Miquel Saborit forner de l'any
Miquel Saborit, en el moment de rebre La Llesca d'Or.

Miquel Saborit, millor forner de l’any de Catalunya en guanyar ‘la Llesca d’Or’

Apassionat per les masses mare i reconegut com un dels millors experts en l'elaboració de panettones, el mestre artesà de la comarca d'Osona té botigues a Torelló i Manlleu amb la marca MesKpa

Miquel Saborit Vilà ha estat guardonat aquest dijous amb la Llesca d’Or de la Ruta del Bon Pa de Catalunya, una distinció que l’acredita com el millor forner de l’any de les comarques catalanes. El premi reconeix l’extraordinària qualitat del seu pa i li dóna també accés a participar a La Ruta española del Buen Pan, que entregarà les estrelles als 80 millors forners de l’estat el pròxim mes de novembre a la fira Gastrónoma de València.

Saborit s’ha imposat a uns altres 70 flequers catalans que també han obtingut puntuació per formar part de la Ruta del Bon Pa. Els altres finalistes eren Conrad Serra, David Hernández, Roger Canela, Ángel Zamora, Jordi Paradeda i Marti Fortuny. El jurat integrat per professionals del sector ha donat a conèixer el seu veredicte en un acte celebrat a l’Estació del Nord de Barcelona després de quatre dies d’organitzar estrictes tasts anònims per seleccionar els millors forners i forneres de Catalunya.

Concretament, el jurat va fer una tast a Barcelona pels flequers de la capital i de la resta de la província, i també es va desplaçar a Cambrils, Benavent del Segrià i Girona per poder degustar els pans de pagès elaborats pels forners de les comarques de Tarragona, Lleida i Girona, respectivament.

A la dreta, Miquel Saborit, amb un dels membres de l’organització.

“És molt gratificant rebre aquest premi i estar envoltat de forners artesans que lluiten cada dia per treure un producte de qualitat”, ha afirmat Saborit després de rebre el premi organitzat per Panatics.

No és la primera vegada que Miquel Saborit rep un reconeixement. L’any 2016 va ser guardonat amb el premi Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de Catalunya, que atorga la Generalitat.

Amb més de 10.000 seguidors a Instagram procedents de tot el món que segueixen embadalits les fotos i els vídeos que publica del seu treball quotidià a l’obrador, Saborit és un gran expert en pans elaborats amb massa mare natural que ell mateix ha desenvolupat. Recentment ha estat invitat per la prestigiosa Escola d’Hostaleria Hofmann per impartir un curs sobre aquesta especialitat.

Alguns dels pans elaborats a l’obrador de Torelló.

Emprenedor i autodidacta, Saborit s’ha guanyat el respecte dels seus col·legues de professió a tot Espanya gràcies a la seva tenacitat, capacitat d’innovació i aposta per una qualitat màxima dels seus productes. Mai deixa d’aprendre i el passat mes de febrer va fer un stage a l’École Internationale de Boulangerie, centrada en pans ecològics i de massa mare natural.

Nascut fa 43 anys, el millor forner de l’any de Catalunya és també un dels referents espanyols en l’elaboració de panettones, un dels productes tècnicament més difícils de fer en el món de la pastisseria. Totalment artesanals i fets també amb massa mare natural, els ven des de l’any 2012 sota la marca Sabors durant la campanya de Nadal, tot i que la seva il·lusió seria poder vendre panettone tot l’any. El 2015 va sorprendre el sector en elaborar un panettone d’oli d’oliva que, en ser menys dolç, permet maridar amb productes salats com el pernil.

El seu domini del panettone ha tingut també un gran reconeixement: les seves tècniques i receptes s’han inclòs en el llibre Panettones y bollería de masa madre de l’editorial francesa Bread Editions, un autèntic tractat sobre aquesta matèria en el que també ha participat el forner barceloní Daniel Jordà.

Tercera generació d’una família de flequers de Torellò (Osona), Saborit, junt amb la seva dona, Gemma Masnou, dirigeix un negoci fundat pel seu avi l’any 1941 i que va fer créixer el seu pare, Ton Saborit, avui ja jubilat. L’empresa disposa de quatre botigues a Torelló i Manlleu, dues d’elles amb la marca MesKpa, un concepte que inclou també cafè d’especialitat, pastisseria d’autor i una emergent línia de càtering per particulars i per empreses de la comarca d’Osona. La filosofia de Saborit és elaborar el 100% dels productes que comercialitza de forma totalment artesanal. A més a més de tota mena de pans especials, els productes estrella de la casa són la coca de forner, la coca d’ou i la pasta seca.

Saborit treballa amb diferents tipus de massa mare i de farines.