Barcelona continua reforçant el seu paper central en la indústria del videojoc. En els últims anys són constants els anuncis de companyies globals que trien la capital catalana per a instal·lar els seus estudis de desenvolupament. Un sector cada vegada més consolidat a la ciutat que ja compta amb actors destacats com King, Ubisoft o Scopely, grup estatunidenc que ara reforça la seva presència a la capital catalana amb un nou hub en el 22@ per a créixer en superfície i nombre d’empleats. Un nou espai que també respon al creixement de la companyia amb seu a Los Angeles (Califòrnia) i propietària de jocs populars com Monopoly GO, Scrabble GO, Stumble Guys o Star Trek Fleet Command, que és ja l’empresa líder en facturació de videojocs per a mòbil fora de la Xina.
Les noves oficines, que compten amb un total de 8.500 metres quadrats —distribuïts en cinc plantes—, ocupen dos dels quatre edificis del conjunt denominat Green Business District, propietat de Glenwell Group i dissenyat per BCA Arquitectes. Amb aquest nou hub, que ha requerit una inversió de 13,5 milions d’euros, compta amb espais més còmodes i amples (dissenyats per Batlleiroig) que en la seva anterior seu, fins ara situada a Sarrià-Sant Gervasi, i assoleix els 700 treballadors. Aquest nou hub, de fet, són ja les quartes oficines que Scopely inaugura a Barcelona, que ha anat canviant de seu per a acompanyar al creixement tant del sector com de la companyia, que l’any passat va facturar més de 3.000 milions de dòlars.
“Cada vegada que inaugurem un nou espai pensem que serà el definitiu, però Scopely no deixa de créixer”, ha destacat Hugo Pibernat, responsable de la companyia a la capital catalana, qui ha reconegut que, malgrat l’àmplia superfície de les noves oficines, l’espai fins i tot se’ls quedarà “petit” per als ambiciosos plans de creixement de la desenvolupadora de videojocs. De fet, dels 3.000 empleats amb els quals compta l’empresa estatunidenca a tot el món, més de 1.000 treballen des d’Espanya. D’aquests empleats, la gran majoria se situen a Barcelona (uns 700), mentre que un centenar treballen des de les oficines de Sevilla i uns 180 més ho fan en remot des de diferents punts del territori.
Scopely va néixer a Los Angeles fa poc més d’una dècada, l’any 2011. Només quatre anys més tard, impulsats pel fort creixement que la companyia experimentava, la desenvolupadora de videojocs va decidir buscar una segona ciutat en la qual poder situar el seu hub tecnològic. Malgrat contemplar diferents capitals europees, Barcelona va ser la ciutat que se’ls va presentar com la millor opció, a més d’aquella en la qual més es van sentir acompanyats per part de les administracions. L’arribada de l’empresa nord-americana a Catalunya també va ser possible gràcies a empleats com Pibernat, qui tenia el “somni” i el convenciment que la ciutat tenia tots els elements necessaris per a convertir-se en la seu d’aquest nou hub i poder jugar un paper rellevant en el sector del gaming.
Així, l’any 2017 la desenvolupadora de videojocs es va instal·lar a Barcelona, amb només cinc empleats. D’aquests cinc empleats inicials, actualment encara quatre d’ells continuen treballant per a la companyia, un fet que, pels directius de l’empresa, manifesta la capacitat de Scopely de retenir el talent local, així com d’aconseguir atreure de tot del món. De fet, dels seus actuals 700 empleats, ara ubicats a les noves oficines del 22@, més de la meitat són estrangers. Les oficines de la capital catalana, a més dels equips encarregats del desenvolupament de diversos jocs, també són la seu de Playgami, la plataforma tecnològica de la companyia; i de FLAMED, la seva agència de publicitat.
Les previsions de la companyia passen perquè l’equip espanyol creixi encara més en els pròxims anys —i actualment tenen obertes una cinquantena de vacants disponibles—. Una ampliació de la plantilla que respon al paper central que el hub de la capital catalana juga en el conjunt de la companyia. “Barcelona és la nostra seu més important a escala global, on creixem més i en la qual més apostem quant a creixement i empleats”, ha expressat Javier Ferreira, co-conseller delegat de Scopely. Ferreira ha afirmat que les projeccions de futur són prometedores i que el seu objectiu passa per continuar creixent enala capital catalana, sobretot tenint en compte l’increment en facturació dels últims anys. Actualment, més de 500 milions d’usuaris juguen a alguna de les aplicacions desenvolupades per l’empresa estatunidenca.

A més de les funcions de pagament i la publicitat en els seus videojocs (uns jocs que triguen una mitjana d’entre tres i quatre a poder crear), una altra de les grans palanques de creixement ha estat l’adquisició d’altres companyies líders en el sector, com la recentment compra de Nantic per 3.500 milions de dòlars —propietària del popular Pokémon GO!-— o de la catalana Omnidrone. Així mateix, l’empresa va ser adquirida l’any 2023 pel grup saudita Savvy Games Group, propietat del fons d’inversió públic de l’Aràbia Saudita.
El paper destacat de la companyia en l’ecosistema barceloní també s’exemplifica amb la gran presència d’autoritats durant l’acte d’inauguració d’aquest nou espai, que ha comptat amb el president de la Generalitat, Salvador Illa; la consellera de Cultura, Sònia Hernández; la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica de l’Ajuntament; a més de representants d’Acció. Una presència institucional que Illa ha volgut posar en valor: “en una estona assistiré a la reunió amb el Govern central per a definir el model de finançament singular per a Catalunya, però abans he vingut a aquesta inauguració”, subratllant que per a la Generalitat és “prioritari” que empreses com Scopely ajudin a generar riquesa al territori català i “prosperitat compartida”.

En els mateixos termes s’ha expressat Raquel Gil, assegurant que “Barcelona s’està convertint en la capital europea en innovació i talent digital”, subratllant l’aposta de l’Ajuntament per diversificar l’economia de la ciutat amb sectors com l’audiovisual o el dels videojocs. Tant és així que la capital catalana ja compta amb la presència de multinacionals com la britànica King, la francesa Ubisoft, la saudita Sandsoft,, la xinesa NetEase Games, la danesa IO Interactive e o la suïssa Fun Plus.

En total, el sector del gaming cuenta con más de 200 estudios de desarrollo y emplea a más de 4.600 personas en Barcelona. Un papel destacado en el ecosistema del gaming que también se refuerza por la presencia de actores como el Integrated Systems Europe (ISE), una feria audiovisual que se celebra en Fira Barcelona y en la que el gaming y la cultura digital toman cada vez más protagonismo, o proyectos como el futuro Catalunya Media City en las Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
En total, el sector del gaming compta amb més de 200 estudis de desenvolupament i ocupa més de 4.600 persones a Barcelona. Un paper destacat en l’ecosistema del gaming que també es reforça amb la presència d’actors com el Integrated Systems Europe (ISE), una fira audiovisual que se celebra en Fira Barcelona i en la qual el gaming i la cultura digital prenen cada vegada més protagonisme, o projectes com el futur Catalunya Media City a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.