Henkell Freixenet
El celler Schloss Johannisberg, elaborador de vins riesling, és la joia de la corona del grup.

Henkell Freixenet factura 1.181 milions i aposta per l’estabilitat accionarial

Cinc anys després de la fusió, les famílies Ferrer i Oetker valoren molt positivament l'aliança i no preveuen canvis. Gràcies al seu lideratge mundial en vins escumosos, el grup va créixer un 8,5% el 2022, exercici en què s'han invertit 39 milions. La marca Freixenet genera el 40% del volum de negoci.

Fa cinc anys, el 30 d’abril del 2018, Josep Ferrer Sala, el patriarca de Freixenet, va plantar un freixe als jardins del palau de Schloss Johannisberg com a símbol de l’aliança que la seva família acabava de signar amb el grup alemany Henkell, que va adquirir el 50% de les accions de l’emblemàtica companyia amb seu a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), líder del sector del cava.

Pedro Ferrer, al costat del freixe que va plantar el seu pare als jardins del palau de Schloss Johannisberg. @TheNBP

Una placa amb els noms de José Ferrer i de la seva dona, Glòria Ferrer, recorda al costat del freixe —arbre icònic per a Freixenet, ja que el nom de la companyia deriva d’una finca coneguda com La Freixeneda per abundar els freixes— la data en què es va forjar l’aliança, de la qual hi ha plena satisfacció per les dues parts una vegada transcorregut el primer lustre.

“La visita a Schloss Johannisberg va ser un dels darrers viatges internacionals que va fer el meu pare, que ara ja té 97 anys”, recorda el seu fill gran, Pedro Ferrer, co-conseller delegat del grup Henkell Freixenet, mentre passeja per les bucòliques vinyes del que és considerat com el celler de vins riesling més antic del món. Situada a la vora del Rin, aquesta espectacular finca de 50 hectàrees i el palau que la presideix és una de les joies de la corona de Henkell i es troba a només 20 quilòmetres de la seu central del grup vinícola, situada a la ciutat de Wiesbaden, capital de l’estat federal de Hesse.

“El que és dolent per una empresa és quan els accionistes no estan alineats. Amb la família Oetker ens portem molt bé, el balanç aquesta aliança és molt positiu. Formar part del grup Henkell ens ha aportat molta estabilitat i múscul financer durant la pandèmia”, destaca Pedro Ferrer. En la mateixa línia, el també co-conseller delegat de Henkel Freixenet, Andreas Brokemper, assegura que “les dues empreses han estat guanyadores” d’aquesta operació corporativa, ja que hi havia una gran complementarietat geogràfica entre els dos negocis, si bé admet que la marca Freixenet és molt més coneguda al món que Henkell, per la qual cosa l’ensenya germànica n’ha sortit també molt beneficiada.

Els dos dirigents han fet pública la seva bona entesa durant una trobada amb la premsa celebrada aquest dimarts a la central de Wiesbaden en què també han posat de manifest que no preveuen canvis accionarials els pròxims anys. “A mitjà termini, l’accionariat es mantindrà estable, segur”, emfatitza Ferrer. “No hi ha raons per al canvi”, apunta Brokemper. El 50% de Henkel Freixenet pertany al grup familiar alemany Geschwister Oetker i l’altre 50% està a les mans de José Ferrer i els seus fills (42,5%) i del seu nebot, José Luis Bonet (7,5%).

Pedro Ferrer i Andreas Brokemper, co-consellers delegats del grup Henkell Freixenet.

La companyia vinícola, que és líder mundial en producció de vins escumosos, ha tancat l’exercici de 2022 amb una facturació neta (excloent-ne impostos) de 1.181 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 8,5% respecte als 1.088 milions del 2021 i que marca un nou rècord històric. Han crescut especialment les vendes a Amèrica (+28,7%) i a l’Europa de l’Est (+9,2%), encara que també es registren bons creixements d’entre el 3% i el 4% a la resta d’Europa, mentre que a Àsia, la zona que té menys pes, les vendes s’han mantingut estables.

Amb un total de 107 milions d’ampolles, la marca Freixenet genera el 40% dels ingressos del grup, sent l’ensenya més rellevant de l’empresa. Per ordre de rellevància, les altres marques més destacades de Henkell Freixenet són l’ensenya italiana de prosecco Mionetto —la més venuda del món—, els vins escumosos alemanys (sekt) Henkell, el xampany Alfred Gratien, el licor de coco Mangaroca i la marca de vins tranquils Heart.

Els 107 milions d’ampolles comercialitzades l’últim any amb la marca Freixenet igualen el rècord del 2021 i inclouen tant la producció de cava, com de vins tranquils i prosecco, l’escumós italià de més creixement internacional i del qual Freixenet ja embotella uns 14 milions d’ampolles als cellers que el grup posseeix a Itàlia.

En total, Henkell Freixenet compta amb cellers a nou països europeus i també a Califòrnia (Estats Units) i Mèxic, aquests últims heretats de l’empresa catalana. Opera amb filials pròpies a 33 països, encara que els seus productes són presents a més de 150, amb una quota de mercat mundial en valor del 9,5%. Entre els plans més immediats del grup, destaca l’obertura d’una filial a l’Uruguai, en línia amb el fort potencial de creixement que ofereix el mercat llatinoamericà. Nord-amèrica, amb els Estats Units al capdavant, i Àsia i Àfrica també són, segons Brokemper, grans mercats de futur per al grup.

