El desenvolupament tecnològic de les ciutats i regions serà clau per a un futur marcat per la doble transició verda i digital. Amb aquest convenciment, un macroestudi pioner analitza aquest assumpte i compara 288 regions europees en 42 capacitats tecnològiques vinculades a la digitalització i a la sostenibilitat. La nanotecnologia, la realitat virtual, la impressió 3D i la robòtica són algunes de les tecnologies que estudia l’informe, elaborat per la Fundació Bertelsmann. L’entitat el presentarà a Barcelona dimarts 17 d’octubre, i exposarà les oportunitats de les quals disposen els territoris europeus davant la doble transició.
Amb el nom Technological capabilities and the twin transition in Europe, es tracta d’un informe de gran abast i pioner a abordar aquesta temàtica i a fer-ho en un territori d’aquesta magnitud. A més de retratar la situació d’aquestes 288 regions, proposa vies de col·laboració entre elles per a avançar en el desenvolupament de noves tecnologies. Així, la investigació identifica punts de potencial cooperació sense explorar en tota la UE, incloent-hi territoris d’Espanya. Aquests es detallaran en l’acte de presentació, que serà el 17 d’octubre a les 17.30 a l’Auditori del Campus Ciutadella de la UPF.
L’esdeveniment pretén donar resposta a interrogants com quines tecnologies són les més potents en cada regió del territori espanyol i europeu i quines sinergies poden impulsar-se entre elles. Com s’ha convertit Catalunya en una regió capdavantera? Quines estratègies poden connectar-la amb altres regions espanyoles i de la resta d’Europa? Són alguns dels assumptes que diversos experts disseccionaran durant l’acte.
Aquesta anàlisi detallada que ha elaborat la Fundació Bertelsmann no només assenyala oportunitats, sinó que també alerta de desafiaments, com el que genera la bretxa d’innovació entre les regions tecnològicament capdavanteres i les que estan menys desenvolupades en les tecnologies de la doble transició. L’entitat aborda aquest repte des de la proposta i plantejant iniciatives de cooperació a emprendre davant l’heterogeneïtat dels nivells de desenvolupament tecnològic entre territoris.
La importància de fomentar la col·laboració regional a nivell europeu i la rellevància de fer costat a les regions menys desenvolupades, també a Espanya, seran alguns dels assumptes que es tractaran en la presentació de l’informe. L’estudi ha estat elaborat per Thomas Schwab, de la Fundació Bertelsmann a Alemanya; Ron Boschma, de les universitats d’Utrecht i Stavanger, i Pierre-Alexandre Balland, també de la Utrecht University.
Educació per a combatre la bretxa
Aquestes capacitats tecnològiques de les regions van vinculades també a l’educació, motiu pel qual es requereixen polítiques de transformació educatives públiques. Les administracions han de promoure la formació en noves tecnologies per a evitar que s’ampliï aquesta bretxa i les diferències entre territoris. Precisament la Fundació Bertelsmann abandera l’aposta per la Formació Professional (FP) i perquè les empreses adquireixin un rol formatiu, en la modalitat coneguda com a FP dual. Amb aquest objectiu, l’entitat impulsa des de 2015 l’Aliança per a la FP Dual, amb la Fundació Princesa de Girona, la CEOE i la Cambra de Comerç.
La presentació de l’informe sobre capacitats tecnològiques comptarà amb intervencions de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret, i del director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro. També participarà la directora de la Fundació Bertelsmann, Clara Bassols, i el director del Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), Jacint Jordana. Presentaran l’estudi el codirector del Europe’s Future Programme de la Fundació Bertelsmann a Alemanya, Malte Tim Zabel, i el gerent de projecte de Europe’s Economy de l’entitat, Nathan Crist. Serà un acte al qual preveuen assistir representants d’institucions econòmiques, tecnològiques i socials.
Per a analitzar les conclusions i l’abast de l’estudi, així com la doble transició verda i digital, la jornada inclourà un debat d’experts. Ho abordaran la professora associada de la Universitat de Barcelona (UB) i investigadora sènior associada a l’IBEI Aina Gallego, i el professor associat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i professor afiliat a IBEI Andrea Noferini. Un panell d’experts per a analitzar des de la capital catalana la situació i les oportunitats de les regions europees en les tecnologies del futur.