TheNBP Factory

Piloto Cellnex 5G Broadcast
El pilot 5G Broadcast, liderat per Cellnex, es va provar al MWC i a l'ISE.

El 5G com a eina per mirar la televisió en directe des del mòbil sense consumir dades

El 5G Broadcast és una tecnologia que arriba a dispositius en moviment amb la millor tecnologia mòbil i de la TDT, garantint un servei de qualitat i utilitzant l'espectre actual de la televisió digital terrestre

Cada vegada estem envoltats de més i més pantalles. La digitalització dels serveis, la proliferació de múltiples plataformes audiovisuals, la innovació tecnològica… Tot això ens permet gaudir d’un món més connectat i amb una gairebé inacabable oferta de continguts.

Davant aquest escenari de màxima complexitat, Cellnex Telecom aposta per beneficiar-se de les noves facilitats que pot suposar la 5G per al sector audiovisual, però ho fa defensant i reforçant actius essencials que ofereix el sector audiovisual espanyol i europeu, basat en les llicències nacionals de la Televisió Digital Terrestre (TDT). Entre ells, hi ha la sobirania i resiliència nacionals, l’accés universal no discriminatori, la innovació, la contribució i el respecte als sistemes democràtics, l’impuls a la creativitat i l’impacte en la cultura i la societat o el compromís amb la sostenibilitat. “Són algunes de les claus que hem de preservar com a societat perquè puguem gaudir dels serveis audiovisuals del futur amb totes les garanties”, remarquen des de la companyia d’infraestructures sense fils de telecomunicacions.

El sector és conscient de les possibilitats, i amenaces, que sorgeixen amb la pluralitat de continguts disponibles en un món tan connectat, per la qual cosa suma esforços per reflexionar i actuar per continuar sent un referent en innovació i prestació de serveis. En aquest sentit, han elaborat el full de ruta d’innovació, on s’assenyala una via per adaptar-se a la nova realitat sense perdre actius essencials com la gratuïtat del servei. Amb la mirada posada en l’any 2040, es marquen tres àrees d’acció: una progressiva migració a la UHD, amb exemples com la transmissió gratuïta via TDT de la recent Copa del Món; una millora de la hibridació dels continguts, i una estratègia per arribar a més dispositius com ara telèfons, tauletes o cotxes.

En aquesta tercera pota, es troba el 5G Broadcast, una tecnologia per arribar a dispositius en moviment amb la millor tecnologia mòbil i de la TDT, garantint un servei de qualitat, sense consumir dades i utilitzant l’espectre actual de la televisió digital terrestre. Un dels seus principals avantatges és que no necessita enviar el senyal tantes vegades com espectadors hi ha, sinó que es transmet una sola vegada per a tots els receptors. “És la forma més eficient per distribuir continguts de consum massiu maximitzant l’eficiència tant espectral com energètica”, defensen des de Cellnex.

Aquesta tecnologia pot tenir diversos usos potencials com mirar continguts de televisió en directe de manera gratuïta, fiable i distribuïda de manera eficient. Però en pot tenir molts més. Per exemple, gràcies a la seva capacitat d’arribar de manera immediata i la seva seguretat, pot servir per articular les eines de comunicació dels cossos de seguretat i les administracions per enviar alertes a la població en cas d’emergència o els canals de comunicació amb els ciutadans en moments de crisis o en un eventual col·lapse de les xarxes de telefonia mòbil tradicionals. També es pot estendre als vehicles, oferint més entreteniment per als acompanyants mentre s’està circulant, com ja passa amb la ràdio. Finalment, pot ser una barrera contra les fake news que es propaguen a Internet i les xarxes socials, amb la preservació d’un entorn audiovisual en qui la societat confiï.

Són moltes les proves que s’han realitzat per provar el funcionament d’aquesta tecnologia innovadora, així com per desenvolupar els models de servei associats. A Espanya, Cellnex ha realitzat diversos pilots, l’últim aquest mateix 2023, coincidint amb dues de les principals fires tecnològiques que se celebren a Barcelona, l’Integrated Systems Europe (ISE) i el Mobile World Congress (MWC). El pilot va consistir a poder retransmetre gràcies a la tecnologia 5G Broadcast tres canals de vídeo i dos de ràdio, amb la col·laboració d’RTVE i la CCMA, i fer proves de recepció en telèfons mòbils des de diversos escenaris a la zona de la Fira de Barcelona i el Districte Fira. També van col·laborar Rhode Schwarz, Ateme i Qualcomm.

“El pilot ha permès demostrar la viabilitat de rebre contingut de TDT i ràdio en directe utilitzant dispositius mòbils amb alguns avantatges molt rellevants per a l’espectador: no és necessari l’ús de targeta SIM i, per tant, no es consumeixen dades, la qualitat de servei està garantida independentment del nombre d’espectadors i s’optimitza el consum de bateria”, assenyalen des de l’empresa de telecomunicacions. A més, subratllen, aquestes característiques permeten als espectadors continuar gaudint dels programes de televisió en directe en el dispositiu mòbil, mentre que als mitjans els hi permeten complementar la seva oferta accedint directament a nous dispositius, sense intermediaris, aplanant el terreny per a noves i futures maneres d’interrelacionar-se amb els espectadors.

Amb el pilot de 5G Broadcast liderat per Cellnex a l’ISE i el MWC, així com tots els altres, es constata que “la indústria està invertint diners i recursos a desenvolupar la tecnologia, el disseny de la xarxa i els models d’explotació que permetran més i millors serveis, més eficients alhora que garantir el servei públic i l’accés universal no discriminatori, i, tot això, sense necessitat d’espectre addicional, ja que es pot desenvolupar de manera complementària i conjunta a la TDT”.