L'estand del Barcelona Health Hub al 4YFN de 2023. ©TheNBP

El 4YFN creixerà l’any 2024 amb un nou pavelló dedicat al sector de la salut

El saló per a emprenedors del Mobile World Congres s'omple completament gràcies a la participació de gairebé 800 empreses emergents de més de 35 països

Des de la seva arribada a Fira Gran Via, el 4 Years From Now (4YFN) ha demostrat que es mereixia l’ascens, convertint-se en una de les zones del Mobile World Congress (MWC) on sempre hi ha més ambient. Amb un look més informal, els emprenedors desprenen una energia que no té res a veure amb la serietat dels assistents que es troben per la resta del saló.

No ha importat gaire que en aquesta edició li hagi tocat estar al pavelló 8, el més allunyat de l’entrada principal. Una passarel·la amb música i llums animava a endinsar-se a l’espai per a emprenedors. “Ens ha donat molta confiança veure que l’assistent al 4YFN és molt fidel”, sosté el seu director, Pere Duran.

Passejant aquests dies pels passadissos del 4YFN no hi cabia ni una agulla. Fins i tot hi havia moments en els quals costava obrir-se pas, una sensació abans reservada exclusivament a la gent que s’amuntega davant les últimes novetats de les grans multinacionals de telecomunicacions. Fins i tot hi ha hagut qui s’ha atabalat, encaixonats i sense espai perquè ningú es parés al seu estand. “Hem superat totes les expectatives. Ha vingut molta més gent i ens hem quedat sense espai en el pavelló”, exposa Duran. Amb la participació de gairebé 800 empreses emergents de més de 35 països, algunes s’han hagut de quedar fora, en un passadís sense encant, només en el camí d’aquells que sortien o els que es dirigien al Beat Barcelona, la terrassa on prendre’s alguna cosa quan s’acaba el dia.

Per això, Duran explica que preveuen expandir-se l’any que ve, no només ocupant la planta 1 del palau 8 (8.1) sinó també la planta 0 (8.0), equivalent a un altre pavelló. L’ampliació del 4YFN posarà el focus en la salut digital i la sostenibilitat, sectors que cada vegada ocupen més espai en el congrés, especialment el primer amb la participació d’agents especialitzats com Biocat i Barcelona Health Hub (BHH), així com d’altres més genèrics que també se centren en aquesta vertical.

“La inversió del futur ha passat de l’energia a la salut”, assenyala José Ibeas d’Anais Medical, una spin-off de l’Hospital Parc Taulí que forma a estudiants i professionals de la salut mitjançant realitat virtual i models de simulació. És el seu primer 4YFN i, com a metge, valora els contactes que està fent, una pràctica que queda molt lluny de l’hospital: “Entres ràpid al mercat”.

Les innovacions en salut no s’acaben. Hi ha startups que busquen nous fàrmacs com Nuage Therapeutics, centrada en el càncer, i altres que desenvolupen nous dispositius com el que ha creat Time is Brain per a l’ictus o Inbrain Neuroelectronics per al Parkinson i l’epilèpsia. Però també hi ha programes d’Intel·ligència Artificial (IA) com el d’Emocional que detecta l’estrès dels treballadors, o Famba, una app d’assistència mèdica remota que l’Hospital Clínic ha dissenyat per a quan es viatja a l’estranger.

Estand 4YFN
Els petits estands del 4YFN han estat immersos en un formiguer de visitants. © Jordi Bataller/ACN

Les propostes disruptives es barregen amb empreses ja consolidades. I algunes, fins i tot, fan el salt al MWC, com Rob Surgical, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que s’ha estrenat en el congrés en un espai dedicat als hospitals del futur. La companyia proposa una plataforma de cirurgia que combina la intervenció manual i la robòtica, i ja està treballant per incorporar noves tecnologies com el machine learning i la IA.

Molt a prop, la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ha presentat un projecte pilot de telemedicina per a pacients en diàlisi, estenent la innovació més enllà de les startups. Afegint a institucions i corporacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, l’Hospital de Bellvitge i Vodafone, la solució permet resoldre remotament els dubtes que poden tenir els pacients sobre el tractament i les màquines de diàlisi, una necessitat que va sorgir en pandèmia.