Per a les cortines metàl·liques del Westfield Mall es van utilitzar 12 milions de baules.
EMPRESES EN ACCIÓ

Kriskadecor s’acosta al centenari plenament internacionalitzada

Gràcies a la seva aposta per convertir les cortines metàl·liques en un element decoratiu de referència per a molts interioristes, el 80% de la facturació de l'empresa de Montblanc correspon ja a mercats estrangers, amb especial rellevància dels Estats Units

Travessar la cortina metàl·lica que penja de la porta d’un local per accedir a una fleca o a una botiga de queviures. La història de Kriskadecor, una empresa amb seu a Montblanc (Conca de Barberà) va néixer lligada a aquesta escena tan quotidiana —sobretot als pobles— i a aquestes fines cadenes, la principal missió de les quals és impedir l’accés dels insectes als establiments o habitatges.

D’això fa gairebé 100 anys —la companyia es va fundar el 1926 i el primer client va ser una pastisseria— i, tot i que les cortines metàl·liques segueixen sent la senya d’identitat de Kriskadecor, el seu negoci ha evolucionat en tots els sentits, especialment cap al món de l’interiorisme i la decoració. D’una banda, el seu producte ara té uns fins molt més sofisticats i, d’altra banda, la internacionalització de la companyia, amb el suport  d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, ha estat total.

La història de l’empresa la va iniciar Josep Maria Sans Amil, qui va ser el fundador de la companyia i va dissenyar la màquina que va permetre fabricar en sèrie les cortines metàl·liques i popularitzar-les. El seu fill, Josep Maria Sans Folch, va dur a terme una exhaustiva tasca d’investigació per millorar el producte: va dissenyar un nou tipus de baules amb les quals fabricar les cortines i va començar a treballar amb alumini anoditzat, la qual cosa va permetre incorporar una àmplia gamma de colors al producte acabat. Ara, Josep Maria Sans Esplugues, tercera generació de la família fundadora, és qui lidera l’empresa juntament amb el seu germà Maties.

“A partir del 2003 vam buscar nous usos, de més valor afegit, per a les nostres cortines. D’aquesta manera, vam deixar de fixar-nos en els habitatges particulars i les petites botigues i vam començar a pensar a gran escala”, assegura Josep Maria Sans Esplugues. Una de les claus per a aquest canvi de rumb, explica el director general de la companyia, va ser entrar en el mercat nord-americà de la mà d’un distribuïdor local. Des de llavors, la participació en grans projectes s’ha anat succeint pràcticament sense parar.

El negoci de Kriskadecor és gairebé totalment internacional. El 80% de la facturació, que és una mica superior als 5 milions d’euros, correspon a mercats estrangers. D’entre tots ells destaca l’estatunidenc, país on l’empresa compta amb clients com ara Google, Paypal, Calvin Klein o Hard Rock Cafe. De fet, des del 2016 Kriskadecor disposa d’una filial amb seu a Miami encarregada de tasques comercials i de distribució als Estats Units. La companyia ha tingut el suport d’ACCIÓ en el seu procés d’internacionalització a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de l’agència governamental que ajuden empreses catalanes a fer negocis a més de 100 països.

 Kriskadecor en la Casa Batlló
El projecte de Kriskadecor a la Casa Batlló de Barcelona.

De cara al futur, Sans Esplugues explica que l’objectiu de Kriskadecor passa per continuar creixent als Estats Units, a més d’obrir nous mercats com ara l’Iran, Corea del Sud o el Japó. “També preveiem reforçar la divisió de revestiment d’edificis, que és una de les més exigents tècnicament. Un dels nostres últims projectes ha estat el revestiment d’una residència d’estudiants a Montpeller i va ser tot un repte”, explica l’empresari.

Dels Oscar a la Casa Batlló

Certament, el portfoli de projectes internacionals de l’empresa impressiona. Una de les primeres experiències de Kriskadecor fora de les nostres fronteres per vendre cadenes metàl·liques decoratives —les cortines per a habitatges i comerços ja les comercialitzava internacionalment des dels anys 60— va ser a la gala dels Oscar del 2005, quan les seves cortines van formar part de l’atrezzo de l’escenari.

Altres dels projectes que ha dut a terme la companyia són el revestiment del pavelló de l’Equador a l’Expo Internacional de Milà el 2015 o l’espectacular decoració del Westfield Mall a Països Baixos en què va utilitzar més de 12 milions de baules i més de 1.000 km de fil d’alumini. No obstant això, el projecte al qual Sans té més estima és local. “Poder estar en una de les obres més icòniques de Gaudí, com és la Casa Batlló, per a nosaltres és increïble”, assenyala l’empresari.

Kriskadecor Anemone, en Montpellier
Exterior de la residència d’estudiants Anemone, a Montpeller, amb cortines metàl·liques de Kriskadecor.

Els dubtes de les empreses catalanes per sortir a l’exterior

La internacionalització d’un negoci pot suposar grans beneficis per a una companyia, però, evidentment, no està exempta de riscos i incerteses. Per tal de mitigar-los, ACCIÓ posa a disposició de les empreses l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització. Mitjançant aquesta finestreta única, ACCIÓ ofereix suport gratuït en menys de 72 hores a les empreses que troben obstacles que dificultin el seu negoci i que tinguin a veure amb l’exportació, importació, obertura d’oficines a l’estranger o problemes derivats de la mobilitat dels treballadors.

L’any passat, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització va rebre 2.000 consultes, la majoria vinculades a les normatives per accedir comercialment a un país (25,5%), qüestions sobre duanes (19%), fiscalitat (10,3%) i logística i transport (8%). Pel que fa als països sobre els quals les empreses han plantejat més consultes, trobem el Regne Unit (9,8%) i els Estats Units (9,4%), seguits de la Xina (7,8%) i Rússia (6%).