L'entrada de Barcelona per la Zona Universitària. ©Air Picture TAVISA

Adif planeja un túnel per la Diagonal que podria enllaçar la Zona Universitària amb el districte 22@

Per descongestionar la xarxa de Rodalies, el Ministeri de Transports ha iniciat els tràmits per crear una nova línia que connectarà Barcelona i Castelldefels, amb estacions als municipis de Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà. Ara també s'estudia ampliar el traçat fins al Poblenou, amb un túnel que creueria tota la ciutat.

El túnel central de la Línia 9 del Metro i el túnel que Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) construirà entre la Plaça Espanya i l’estació de Gràcia per enllaçar les línies del Baix Llobregat i el Vallès i donar cobertura ferroviària a llocs tan emblemàtics com la Plaça Francesc Macià podrien no ser els únics que es perforin al subsol de la capital catalana en els pròxims anys. L’Estat, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, també projecta construir un nou túnel, en aquest cas per sota de l’Avinguda Diagonal, que contribueixi a descongestionar la xarxa de Rodalies.

Així ho ha anunciat aquest dijous el coordinador del Pla de Rodalies, Pere Macias, en una entrevista a betevé recollida per l’agència ACN. Segons Macias, l’empresa pública Adif ja ha iniciat els tràmits per connectar la Zona Universitària de Barcelona amb Castelldefels, una actuació recollida en el Pla de Rodalies 2020-2030 sota el nom de “nova línia Barcelona-Cornellà de Llobregat-Castelldefels”. Aquest traçat passaria també pels municipis de Viladecans i Gavà, actualment coberts per la línia R2, però mitjançant unes estacions “situades molt excèntriques respecte al nucli de població”. També donaria cobertura a Sant Boi de Llobregat, que ara no té estació de Rodalies.

Segons ha avançat Macias, el projecte, a deu anys vista, inclou la possibilitat d’allargar el traçat amb un túnel per la Diagonal que permetria donar servei a dos àmbits de la ciutat sense cobertura ferroviària: la Zona Universitària i el districte tecnològic 22@, al Poblenou. “Fer túnels no és cap misteri, hi ha tecnologia i, si hi ha diners, aquest tipus de túnels són possibles, factibles i es fan a tot el món”, ha explicat Macias a la televisió pública barcelonina.

Amb blau, possible traçat de la línia Barcelona-Cornellà-Castelldefels. ©Ministerio de Transportes

De moment, s’ha adjudicat a dues empreses (Prointec i Intecsa) la redacció d’un estudi del traçat de la línia amb un termini de dos anys i un pressupost d’1,3 milions d’euros. Actualment, la xarxa d’Adif a Barcelona disposa de dos túnels que donen servei a les diferents línies de Rodalies i un altre per a l’AVE. Segons el Pla de Rodalies, la nova línia Barcelona-Castelldefels “té com a objectiu donar satisfacció a l’increment de la demanda de transport públic ferroviari entre els municipis del litoral sud barceloní i el nucli metropolità”.

“La introducció d’una nova via d’entrada a la ciutat de Barcelona permetrà millorar els serveis ferroviaris de Rodalies sense augmentar el trànsit als dos corredors existents, que ja tenen una intensitat de circulacions molt significativa”, apunta el document. Amb aquest quart túnel no caldria que totes les línies de Rodalies passessin per Sants. L’any 2010, la línia Castelldefels-Barcelona ja es va sotmetre a informació pública, però no va prosperar, però segons Macias ara “les circumstàncies han canviat”.

Tags from the story