ajuntament de Barcelona passa per reduir el nombre de terminals. Per a aquest 2025, es preveu que el nombre d’escales augmenti.

Nou cicle inversor

Amb la fortalesa de la seva activitat damunt de la taula, el Port de Barcelona preveu arrencar un nou cicle inversor enguany, amb la previsió de tancar moltes adjudicacions l’any 2025, amb un desemborsament de més de 332 milions d’euros. Entre elles, hi ha 94 milions per al Moll de Catalunya, amb la previsió de començar les obres aquest estiu, i 124 milions per a nous punts d’atracada al Moll de l’Energia, que substituiran als construïts als anys seixanta, que s’havien quedat antiquats i petits per als vaixells actuals. També es continuarà avançant en el projecte d’electrificació del port, amb més de 30 milions d’euros per fer arribar l’electricitat als creuers.

Uns projectes de futur que es complementaran amb la concreció d’uns altres al llarg d’aquest 2025, com la finalització de la rehabilitació de l’edifici de Portal de la Pau, l’obertura del moll on es troba el WTC, cosa que permetrà passejar pels seus laterals, i del moll de Pesacadors, on es podrà assistir a la subhasta de peix. Es posarà així fil a l’agulla a obres que es van endarrerir per la Copa de l’Amèrica, competició nàutica que també va servir per renovar la part més pròxima a la ciutat de la infraestructura, agilitzant projectes que feia anys que estaven oblidats en un calaix, com el bus nàutic. “És un bon llegat”, remarca el seu president, José Alberto Carbonell. La competició va suposar unes pèrdues de 3,5 milions d’euros per al Port de Barcelona, resultat d’unes despeses de 4,5 milions d’euros per adaptar l’espai on es van situar les bases dels equips participants i uns ingressos d’1 milió d’euros.

A més de treballar per acostar més el port a la ciutat, amb una segona jornada de portes obertes, “més divertida”, segons ha avançat Carbonell, la infraestructura estrenarà enguany els punts de connexió elèctrica per als ferris que atraquin a la ciutat, com fa uns mesos va fer amb la terminal de contenidors Hutchison Ports Best. També s’obrirà un concurs per construir una hidrogenera. La inversió que s’executarà enguany se situarà en els més de 80 milions d’euros, per sobre dels 67 milions de 2024. Una xifra que encara creixerà més el 2026 amb la materialització de les adjudicacions que veuran la llum enguany.

Tags from the story