La seu central de Henkell Freixenet a Wiesbaden, a Alemanya. @TheNBP

Brokemper i Ferrer asseguren que ara com ara no està previst fer adquisicions i que la seva aposta implica maximitzar el creixement orgànic. “En el passat, tots dos grups vam realitzar moltes adquisicions; ara no depenem de noves operacions, podem viure sense compres”, expliquen els executius.

Per categories, el vi escumós, del que és el productor mundial més important, genera el 66% del volum de negoci i és també un dels segments més dinàmics, amb una alça de les vendes de l’11% el 2022. En aquesta divisió s’engloba el cava, el xampany i els sekt d’alta gamma que Henkell elabora amb el mètode tradicional champennoise o de segona fermentació en ampolla (10% de la producció). A més, aquesta àrea inclou l’elaboració de prosecco i la resta d’escumosos (90% del total) elaborats per Henkell amb el mètode grand vas, charmant o cuvée close, en què la segona fermentació no es du a terme en ampolla, sinó en un tanc de grans dimensions d’acer inoxidable. En la venda d’escumosos, Henkell Freixenet es beneficia d’una de les tendències mundials de més creixement, l’auge de l’spritz, amb fenòmens com els còctels d’Aperol, que s’elaboren amb prosecco i cada vegada més també amb cava.

La segona divisió més important del grup és la de vins tranquils, que genera el 22% de les vendes, amb un increment del 2,6% en l’últim any. Finalment, l’àrea de licors aporta l’11% de la facturació i el 2022 va créixer el 25,5%.

Inversió de 39 milions

Pedro Ferrer i Andreas Brokemper asseguren que l’any passat, Henkel Freixenet va executar una inversió rècord de 39 milions d’euros, un 50% més. El gruix d’aquesta xifra, 30 milions, s’ha destinat al celler de Sant Sadurní d’Anoia, on, d’una banda, s’ha instal·lat una nova línia de producció per executar el procés de desgorjament de 15.000 ampolles de cava per hora. En paral·lel, s’ha invertit en les obres d’ampliació del celler, que permetran incrementar l’àrea de criança en 35 milions d’ampolles. Uns altres 9 milions d’euros més s’han destinat a acabar la nova àrea de producció del celler de Minonetto a Itàlia, que també ha estrenat un centre de visites.

Henkel Freixenet posseeix 3.500 empleats, dels quals, 650 es troben a Alemanya.

La finca de Schloss Johannisberg està envoltada de 50 hectàrees de vinyes de la varietat riesling.

La família Oetker, integrada per vuit germans, va decidir el 2021 dividir en dos el seu grup empresarial. El negoci vinícola, és a dir, Henkell Freixenet, ha quedat englobat al nou hòlding Geschwister Oetker, la propietat del qual es reparteix entre els tres germans petits de la saga empresarial germana: Alfred —que ocupa la presidència de Henkell Freixenet—, Ferdinand i Julia Oetker. A més de l’empresa vinícola, aquest grup empresarial, que ha establert la seu a Frankfurt, té una cadena hotelera, una empresa química (Budenheim) i una companyia d’ingredients per al sector de la fleca i pastisseria (The Martin Braun Gruppe), amb unes vendes conjuntes de més de 2.000 milions. Els altres cinc germans Oetker s’han quedat amb el grup Dr. Oetker, propietari de la popular empresa de pizzes i també del 25% del grup cerveser barceloní Damm, entre molts altres negocis.

A Alemanya, Henkel Freixenet posseeix dos cellers, un a la seu central de Wiesbaden i el que està situat al subsol del palau de Schloss Johannisberg. Es tracta de dues propietats que tenen una llarga història i on s’elaboren, respectivament, 130 milions d’ampolles i 250.000 ampolles cada any. Fundada originalment a la ciutat de la ciutat de Magúncia (Mainz), Henkell va ser la primera empresa alemanya a produir vi escumós, l’any 1832. El 1909 va estrenar el celler de Wiesbaden, on el grup centralitza la producció de sekt, del qual Henkel és el segon productor més gran del país. Si se sumen els productes de Henkell i els de Freixenet, a Alemanya el grup controla una quota de mercat del 20%. Els vins escumosos de Henkell s’elaboren a Wiesbaden amb raïms cultivats a la mateixa Alemanya, però també amb vins base que importen d’Espanya, Itàlia i França.

Les sales de criança dels vins riesling de Schloss Johannisberg. @TheNBP

Per contra, la producció de Schloss Johannisberg procedeix íntegrament de les 50 hectàrees de vinya plantada exclusivament amb la varietat riesling que envolten el chateau, una finca en pendent que arriba fins a la riba del Rin. La bellesa de l’entorn atrau cada any més de 150.000 visitants, que poden gaudir del restaurant i de la visita al celler subterrani, fundat per uns monjos benedictins al segle XI. El subsol del celler alberga un tresor inesperat per al visitant: una biblioteca enològica on es guarden més de 13.000 ampolles històriques que permeten estudiar i posar a prova la capacitat d’envelliment i l’evolució dels vins riesling amb els anys. L’ampolla més antiga data del 1748.

La bibioteca subterrània amb ampolles històriques del celler alemany, que visiten cada any més de 150.000 persones. @TheNBP