Copa América de Vela
El trofeu històric pel qual competiran a Barcelona els equips de la Copa Amèrica de Vela. © María Muiña - Sailing Shots

Els equips de la Copa Amèrica es concentraran al Port Vell

L'Emirates Team New Zealand tria el Moll de Barcelona, al costat del WTC, i l'INEOS Team Brittannia opta per ubicar la seva base als antics cinemes Imax Port Vell

S’està comparant molt la projecció mundial que va tenir Barcelona als Jocs Olímpics amb la que s’espera que tingui amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela. Els seus organitzadors hi deuen estar d’acord i ja es treballa perquè el seu imponent trofeu se’n vagi de ruta com ho fa la torxa olímpica. Per si no n’hi hagués prou, l’Emirates Team New Zealand, l’equip guanyador de l’última regata i el responsable d’organitzar la pròxima, ha recordat la lletra de la mítica Barcelona per revelar les últimes novetats de la competició: “Like a jewel in the sun (Com una joia al sol) va ser com Montserrat Caballé i Freddy Mercury van descriure Barcelona en la seva famosa cançó sobre la capital catalana i la ciutat comença a brillar a mesura que avancen els preparatius per rebre als equips a les seves bases”.

Així ha arrencat el comunicat en el qual l’Emirates Team New Zealand ha anunciat on se situaran els participants de la Copa Amèrica, distribució treballada amb el Port de Barcelona. Amb l’objectiu de fer-la accessible als visitants que vinguin a seguir-la, així com als barcelonins, les bases es concentraran al Port Vell. “Tenim moltes ganes de mostrar un port i una Barcelona de primera”, ha defensat el president del Port de Barcelona, Damià Calvet. Al Port Vell, també hi haurà les zones destinades als espectadors. Per als organitzadors de la Copa Amèrica, amb les ubicacions triades, “l’ambient promet ser elèctric i servirà per aconseguir l’objectiu marcat que l’esdeveniment arribi a l’audiència més gran”.

Com marca l’històric protocol de la competició, l’Emirates Team New Zealand ha estat el primer a triar la seva base i ha optat pel Moll de Barcelona, al costat del WTC. Després ha estat el torn de l’equip que s’enfrontarà a l’actual propietari del trofeu, l’INEOS Team Brittannia, que ha decidit establir-se als antics cinemes Imax Port Vell. Tal com estava previst, la Copa Amèrica ha retardat la segona seu del Liceu, que també havia triat aquesta ubicació i que haurà d’esperar que acabi la regata per començar-se a materialitzar.

A partir d’ara, la resta dels equips podran triar entre les quatre bases lliures, segons l’ordre amb el qual es van inscriure a la Copa Amèrica. Alinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli i American Magic són els participants que completaran la competició i podran triar entre les bases situades als antics cinemes Maremàgnum, el Moll de Ponent, Marina Barcelona 92 i el Moll de Llevant. A les bases que es troben en superfícies concessionades —les tres últimes— s’ha negociat una cessió temporal amb les empreses titulars.

Una vegada tots hagin decidit on volen tenir la base, el Port de Barcelona començarà a preparar els espais, tenint en compte que a cadascun d’ells s’edificarà una nau per acollir els equips, que després es desmuntarà. Els sis espais triats compten amb una esplanada que serà on s’ubicarà la construcció temporal, així com una línia d’atracada prou gran. S’espera que els equips arribin a les parcel·les de manera progressiva entre octubre de 2022 i abril de 2023. Només per part dels equips i l’organització de la regata, es preveu que unes 2.500 persones vinguin a Barcelona.