Barcelona és seu d’escoles de negoci de reconegut prestigi internacional, que contribueixen a atraure talent cap a la ciutat i a dinamitzar el seu ecosistema empresarial. De fet, diverses de les múltiples escoles de negoci que operen a la capital catalana es colen anualment en els rànquings sobre formació per a directius a nivell mundial, com és el cas d’IESE, ESADE, EADA i la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM).
Per abordar el rol que exerceixen aquestes institucions a Barcelona i el seu teixit econòmic i empresarial, la pròxima sessió del cicle Moments Estel·lars reunirà el dilluns 16 de setembre a l’auditori de CASA SEAT al director general de la UPF-BSM, José Manuel Martínez-Sierra, i al director de programes per a executius nacionals i internacionals a IESE, Jordi Utgés.
El cicle, que radiografia àmbits en els quals despunta la ciutat a través d’actors del sector, torna després de les vacances amb aquesta sessió, organitzada per The New Barcelona Post amb la col·laboració de CASA SEAT, Barcelona Global i Must Media Group. La sessió, completament gratuïta, començarà a les 18.30 hores i estarà moderada pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira. Per assistir-hi com a públic i poder formular preguntes als ponents, es requereix reserva prèvia.
Sota el títol Les escoles de negoci, un imant de talent per a Barcelona, la sessió abordarà la rellevància d’aquestes institucions per a la capital catalana, així com a la inversa: la importància que representa per a aquestes escoles de negoci estar enclavades a Barcelona i dins del seu ecosistema econòmic. I és que les escoles de negoci són una catapulta per al talent local, alhora que una font d’atracció per a professionals a nivell internacional.
Una vegada propulsat i atret aquest talent, quin rol juga a Barcelona? La ciutat és capaç de retenir-lo? Com s’interrelacionen les escoles de negoci amb altres rellevants actors del panorama econòmic barceloní? La trobada es proposa donar resposta a qüestions com aquestes, en una sessió que podrà recuperar-se posteriorment en format pòdcast a Spotify i en vídeo al nostre canal de Youtube.
Per desgranar el paper de les escoles de negoci barcelonines, la sessió comptarà amb Martínez-Sierra i el seu punt de vista com a director general de la UPF-BSM, que al maig es va convertir en la primera escola de negoci d’Espanya a ser acreditada per la Business Graduates Association, distintiu de qualitat que assegura els estàndards més elevats en aquestes institucions a nivell mundial.
A més del lideratge que exerceix a l’escola de negoci barcelonina, Martínez-Sierra és professor conseller de la iniciativa Blockchain and Fintech de Harvard. Catedràtic Jean Monnet ad personam en Dret i Govern de la Unió Europea, Martínez-Sierra és també assessor del consell del Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence i delegat expert en intel·ligència artificial al Digital Education Council.
Durant la seva trajectòria, destaca la seva tasca a la Universitat de Harvard, en la qual va exercir diverses activitats docents, de recerca i de lideratge entre 2012 i 2021, any en què va ser nomenat director de la UPF-BSM. Abans d’incorporar-se a la prestigiosa universitat estatunidenca, Martínez-Sierra va exercir diverses funcions en organismes i institucions internacionals, inclòs l’assessorament a diversos ministeris, la direcció de l’Agència per a la Internacionalització de les Universitats Espanyoles i la presidència del Grup d’Alt Nivell de la Unió Europea en Polítiques d’Educació i Formació i del Comitè d’Educació de la UE.
La sessió aprofundirà en les raons per les quals les escoles de negoci s’han convertit en un puntal de Barcelona i en un segell distintiu de la ciutat
La trajectòria de Martínez-Sierra en l’àmbit acadèmic i universitari i la seva feina al capdavant de la UPF-BSM li confereixen una perspectiva privilegiada des de la qual analitzar el panorama de les escoles de negoci a Barcelona i la seva repercussió per a la ciutat. Ho abordarà a la sessió al costat de Jordi Utgés, que acumula 24 anys d’experiència a IESE, a la qual es va incorporar des d’una consultoria del sector tèxtil de la qual va ser soci i en la qual es va especialitzar en el disseny de plans estratègics i estudis de productivitat.
PDG per IESE i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB), Utgés és el director de programes per a directius nacionals i internacionals d’IESE, escola de negoci que enguany s’ha posicionat com la segona millor del món, empatant en aquesta posició amb la també barcelonina ESADE.
Utgés és el responsable de l’estratègia i dels equips de programes d’IESE a nivell nacional i internacional, càrrec que ocupa dins d’una trajectòria a IESE que va emprendre l’any 2000 com a responsable d’admissió de candidats i de l’estratègia per a donar visibilitat a l’escola de negoci i als seus programes.
Utgés abordarà el paper d’IESE a la ciutat, que va més enllà de la formació: les empreses fundades per la comunitat de l’escola de negoci han creat 102.800 llocs de treball i han aixecat gairebé 13.500 milions d’euros de capital. Des del prisma que Utgés ha desenvolupat a través de la seva trajectòria, al costat del de Martínez-Sierra, aprofundiran en la tasca que fan les escoles de negoci i en les raons per les quals s’han convertit en un puntal de Barcelona i en un segell distintiu de la ciutat que li atorga prestigi a nivell internacional.