Rectors UPC UB UAB UPF
Els rectors Daniel Crespo (UPC), Joan Guàrdia (UB), Javier Lafuente (UAB) i Laia Nadal (UPF).

La UB, la UAB, la UPC i la UPF s’alien per promocionar Barcelona com a ciutat universitària

Els quatre centres públics aniran plegats a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara de 2025, amb la capital catalana com a convidada d’honor

La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han sumat forces per promocionar la capital catalana com a ciutat universitària i de recerca, i guanyar una major visibilitat i posicionament internacional. “És una aliança per posar la marca Barcelona com a punt de referència universitari”, explica el rector de la UB, Joan Guàrdia.

La Barcelona Knowledge Alliance també ha de servir per intensificar les col·laboracions que ja tenen i generar noves sinergies entre els quatre centres universitaris públics, així com establir parternariats estratègics amb institucions d’educació superior de tot el món. “Nosaltres no competim entre nosaltres, com molta gent creu, però sí que col·laborem”, remarca Guàrdia.

És la primera iniciativa d’aquest tipus que es fa a tot Espanya. Ciutats com Montpellier, Londres, Berlin o Göteborg han impulsat models similars de col·laboració. La nova aliança servirà per aglutinar els més de 130.000 estudiants, 15.000 membres de personal docent i investigador, i 7.000 membres de personal tècnic i d’administració que sumen les quatre universitats.

Els primers exemples de la Barcelona Knowledge Alliance es començaran a veure l’any que ve. El rector de UB indica que preveuen dur a terme activitats culturals conjuntament, però també compartir espais en zones on diferents universitats coincideixen, com la part alta de la Diagonal, amb centres de la UB i la UPC. De cara a l’any 2025, volen anar plegats a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL), la trobada cultural més important d’Iberoamèrica, aprofitant que Barcelona serà la ciutat convidada d’honor.

L’aliança tindrà una governança compartida i una presidència rotativa anual entre les quatre universitats participants. La primera institució a ostentar aquest càrrec serà la UB. Després, serà el torn de la UAB, la UPC i la UPF. El finançament s’anirà definint a mesura que s’acordin les activitats a dur a terme.