Acte de col·locació de la primera pedra de la nova Unitat de Teràpies Avançades de l'Hospital de Sant Pau. © Norma Vidal/ACN

Sant Pau quadruplicarà el seu potencial per combatre el càncer amb teràpies personalitzades

La nova Unitat de Teràpies Avançades, que requerirà una inversió de 5,5 milions, permetrà a l'hospital desenvolupar i fabricar medicaments biològics personalitzats i el posicionarà entre els centres de referència d'aquest àmbit a nivell mundial 

Sant Pau redobla la seva aposta per la medicina personalitzada i de precisió. L’hospital ha posat la primera pedra de la seva nova Unitat de Teràpies Avançades, centrada en el desenvolupament de medicaments d’immunoteràpia anomenats CAR-T contra els diversos tipus de càncer de sang. Amb la previsió que entri en funcionament d’aquí un any, el centre passarà de disposar de 39 metres quadrats dedicats a aquesta activitat a comptar amb 163 metres quadrats. 

Les noves instal·lacions, que requeriran una inversió de 5,5 milions d’euros en quatre anys, es consoliden com un recurs estratègic per al campus de Sant Pau, ja que permeten desenvolupar i fabricar medicaments biològics personalitzats dins del centre hospitalari per al tractament dels seus pacients. Sant Pau és un dels pocs hospitals a nivell mundial que estan autoritzats a produir aquests tipus de medicaments d’immunoteràpia, i les noves instal·lacions el reafirmen com a centre de referència internacional en aquest camp.

La Unitat de Teràpies Avançades disposarà de quatre sales de fabricació de medicaments de teràpies avançades —conegudes com sales blanques— i permetrà centralitzar tot el procés de desenvolupament dins de l’hospital. Així, la nova unitat no només multiplicarà la capacitat productiva de Sant Pau, sinó que permetrà que l’hospital realitzi assajos clínics en totes les seves fases. 

Les noves instal·lacions, de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), s’aixecaran amb el suport de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, la qual ha aportat 4,5 milions al projecte. La nova unitat també ha comptat amb el suport del Banc de Sang i Teixits, que posa al seu servei experiència professional i també la capacitat de fabricació de medicaments de teràpia avançada. 

“Aquesta nova infraestructura ens situa a l’avantguarda de la recerca en aquest camp i ens ajudarà a avançar més ràpidament cap a tractaments més eficaços i personalitzats per als nostres pacients i continuar contribuint a l’avanç del coneixement científic”, ha destacat el director d’IR Sant Pau, Jordi Surrallés. A més, la infraestructura aspira a prestar servei no només a altres centres de recerca a nivell estatal, sinó que també “obre la porta a poder establir col·laboracions internacionals”, ha afegit, en un acte amb el conseller Manel Balcells; el director de l’hospital, Adrià Comella; el president de la Comissió Delegada de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, Evarist Feliu, i el director del Grup de Recerca en Hematologia Oncològica i Trasplantament de l’IR Sant Pau, Javier Briones.

La nova Unitat de Teràpies Avançades farà de Sant Pau un referent a nivell mundial en aquest àmbit.

Les noves instal·lacions permetran impulsar la labor dels grups de recerca que ja treballen en el desenvolupament de noves teràpies avançades. Fins ara, els investigadors de Sant Pau han desenvolupat dos medicaments CAR-T acadèmics. A més, la nova unitat possibilitarà obrir altres línies de recerca orientades a patologies que actualment no tenen cura a través de tècniques avançades, i que permeten desenvolupar una medicina personalitzada i de precisió. Segons ha destacat Briones, “hi ha molt pocs centres a tot el món que realitzin les seves pròpies CAR-T”, ja que es requereix una “tecnologia, capacitat, experiencia i instal·lacions” de les quals ara disposarà Sant Pau, consolidant-se com a referent a nivel mundial.