Tast a la Rambla en Plaza Catalunya
La plaça Catalunya tornarà a ser l'escenari del festival gastronòmic, a l'espera que acabin les obres de la Rambla.

El Tast a la Rambla reuneix la millor gastronomia barcelonina a preus populars

El festival delectarà amb les creacions de 32 restaurants i 6 pastisseries de Barcelona, entre els quals xefs i locals d'estrella Michelin com Nandu Jubany, Paco Pérez o Albert Raurich

Pocs barcelonins s’atreveixen a passejar tranquil·lament per la Rambla, especialment quan arriben els calorosos mesos de primavera i estiu, època en què milers de turistes transiten contínuament aquest carrer a la recerca d’una terrassa per gaudir de sangries i paelles. Amb l’objectiu de reivindicar la icònica artèria de la ciutat, i que els barcelonins s’apropïin d’ella encara que sigui només per unes hores, així com exhibir la variada i exquisida oferta gastronòmica local, va néixer l’any 2014 la iniciativa Tast a la Rambla, impulsada per Amics de la Rambla. Un festival gastronòmic que enguany celebra la seva onzena edició amb la participació de 32 restaurants —entre els quals un total de 4 estrelles Michelin i 8 sols Repsol— i 6 pastisseries de la ciutat, des d’aquest dijous 8 fins al diumenge 11 de maig.

Tanmateix, per tercer any consecutiu, el festival no podrà celebrar-se en el seu emplaçament originari, a La Rambla, on s’està executant una ansiada actualització, i tornarà a repetir l’escenari de les seves dues anteriors edicions, a la plaça Catalunya, un altre dels punts neuràlgics de la ciutat. Per a aquesta edició, a més, els organitzadors també han pres la decisió d’avançar pràcticament un mes la cita gastronòmica, que s’acostumava a celebrar a principis de juny, amb l’objectiu de gaudir de temperatures més primaverals i agradables.

La trentena de restaurants participants oferiran degustacions de plats representatius de la seva oferta gastronòmica, però en format tapa. Unes tapes i platets d’estrella Michelin a preus populars, cadascuna amb un preu de sis euros. Una representació dels millors fogons de la restauració catalana, que no només representen Barcelona i la millor cuina catalana, sinó també valors com la sostenibilitat i el producte de proximitat. De fet, l’únic local present en el festival que no està instal·lat en la capital catalana és el restaurant del Castell de San José, amb Román Méndez a la cuina, qui viatjarà des d’Arrecife (Lanzarote) per oferir una mostra de la cuina cànaria, presentant una tapa de cigrons guisats amb carabiners de Lanzarote.

Alta gastronomia a preus populars

Entre les degustacions, es podran trobar tapes icòniques de la gastronomia catalana, signades per alguns dels xefs més reconeguts i premiats. El caneló de carn amb tòfona de Carles Gaig, l’hamburguesa Vacanal que presenta el xef d’estrella Michelin Nandu Jubany, el bikini de mozzarella, pernil ibèric i tòfona del mític Tapas24, restaurant amb proposta gastronòmica de Carles Abellán, o les clàssiques hamburgueses de Leña Barcelona, del prestigiós Dani García, són només algunes de les tapes presents a l’esdeveniment.

A la llista també es podran trobar més estrelles Michelin, com el restaurant Atempo, de Jordi Cruz, amb el qual Iñaki Aldrey traslladarà l’alta cuina a una cànula d’alga nori amb salmó curat a la japonesa i soja en textures; o el bou de mar, amb rostit i blat de moro de l’Enoteca de Paco Pérez (dues estrelles Michelin); o la proposta d’escabetx d’ànec amb fruits vermells d’Albert Raurich, de Dos Pebrots.

Les aclamades hamburgueses de Dani García, que es poden degustar en el seu local Leña Barcelona, també seran presents en el festival.

Tampoc faltaran tapes icòniques de la cuina barcelonina, com la bomba de la Barceloneta de Casa Guinart, les patates braves de Casa Rafuel, les croquetes de pernil ibèric, calçots i bacallà de Bodega Amposta, o l’arròs amb polp, botifarra i allioli de pebre roig vermell de Família Nuri. Una degustació de les millors tapes de la capital catalana que es podran complementar amb unes dolces postres de la mà de pastisseries de la ciutat, com Escribà, amb una creació denominada Patapam!, un brioix farcit amb crema cremada i nata muntada; o el brioix calent de festuc amb textures de gerds que presenta Sant Croi, d’Albert Roca.

Uns platets que també es podran maridar amb els vins de deu cellers autòctons, que participen al festival amb motiu de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. A més, els Centres d’Art, Cultura i Turisme de Lanzarote també portaran els seus vins amb DO Lanzarote, a més d’una degustació de formatges de l’illa. El centre canari també oferirà un espai per viure una experiència de realitat virtual que permetrà viatjar pràcticament 3.000 quilòmetres i endinsar-se a l’interior del tub volcànic de La Corona, una de les joies naturals de l’illa.

Família Nuri presenta un arròs amb polp, botifarra i allioli de pebre roig vermell.

Demostracions de cuina gratuïtes

El recorregut gastronòmic estarà concentrat en una gran illa central, on se situaran els 32 restaurants participants de l’edició, al voltant de la qual es reuniran les 6 pastisseries per aportar el dolç final a la jornada. Però el festival no només es basa a degustar les millors elaboracions locals, sinó també a observar de primera mà com treballen alguns dels millors professionals de la gastronomia catalana i d’altres regions, amb demostracions de cuina en directe i tallers de tast gratuïtes. Aquesta edició proposa un viatge per quatre territoris distints durant els quatre dies de festival: la cuina valenciana, la murciana, la manxega i, evidentment, la catalana, que celebrarà el seu dia central el dissabte 10 de maig.

A més, alguns dels xefs participants al festival, com Òscar Manresa o Albert Roca, també prepararan en directe algunes de les seves creacions, a més de tastos de begudes dirigides per sommeliers. Durant la cita gastronòmica, tampoc faltarà la música en directe, amb una gran varietat de gèneres i artistes, des del flamenc de Tablao Flamenc Cordovès al jazz o sessions de DJ en directe.

Una gran illa central acollirà les creacions de la trentena de restaurants participants.

El festival també repeteix el Premi Tast a la Rambla, creat en la seva anterior edició com a celebració a deu anys de trajectòria i amb la voluntat de reconèixer la passió i dedicació de xefs locals, i que aquesta vegada serà entregat al xef Carles Gaig, qui participarà al festival amb el seu popular caneló amb tòfona. Gaig destaca per una trajectòria que ha sabut equilibrar tradició i innovació. El seu restaurant Gaig Barcelona va obtenir una estrella Michelin l’any 1993, i destaca per plats típics de la gastronomia catalana, com els canelons o el fricandó de vedella.

El Tast a la Rambla se celebra des del dijous 8 de maig fins al diumenge 11, des de les dotze del migdia fins a les deu de la nit (dijous i diumenge), i s’allargarà fins a la mitjanit el divendres i dissabte, per oferir una jornada de més de dotze hores de gastronomia. L’accés a plaça Catalunya és gratuït, i només haurà de pagar-se pels platerets —amb un preu de 6 euros— i les begudes, que rondaran entre els 2 i els 5 euros.

El xef Carles Gaig rebrà el segon Premi Tast a la Rambla per la seva trajectòria gastronòmica, que ha sabut equilibrar tradició i innovació.