Arborialis, de Architects of air, es pot veure a la Plaça Josep Antoni Coderch.

La festa ciutadana de la llum torna a Barcelona

La dotzena edició del festival Llum BCN convertirà durant tres nits el Poblenou en un espectacle lumínic

Comença una nova edició de Llum BCN, el festival europeu comissariat per Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i Jose Luis de Vicente. L’exposició, consolidada com un dels esdeveniments culturals més preuats pel públic barceloní, celebra una nova edició amb una programació de propostes de diversos àmbits: l’art contemporani, el disseny, l’arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. Es tracta d’un experiment col·lectiu de percepció i participació, que es materialitza en un laboratori urbà amb el fi d’explorar i contemplar la ciutat des de perspectives inèdites durant tot el cap de setmana.   

El festival alça la veu contra el canvi climàtic i, per això, compta amb instal·lacions que tractaran temes com la relació amb l’energia i la sostenibilitat. Another Moon, del col·lectiu coreà Kimchi and Chips, proposa una nova icona urbana autosuficient energèticament.  Es tracta d’una segona lluna dibuixada per làsers alimentats amb energia solar que flotarà sobre el Parc Central de Poblenou. L’artista Thijs Biersteker també presentarà una escultura cinètica interactiva batejada amb el nom de We Harvest Wind.

L’aire de Barcelona serà l’amfitrió d’un dels projectes del festival: Atmospheric Lighthouse. Es podrà presenciar una visualització a temps real de l’estat de l’atmosfera convertint la Torre Glòries en un gran penell lumínic. D’altra banda, al DHUB, la instal·lació Call Out, es projectarà una gran matriu de llum que dibuixarà el rastre dels satèl·lits que creuen el cel de Barcelona en viu.

Les tecnologies creatives i les noves formes de materialitzar la llum són el gran generador del Llum BCN. En aquesta edició, participaran per primera vegada artistes com el dissenyador d’il·luminació Nick Verstand, amb l’escultura reactiva Anima, o els francesos Colectif Coin, amb una intervenció cinètica de gran escala i d’estil minimalista al campus de la Universitat Pompeu Fabra.

El festival també donarà la benvinguda a l’artista visual i activista mediambiental Joanie Lemercier, que mostrarà Compositions Lumineuses (2023). Aquesta obra presenta composicions geomètriques creades per una màquina sobre una de les façanes del carrer Pere IV. La peça està inspirada en la col·laboració de Lemercier amb l’artista franco hongaresa Vera Molnár

La projecció de Another Moon, de Kimchi and Chips.

La comunitat artística barcelonina estarà representada pels locals Playmodes i per l’artista brasiler Pedro Torres, resident a Hangar. Aquesta edició es diferencia amb la participació de quinze escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona que presenten les seves instal·lacions en tot el territori de l’espai expositiu.

Llum BCN exhibirà intervencions lúdiques com els inflables immersius d’Architects of Air o l’street art monumental de l’artista internacional d’origen madrileny SpY. D’altra banda, la celebració i l’expressió d’identitat compartida son el centre del treball d’una de les artistes més reconegudes de la present edició: l’artista britànica Chila Kumari, una de les figures clau del moviment British Black Arts dels anys vuitanta. El seu projecte, Liberty and Light, guarnirà la façana de Can Framis amb escultures de neó.

Signes, de Playmode, es pot veure a L’Auditori.

La dotzena edició integra dos nous patrocinadors respecte a la passada promoció: Yamaha i la fira ISE, que han volgut involucrar-se en aquest festival amplificant els seus valors definidors com són l’aposta per les noves generacions i la innovació tecnològica.

Off Llum BCN, l’alternativa

Poblenou Urban District se suma al festival lumínic. La quarta edició de l’Off Llum Barcelona arribarà al pàrquing de l’hotel The HoxtonPoblenou. Aquest recorregut, que busca posar el focus principal en l’art lumínic experimental i en propostes locals dels espais d’innovació i creació del barri, també es podrà visitar aquest divendres. Aquesta opció, compta amb la instal·lació Exos d’Oscila, una exclusiva creació d’un estudi de disseny audiovisual de Barcelona conegut per utilitzar la llum com a mitjà d’expressió i comunicació a través d’instal·lacions immersives que apel·len a les emocions.

La instal·lació Exos, d’Oscila, situada al pàrquing de l’Hotel Hoxton.

El lobby de The Hoxton acompanyarà la vetllada servint un còctel inspirat en la creació només durant el cap de setmana. Per picar, la pizzeria Four Corners, situada a la planta baixa de l’hotel, oferirà porcions de la seva característica pizza d’estil novaiorquès a la terrassa del seu restaurant.