Copa América de Vela
El trofeu històric pel qual competiran a Barcelona els equips de la Copa Amèrica de Vela. ©María Muiña - Sailing Shots

La Copa Amèrica busca 2.300 voluntaris a Barcelona

La regata, amb un impacte previst de 1.200 milions, necessitarà cobrir posicions a mar, terra i comunicació

Hi ha un nom que la Copa Amèrica de Vela repeteix gairebé més que el seu. Des de l’elecció de Barcelona com a seu per a l’edició de 2024, la competició nàutica no s’ha cansat de recuperar el record dels Jocs Olímpics, aspirant a seduir als barcelonins com va passar l’any 1992. Seguint amb aquest mateix esperit, els organitzadors de la regata han presentat aquest dimecres el programa de voluntariat que els permetrà desenvolupar l’esdeveniment que s’allargarà durant tres mesos.

“Una de les coses que vius a Barcelona és el sentiment que perviu de les Olimpíades. Me’n vaig adonar molt aviat. I, encara que nosaltres no som els Jocs Olímpics, volem intentar recuperar-ho”, ha sostingut Grant Dalton, el conseller delegat de la Copa Amèrica i de l’equip Emirates Team New Zealand.

Per a això, la competició vol atreure a 2.300 voluntaris que facin possible el seu desenvolupament, oferint treballar a terra (1.800), mar (300) i mitjans de comunicació (200), amb la gran majoria dedicats a garantir una bona experiència per als espectadors. Cada dia de competició hi haurà 430 voluntaris, que hauran d’oferir disponibilitat total per cobrir torns d’unes 6 hores al matí o a la tarda, mentre que els dies sense regates es requeriran uns 150 voluntaris.

De la mà de la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), s’han detectat les posicions necessàries, que van des d’acompanyar al mític trofeu de la Copa Amèrica pel seu recorregut per la ciutat fins a donar suport al servei de càtering, les zones públiques per seguir la regata, les botigues de marxandatge o els superiots que es desplaçaran a la ciutat. A més, s’ha contactat amb les entitats nàutiques per arribar a voluntaris amb formació prèvia per a les tasques més complexes, les previstes en alta mar. També s’està parlant amb les administracions per arribar a determinats col·lectius i els veïns dels barris que més a prop estaran de la regata.

“És un gran repte”, ha remarcat el responsable del programa de voluntariat, Xavier Prat. “Serà l’equip més gran de la història de la Copa Amèrica i serem capaços d’organitzar la millor edició”, ha defensat. Els 2.300 voluntaris, lluny dels 35.000 que es van necessitar per a les Olimpíades, es complementaran amb 350 més que s’encarregaran de la regata preliminar que se celebrarà aquest setembre a Vilanova i la Geltrú. Es podrà fer doblet, participant com a voluntari a les competicions de totes dues ciutats.

Per poder apuntar-se com a voluntari, no es requereix experiència prèvia, menys per a les posicions més complexes que es preveuen a alta mar. Els interessats hauran de tenir més de 18 anys —amb data de 31 de desembre de 2023— i estar disponibles durant 10 dies consecutius. Només se’ls demanarà que parlin un dels tres idiomes oficials (castellà, català i anglès).

Els interessats hauran de tenir més de 18 anys i estar disponibles durant 10 dies consecutius

Les inscripcions s’han obert aquest dimecres i els interessats s’hi podran registrar fins al mes de novembre. Una vegada rebudes totes les sol·licituds, els organitzadors seleccionaran entre gener i abril de 2024 els integrants de l’equip de voluntaris, revisant els seus perfils i convocant-los a entrevistes. Finalment, abans que comenci la competició, se’ls formarà. L’organització està estudiant contraprestacions per als voluntaris com les beques d’estudis que es van donar als Jocs Olímpics.

En el cas dels voluntaris per a la regata preliminar de Vilanova i la Geltrú, només se’ls demanarà disponibilitat durant 6 dies consecutius. Així mateix, s’agilitzaran els terminis, amb possibilitat d’inscriure’s des d’aquest dimecres fins a finals de juliol. Se’ls formarà en un parell de dies el mes de setembre, just abans que arrenqui la competició en què els sis equips competidors es veuran les cares per primera vegada.

1.200 milions d’impacte econòmic

Un estudi encarregat per la FBCN a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) estima que la 37a edició de la regata tindrà un impacte econòmic d’un total de 1.239 milions d’euros a la ciutat, aproximadament el 0,5% del PIB de Catalunya, i la creació d’uns 19.000 llocs de treball.

L’informe detalla les despeses previstes amb la celebració de la Copa Amèrica, la més important en el món de la nàutica i el tercer esdeveniment esportiu amb més impacte econòmic després de les Olimpíades i els Mundials de futbol. S’esperen unes despeses de 1.115 milions d’euros, repartits entre 195 milions d’euros d’inversions i organització; 231 milions d’euros desemborsats pels equips, i 689 milions d’euros que deixaran els 2,5 milions de visitants que es desplaçaran fins a la capital catalana. Tot això, suposa que, per cada euro en inversions i despeses corrents, es generaran 6,35 euros de PIB a l’economia catalana.