Contenidors al Port de Barcelona © Antonio Lajusticia Bueno

Banc Sabadell acompanya a les empreses en la seva adaptació al Brexit

El pròxim 31 de desembre acabarà el període de transició després de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea i, tant si hi ha acord com si no, la tramitació duanera de les companyies exportadores serà diferent. Banc Sabadell ha organitzat un webinar amb experts per respondre els possibles dubtes que poden tenir davant del nou panorama.

Regne Unit va ser l’inversor estranger més gran a Espanya l’any passat, amb un balanç de gairebé 5.000 milions d’euros i la creació de més de 235.000 llocs de feina. A la primera meitat d’aquest 2020, s’ha situat a la segona posició, amb 1.000 milions d’euros. Quan mirem enrere, la factura puja fins als 56.000 milions d’euros de negoci bilateral entre Regne Unit i Espanya des de fa 25 anys, amb 12.695 milions en importacions des de Regne Unit i 18.978 milions d’exportacions des d’Espanya. A Catalunya, Regne Unit ha invertit un total de 165 milions d’euros aquest any, sent un dels principals destins d’inversió britànica a l’Estat, juntament amb Madrid i Castella i Lleó.

Davant d’aquestes xifres, les empreses exportadores continuen volent operar amb Regne Unit, tot i ser conscients que el Brexit farà pujar els costos econòmics i administratius. “Com més relació hi ha entre persones, béns i capitals, més ens interessarà entendre’ns amb el Regne Unit i major impacte tindrà la seva sortida de la Unió Europea”, ha exposat la directora nacional de la British Chamber of Commerce, Eva Prada, en un webinar organitzat per Banc Sabadell per respondre alguns dels dubtes que tenen les companyies davant la imminent finalització del període de transició del Brexit a finals de desembre.

Poques setmanes abans d’aquest desenllaç i sense saber encara si s’arribarà a un acord comercial i de seguretat entre Regne Unit i la Unió Europea (UE), l’entitat financera ha volgut acompanyar les empreses aquest divendres amb un webinar pensat per ajudar-les a entendre el paper de la duana en el Brexit i a comprendre com les afectarà en els intercanvis comercials amb aquest país a partir de l’1 de gener. Més de 1.400 empreses espanyoles s’hi han inscrit, fet que posa en relleu la importància d’aquest tema per a molts sectors. Les principals preguntes que han sorgit han estat relacionades amb els principals impactes tècnics en l’àmbit de les duanes i la logística, i les accions que han d’emprendre les empreses per minimitzar l’afectació sobre les seves vendes al Regne Unit.

Per al director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell, Carlos Dalmau, amb aquest webinar s’han volgut facilitar “moltíssimes eines d’alt valor perquè les empreses espanyoles solucionin els problemes” que poden venir d’aquí poc. És per això que, després de la sessió d’aquest divendres, s’organitzarà una més al febrer, quan el Regne Unit ja serà oficialment un país tercer per a les companyies europees i ja hauran començat les transaccions comercials en la nova realitat duanera.

Espanya, un dels països més afectats

En el webinar, Prada ha remarcat que Espanya serà un dels països més impactats pel Brexit, tenint en compte la magnitud de la relació comercial amb Regne Unit. Els sectors econòmics més afectats seran l’alimentació i les begudes, l’automoció i el farmacèutic, afegint les dificultats logístiques que hauran d’afrontar per passar la frontera. La principal inquietud que tenen les administracions i les empreses són les cues que es poden produir a les duanes quan acabi el període de transició, a partir de l’any que ve, després que ja s’hagin començat a formar algunes.

Concretament, el fet que Regne Unit passi a ser un país tercer i no formi part de la UE farà augmentar els requisits de certificacions, declaracions i documents a les duanes, amb controls més exhaustius, que poden portar a allargar uns terminis que abans es feien amb més facilitat i rapidesa al compartir un mateix mercat. Per a Prada, serà essencial buscar assessors i conèixer les millors pràctiques d’altres empreses, qüestions a les quals ha assenyalat que organitzacions com les cambres de comerç treballen constantment per resoldre.

Analitzar la capacitat administrativa

També han participat la directora del departament de Duanes i Impostos Especials a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT), Pilar Jurado, i una representant de la Subdirecció General de Gestió Duanera, María González, moderades pel president de la Fundación Aduanera, Alejandro Arola. Jurado ha remarcat que, tant si hi ha acord com si no, les empreses hauran de fer igualment la tramitació duanera, i ha assegurat que l’administració està treballant perquè “els costos administratius siguin els mínims i minimitzar les cues i els retards”. “Tenim un repte aquí”, ha exposat.

Davant de la nova realitat que vindrà l’any que ve, Jurado ha indicat que les empreses hauran d’analitzar quina capacitat administrativa tenen per fer tots els nous tràmits que hauran d’afrontar per operar al Regne Unit, subratllant que no són molt complicats, però requereixen programes específics. En aquest sentit, ha posat èmfasi en animar a les companyies que demanin l’EORI —número de registre i identificació d’operadors econòmics europeus que fan importació o exportació de mercaderies dins o fora de la UE— abans que acabi l’any, sobretot per aquelles que tenen moviments continus amb Regne Unit. Jurado ha explicat que el podran demanar també l’any que ve, però que és recomanable fer-ho abans per no perdre temps o patir endarreriments