TheNBP Factory

Fiesta del Tomate
La celebració combinarà un mercat per comprar i conèixer les diferents varietats de tomàquet, amb tallers i exhibicions de cuina.

Viladecans i Ametller Origen impulsen la primera Festa del Tomàquet el 30 de setembre

La jornada permetrà descobrir la infinitat de varietats de tomàquets existents, conèixer de prop com es cultiven, quin ús se’n fa a la cuina i com podem aprofitar al màxim les seves propietats nutricionals. Amb tots els participants, s'intentarà aconseguir el repte de fer el tast més gran de tomàquets del món.

El tomàquet és un dels productes estrella de les llars i de l’horta catalana. N’hi ha més de cent varietats i es poden consumir de mil maneres. Crus, cuinats, sencers, triturats, per amanir, per cuinar sofregits, per fer-ne sopes i gaspatxos, conserves o per elaborar un bon pa amb tomàquet. Originari d’Amèrica, es calcula que la història d’aquest fruit ric en licopè comença a Catalunya al segle XVIII, de la mà dels pagesos de la comarca del Maresme i el delta del Llobregat, que es van iniciar en el seu cultiu. Viladecans és un dels municipis del Parc Agrari del Llobregat que més s’ha significat en el sector del tomàquet i, per això, el pròxim 30 de setembre acollirà la celebració de la primera Festa del Tomàquet.

Organitzada per l’Ajuntament de Viladecans i per Ametller Origen, aquesta jornada pretén ser un cant d’exaltació a favor d’aquest popular producte, apreciat pel seu aroma, sabor i textura, ric en vitamina C i indispensable en la dieta mediterrània. La festa tindrà com a eixos protagonistes explicar l’origen, el cultiu i la versatilitat culinària del tomàquet i s’ha proposat aconseguir el repte de fer el tast més gran de tomàquets del món!

La I Festa del Tomàquet de Viladecans començarà el dissabte 30 a les deu del matí i, fins a les cinc de la tarda, els visitants podran participar en múltiples tallers i showcookings per aprendre-ho tot sobre el tomàquet, a més a més de poder-ne adquirir en un Mercat de Pagès on també hi haurà una exposició de varietats de tomàquets singulars. Reconeguts xefs com Ada Parellada i Vicent Guimerà participaran en la jornada, en la que també es posarà l’èmfasi en la cuina d’aprofitament i es podrà assistir a la projecció del documental Els tomàquets escolten Wagner. A més a més, hi haurà jocs infantils i tallers creatius per als més petits de la casa.

La festa posarà l’accent en tomàquets cultivats en el municipi, com el Cherry Viladecans i el Tip-Top.

“Hem preparat una festa per descobrir la infinitat de varietats de tomàquets existents, conèixer de prop com es cultiven, quin ús se’n fa a la cuina i com podem aprofitar al màxim les seves propietats nutricionals”, expliquen els organitzadors de la festa que, en aquesta primera edició tindrà com a protagonistes el tomàquet Cherry de Viladecans, cultivat al Parc Agrari, i el tomàquet rosa Tip-Top, cultivat en els camps que Ametller Origen té a Viladecans.

La trobada tindrà lloc a la Plaça de la Mediterrània i a l’edifici Cúbic i estarà ambientada amb música i amb food trucks on poder fer un mos. El repte de degustació simultània de tomàquets està convocat a les 13.30h, amb el repte d’aconseguir reunir a més de 300 persones menjant tomàquet al mateix moment. Abans d’aquesta fita, durant el matí, els visitants podran participar en tres sessions de showcooking: una liderada per Ada Parellada, la xef del restaurant Semproniana; una a càrrec del xef estrella Michelin, entrella verda i sol Repsol Vicent Guimerà, del restaurant L’Antic Molí, d’Ulldecona; i un altre a càrrec del Centre Universitari de Turisme, Hostaleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona (CETT).

Al matí i a la tarda s’impartiran també tres tallers de cuina per descobrir la versatilitat que tenen els tomàquets i quina varietat és millor utilitzar per preparar una amanida, un farcit o una salsa. Un dels tallers serà de cuina infantil i n’hi haurà també un enfocat a la cuina amb els tomàquets rosa Tip Top, que es caracteritzen per ser molt aromàtics. La lluita contra el malbaratament adoptarà un rol central a la festa, amb tallers per aprendre a transformar el tomàquet en melmelada impartits per Es imperfect, la marca de conserves vegetals creada per la Fundació Espigoladors, que treballa per la inserció laboral i la transformació alimentària.

