‘La Barcelona temuda i admirada dels arquitectes’, nova sessió de ‘Moments Estel·lars’

El cicle organitzat per 'The New Barcelona Post' a la CASA SEAT es reprèn el pròxim 13 de maig amb la participació de l'Arquitecta en Cap de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, i l'arquitecte Joan Roig, soci fundador del despatx Batlleiroig

L’auditori de la CASA SEAT acollirà el 13 de maig una nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, dedicat a donar visibilitat a aquells àmbits en què la ciutat excel·leix i que són motors de la projecció de la marca Barcelona. L’arquitectura serà aquest cop l’element protagonista de la jornada, que comptarà amb la participació de dos referents del sector: l’Arquitecta en Cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas San José, i Joan Roig Duran, soci fundador de Batlleroig, una de les firmes d’arquitectura barcelonina de major èxit, amb més de 40 anys de trajectòria.

Sota el lema La Barcelona temuda i admirada dels arquitectes, amb Buhigas i Roig conversarem sobre el moment arquitectònic que viu Barcelona i escalfarem motors de cara a la celebració l’any 2026 d’un esdeveniment de primera magnitud que tornarà a situar la ciutat a la avantguarda del sector: la Capital Mundial de l’Arquitectura. Com sempre, conduirà la jornada el periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira. Amb la col·laboració de CASA SEAT, Barcelona Global, Must Media Group i Giny la sessió tindrà lloc a les 18:30h. Per assistir com a públic a aquesta trobada organitzada per The New Barcelona Post és imprescindible reservar prèviament entrada. Per aconseguir-ne una, de forma totalment gratuïta, fes clic aquí.

La capitalitat de l’arquitectura permetrà reivindicar el nostre patrimoni i el talent que hi ha a la ciutat i, alhora, divulgar com de transformadors són l’urbanisme i l’arquitectura. Es preveu que durant deu mesos tots els districtes de la ciutat s’omplin d’activitats, des d’exposicions a rutes, tallers, jornades de portes obertes, instal·lacions, conferències i concursos. L’any 2026, tres dècades després, Barcelona tornarà a ser la seu del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes, una trobada en què el sector abordarà els reptes que afrontem com a societat i confirmarà que l’arquitectura és més necessària que mai per resoldre problemàtiques com el canvi climàtic o l’accés a l’habitatge.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, l’esdeveniment preveu deixar un llegat permanent a la ciutat. D’una banda, es crearà una maqueta en gran escala de Barcelona. De l’altra, es farà un concurs internacional d’idees per intervenir en mitgeres de la ciutat per fomentar que aportin valor al paisatge urbà. Inclourà intervencions artístiques i temàtiques relacionades amb valors com l’habitabilitat, la sostenibilitat o la biodiversitat.

La sessió de Moments Estel·lars donarà inici a les Setmanes d’Arquitectura, que se celebraran del 14 de maig al 28 de juny, com a avantsala d’aquest gran esdeveniment i amb el repte de reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania. Organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, les Setmanes d’Arquitectura compten amb cinc socis estratègics (el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el FAD/ArquinFAD, 48h Open House Barcelona, Construmat i el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona) i amb una quinzena de socis acadèmics (totes les escoles catalanes d’arquitectura i disseny de l’espai). Es programaran exposicions, concursos, premis, tertúlies, visites guiades i festes per a tots els públics i a tots els districtes de la ciutat.

Maria Buhigas San José, arquitecta en Cap de Barcelona.

Llicenciada en Arquitectura por la ETSAB (UPC) i Master of Science in Urban Planning per la Universitat de Columbia (UC-NewYork), Maria Buhigas acumula una àmplia experiència pràctica en la prestació de serveis d’assistència tècnica pel desenvolupament urbà local, en el suport a la presa de decisions dels municipis en planificació urbana estratègica, tant a nivell nacional com internacional, en serveis d’assessorament per a agències de cooperació bilateral (agències del sistema de Nacions Unides i el Banc Mundial) i per a empreses del sector privat. Actualment, és l’Arquitecta en Cap de la ciutat de Barcelona, patrona de la Fundació Catalunya-Europa i professora associada de planejament territorial i urbanístic, en diversos graus i màsters, del Departament de Geografia de la UAB. Anteriorment, va treballar, entre altres, per l’Ajuntament de Mataró i per l’Agència Barcelona Regional.

L’arquitecte Joan Roig Duran.

Joan Roig és arquitecte des de 1981 per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, ETSAB. Aquell mateix any s’associa amb Enric Batlle Durany formant Batlleiroig. Des de llavors fins a l’actualitat ha desenvolupat múltiples projectes en els àmbits de l’edificació, el paisatgisme i el planejament, sempre des de la perspectiva del paisatge i de la naturalesa, compromesos amb el medi ambient i implicats en la cerca de solucions per resoldre l’emergència climàtica del nostre planeta. Ha impartit classes de Projectes Arquitectònics a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona des de 1984, així com del Màster d’Arquitectura del Paisatge de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

Ha estat professor convidat en nombroses universitats internacionals i director del BIArch (Barcelona Institute of Architecture). És molt destacable la seva tasca com a jurat, tant de concursos nacionals com internacionals —Europan, Biennal d’Arquitectura Espanyola, Biennal Europea del Paisatge— i com a membre consultor ha estat vocal de Cultura de la Demarcació de Barcelona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, consultor de la col·lecció Mixta de l’Editorial Gustavo Gili i membre de la Comissió d’Arquitectura de l’Ajuntament de Barcelona.