TREBALLADORS EN UN MAGATZEM. © CLARA SOLER CHOPO

Barcelona acabarà l’any amb una contractació logística de 425.000 metres quadrats

El mercat logístic ha mostrat la seva resiliència a la pandèmia gràcies a l'impuls del comerç electrònic i l'interès creixent de cada vegada més empreses per ubicar-se a Barcelona. No obstant això, la falta de terrenys disponibles per desenvolupar projectes fa que algunes operacions no s'acabin tancant i es vagin perdent oportunitats pel camí.

La contractació logística a Barcelona se situarà al voltant dels 425.000 metres quadrats aquest 2020, tot i la pandèmia, segons les previsions de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman. Fins al mes de setembre, la capital catalana havia absorbit transaccions per un volum de 320.000 metres quadrats i s’havien materialitzat 51 operacions, quatre més respecte a les fetes en el mateix període fa un any.

Aquestes dades han estat exposades en un debat amb els principals inversors i propietaris d’actius logístics, com Xavier Novell (Logicor), Cristian Oller (Prologis), Luis Lázaro (Merlin Properties), Alfonso Martínez (ZAL Port), Oscar Heras (GLP) i Santi Clapé (Clapé Group). La consellera delegada y presidenta de Savills Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener, ha estat l’encarregada de moderar el fòrum.

La consultora assenyala que la majoria de les transaccions que s’han realitzat aquest 2020 a Barcelona estan vinculades amb el comerç electrònic, sobretot de productes de moda i per a la llar. Aquest sector ha esdevingut clau davant la crisi del coronavirus, quan, durant mesos, molts productes només es podien comprar per Internet. L’automoció i el sector farmacèutic han estat altres sectors que també s’han interessat per establir centres logístics a la ciutat.

Internet es va convertir en l’única opció per comprar molts productes durant el confinament. ©Vicente Zambrano González

A banda del comerç electrònic, l’interès creixent de moltes companyies per operar des de Barcelona també ha jugat a favor de la contractació de terrenys logístics durant aquest any. La capital catalana té una ubicació clarament estratègica i cada cop són més els grups que es volen instal·lar a la zona. Aquesta posició geogràfica privilegiada permet des de fa temps l’arribada de grans inversions estrangeres, que han consolidat l’àrea de Barcelona com el principal centre logístic del sud d’Europa. Durant aquest any, molts projectes logístics s’estan consolidant a la tercera corona i s’estan interessant pel mercat actors que abans no tenien projectes centrats en aquest àmbit.

Com ho evidencia el cas de Henkel, que acaba d’invertir 22 milions d’euros en un nou centre logístic a Montornès del Vallès, que ocupa una superfície de 24.000 metres quadrats. Aquesta nova infraestructura és essencial per a la divisió de detergents per a la roba i productes per a la llar de la multinacional. El projecte permetrà centralitzar a Montornès la distribució de totes les marques de neteja de la companyia en els països del sud d’Europa i eleva a més de 50 milions d’euros la inversió acumulada en aquest complex en els últims tres anys.

El nou centre logístic de Henkel a Montornès del Vallès.

La falta de sòl, el principal problema

Savills Aguirre Newman remarca que la capital catalana i la seva àrea d’influència tenien una forta demanda per metres quadrats logístics abans de la covid-19 i que aquesta s’ha vist reforçada i no perjudicada amb la nova situació. Els operadors són molt conscients de la falta de terrenys a Catalunya i ja han prellogat el 65% de la nova oferta de 325.000 metres quadrats que s’incorporarà el 2021.

Així, el principal problema que afronta el mercat logístic de Barcelona no és la pandèmia sinó la falta de terrenys: la taxa de disponibilitat se situa en el 3,1% a tot Catalunya i per sota de l’1% a la primera corona. La conseqüència és que una part de la demanda que vol establir la seva operativa a Barcelona no arribi a materialitzar-se. La consultora immobiliària alerta que la falta d’espai i productes adequats, en termes de localització, rendes o característiques, està fent que moltes operacions no s’estiguin arribant a tancar. I, afegeix, que amb l’actual ritme de promocions s’espera que els sòls disponibles es podrien esgotar en un termini de tres anys.

Per això, els promotors i inversors presents al debat de Savills Aguirre Newman han demanat agilitat a les administracions en la tramitació de terrenys, reduint els períodes d’exposició pública o els terminis de tramitació, amb l’objectiu de pal·liar el dèficit de productes disponibles.

Amb l’actual ritme de promocions s’espera que els sòls disponibles es podrien esgotar en un termini de tres anys. © Clara Soler Chopo