Existeixen més de cent varietats de tomàquet, una per cada ocasió.

Pels fans dels gaspatxos, hi ha una activitat que els sorprendrà: un tast de gaspatxos on s’hauran d’endevinar quins són els ingredients emprats en l’elaboració de cada mostra. En paral·lel, els més petits de la casa podran fer volar la imaginació en un espai creatiu on se’ls proposaran durant tot el dia activitats com acolorir varietats de tomàquet amb pintures de cera, pintar un test de fang, fer la seva piruleta de tomàquet amb pals i cartolina i aprendre a fer un planter de diferents varietats de tomàquet.

De la mà de DOCS Barcelona, la Festa del Tomàquet de Viladecans aproparà a la ciutadania la història de dos enginyosos cosins que decideixen inventar un innovador sistema de conreu de tomàquets on la música de Wagner hi juga un paper protagonista. El documental Els tomàquets escolten Wagner va rebre el Premi del Públic DocsBarcelona l’any 2019 i es podrà veure en versió original i subtitulada al català a l’Edifici Cúbic, on es faran tres projeccions a les 11.30h i a les 15.30h, en les que cal inscriure’s prèviament.

Un altre plat fort d’aquesta primera festa seran els tallers científics, de la mà de la Fundació Viladecans i la Universitat Politècnica de Catalunya que permetran, per exemple, aprendre a fer l’extracció d’ADN d’un tomàquet o conèixer el seu PH. Se’n faran sis sessions, en les que també és necessari reservar plaça. És interessant saber que botànicament els tomàquets es consideren una fruita, però, nutricionalment són una hortalissa que aporta nombrosos beneficis per a la salut. Per exemple, són una important font d’antioxidants, pel seu elevat contingut en vitamina C, ja que una ració de tomàquet cobreix el 61% de la ingesta diària recomanada d’aquest nutrient, tot i que també conté vitamina A i B, a més a més de carotens i fibra, fet que els converteix en un aliat ideal per cuidar el trànsit intestinal.

Millor crus o cuits?

I per què són vermells els tomàquets? La resposta radica en el licopè, un pigment vegetal que es troba en més o menys quantitat en funció del tipus de tomàquet. El de pera, per exemple, és el que conté més licopè, tot i que en el color també influeix el grau de maduresa (el vermell és més elevat en els madurs) i la manera de cultiu i forma de maduració, ja que és superior en els conreats a l’aire lliure i madurats a la planta. I què és millor, menjar-se el tomàquet cru o cuit? Els nutrients són els mateixos, però el tomàquet cuit té més efecte antioxidant que un tomàquet cru perquè absorbeix millor el licopè. Si es cuina amb oli d’oliva, els efectes antioxidants encara milloren més.

A més a més d’aprendre totes aquestes curiositats, la festa permetrà aprofundir en el coneixement del Cherry de Viladecans, un tomàquet dolç i suau, de format allargat i comercialitzat amb branca. Aquesta varietat de Cherry ha passat a ser el cultiu principal de la zona de Viladecans i el Parc Agrari. Impulsat per l’Ajuntament de Viladecans i en col·laboració amb la Cooperativa Agrícola i el Gremi d’Hostaleria de Viladecans, el Cherry s’ha convertit en un projecte de cooperació i compromís amb el territori, els productors, els comerços i els restauradors de la ciutat i diferents institucions.

Per la seva banda, el tomàquet rosa Tip Top es cultiva de manera exclusiva als camps d’Ametller Origen a Viladecans i es caracteritza per ser molt aromàtic i amb una dolçor única gràcies a un reg lleugerament salinitzat.

Consulta la pàgina web www.festatomaquet.cat i no et quedis sense places per poder participar en les diferents activitats. Aquesta I Festa del Tomàquet de Viladecans compta amb el suport de Tip Top Tomatoes, Love by Salad, Blue Planet, Universitat Politècnica de Catalunya, Fundació Viladecans i Es Im-perfect.