Aeropuerto de Barcelona días MWC
L'Aeroport de Barcelona recupera progressivament l'activitat.

L’Aeroport del Prat oferirà aquest estiu un 90% de les places programades el 2019

Les rutes que operaran les companyies aèries eleven l’oferta fins a 36,2 milions de seients a la capital catalana i fins a 38,72 milions per al conjunt de Catalunya

L’Aeroport de Barcelona-El Prat Josep Tarradellas està recuperant progressivament l’activitat comercial des de l’inici de l’any. Si recentment es coneixia que durant el febrer passat el nombre de passatgers va apropar-se al trànsit registrat el mateix mes de 2020 —1,98 milions de passatgers, un 39,3% menys—, aquest dimecres les companyies aèries han donat a conèixer les seves previsions per a la propera temporada d’estiu.

Les aerolínies confien en la recuperació del turisme i la programació de vols que han dissenyat per a aquesta temporada d’estiu superarà els nivells prepandèmia, amb una oferta de seients per al conjunt d’Espanya un 1,6% més alta que la de l’estiu de 2019: 215,6 milions de places, entre finals d’aquest mes de març i finals de l’octubre vinent.

L’aeroport del Prat en treu profit i s’emporta la segona millor xifra de vols que s’operaran des de la capital catalana, amb l’oferta d’uns 36,2 milions de seients, el que implicaria recuperar el 90% dels viatgers de l’estiu de 2019. La xifra s’eleva a 38,72 milions comptant els aeroports de Girona-Costa Brava, amb un nombre de seients d’1,47 milions —el 77% respecte a 2019— i l’Aeroport de Reus, que té previst registrar 1,05 milions de seients —representa el 93% de recuperació—.

També destaca el creixement previst en els aeroports de Balears: l’Aeroport de Palma, amb un augment de l’11% de les places programades (31,2 milions); Eivissa, amb un +11% (9,3 milions); i Menorca, amb un +40% (5,1 milions de places).

El gestor de la xarxa, Aena, ha difós aquestes dades, no sense puntualitzar que la situació geopolítica genera moltes incerteses al voltant de la demanda esperada. “El grau d’incertesa continua sent elevat a causa de factors com l’evolució de la pandèmia, el conflicte d’Ucraïna o la pujada del preu del combustible”, assegura el gestor aeroportuari i recorda que l’oferta pot patir modificacions en funció de les decisions que prenguin les companyies. Respecte a l’impacte del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, Aena matisa que no s’ha inclòs la programació de vols amb aquests dos països, que representarien al voltant de l’1% dels seients totals.

aeroport barcelona
El trànsit de viatgers a l’aeroport de Barcelona s’apropa als nivells de 2019. ©V. Z. González

Més oferta domèstica que internacional

Des d’Espanya, la programació de places disminueix per al mercat internacional, que caurà un 1% aquesta temporada, amb més de 146,4 milions de seients lliures. Els països on les companyies aèries han ofert un major nombre de places per als viatgers són el Regne Unit, amb 35 milions (amb un descens del 3% respecte de 2019); Alemanya, amb 21,6 milions (un 6% menys); i Itàlia, amb 13 milions de seients oferts (amb un increment del 5%).

Mentre, creix significativament el nombre de places en el mercat domèstic. S’eleva un 7%, amb 69,3 milions amb destinació entre aeroports espanyols.

L’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas se situa com la terminal aeroportuària amb una oferta programada més nombrosa, 42,6 milions de places. D’altra banda, els majors increments en places programades per les aerolínies es registren en els aeroports canaris, amb un 9% més que en 2019, i Palma, amb un increment de l’11%, segons dades d’Aena.